In cadrul bancii sunt investiti executorii bancari sa se ocupe de toate demersurile si formalitatile necesare in vederea recuperarii creantelor de la debitori.
Daca banca a apelat la o firma de recuperari creanta, probabil nu dispun de executori bancari proprii sau daca dispun numarul lor este redus fata de volumul mare de dosare.
De exemplu (in concret): un executor bancar functioneaza la banca X si are 800 de dosare, in care trebuie sa lucreze ( somatii, popriri, are norma de 80 somatii inscrise in CF pe luna, rapoarte lunare, munca pe teren, etc).
Dar, creanta fie se recupereaza de executori bancari, fie de societate de recuperari de creanta se procedeaza conform legislatiei in vigoare.
In functie de forma de organizare juridica va putem da informatiile exacte.
Pentru operatiunea pe care intentionati sa o efectuati sunt necesare o serie de acte, redactate acte cu care trebuie sa mergeti apoi la Oficiul Registrului Comertului.
Va puteti interesa si direct la Serviciul Juridic din cadrul Oficiului Registrului Comertului
Dvs.:
- Ati cerut judecata cauzei in lipsa a Dvs. de la dezbateri conform art .242 alin 2 Cod procedura civila,
- NU puteti cere judecarea in eventualitatea lipsa a intimatului.
Daca nu este comunicare cu intimatul nu este procedura indeplinita in dosar, de aceea se revine cu adresa.
Ar trebui sa invederati instantei ca nu ati izbutit sa aflati domiciliul paratului (daca este schimbat) si sa se dispuna citarea acestuia prin publicitate.
Este adevarat, ca aveti termenul luat in cunostinta fiind prezent in sala, insa oricum intampinarea daca ar fi depusa intre timp la Judecatorie, prin registratura trebuie un exemplar sa fie comunicata catre Dvs.
Ca sa nu aveti emotii la sala, va sfatuiesc
- sa studiati dosarul aflat in arhiva judecatoriei (posibil dosarul sa fie la judecator deja) sau
- sa fiti prezent la sala de la prima ora, atunci cand intra grefiera cu dosarele si sa solicitati dosarul ca sa-l rasfoiti (asa puteti vedea daca exista inscrisuri in plus la dosar )
La termen daca se depune intampinare veti proceda asa cum v-am scris mai sus.
Sa ma tineti la curent cu cauza.
La acel termen nu ati gresit cu nimic... debitorul a formulat/ a depus la sala amanare, nu intampinare. Adica a solicitat un nou termen de judecata : probabil pentru angajare aparator sau pentru a formula intampinare si, astfel instanta a acordat un temen scurt.
Deci la acest termen de judecata trebuie sa va asteptati la intampinare din partea debitorului. Si veti proceda fie lasand cauza la urmatoarea strigare (adica pentru mai tarziu) pentru a studia cuprinsul intampinarii, fie solicitati Dvs amanare (un nou termen de judecata) pentru studiu intampinare si pentru a formula raspuns la intampinare.
De asemenea sa nu omitem ca daca intre timp (adica pana la termenul de judecata) debitoarea formuleaza si depune intampinare prin registratura Judecatorie, aceasta trebuie sa va comunice odata cu citatia un exemplar dupa intampinare.
In cazul Dvs. ridic urmatoarele intrebari:
- Ati fost dat in judecata de catre firma recuperatoare?
- Firma recuperatoare are vreun titlu executoriu impotriva Dvs.?
Daca nu exista un titlu executoriu impotriva Dvs. firma recuperatoare nu poate sa "opreasca banii din contul firmei Dvs."
Numai daca exista un titlu executoriu impotriva Dvs. si numai daca acel titlu executoriu este pus in executare poate urmarii veniturile Dvs si titluri de valoare (dividende).
Trebuie sa stiti ca in procedura somatiei de plata, nu se intra pe fond, ci se examineaza inscrisurile depuse la dosar, declaratiile partilor (adica se verifica clauzele contractului, daca creanta este certa lichida si exigibila, data scadentei facturilor, penalitati etc)si pe baza acestora se constata fie:
a) cererea este intemeiata, astfel ca instanta va admite ordonanta de plata.
b) cererea este inadmisibila, deci procedura ordonantei nu este aplicabila si creditorul pentru valorificarea creantei va trebuie sa deschida un nou proces pe calea dreptului comun (unde se va dezbate fondul).
Debitoarea pentru acest termen cu siguranta va formula Intampinare, prin care va contesta cuantumul debitului solicitat. (in dovedirea caruia debitoarea va trebui sa depuna inscrisuri).
Daca sunteti prezent in sala, la acest termen instanta va va inmana un exemplar de pe Intampinare si fie lasati cauza la urmatoarea strigare pentru a putea studia cele mentionate in intampinare, fie puteti solicita Dvs. un nou termen de judecata pentru studierea Intampinarii si formularii unui raspuns la intampinare.
Faptul ca ati cesionat societatea comerciala si ca ati predat actele societatii (prin act notarial) nu va scuteste de a raspunde pentru faptele efectuate in perioada mandatului Dvs.
Orice operatiune contabila trebuie sa fie inregistrata in societate, in caz contrar este evaziune fiscala.
Daca nu s-a stipulat in contract o clauza cu privire la penalitati de intarziere pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, aceste nu se pot solicita.
Trebuie sa dati in judecata societatea debitoare (in temeiul OUG nr. 119/2007) solicitand plata cuantumului datorat de debitoare + dobanda aplicabila obligatiilor de plata (conform art.3 din OUG nr. 119/2007).