avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie plata

O firma a dat in judecata o institutie bugetara deoarece i s-a platit o parte din factura si acum nu i se mai plateste restul. A fost la proces la judecatorie si institutia bugetara a depus amanare si s-a amanat procesul fixandu-se o alta data. ce sfatuiti sa faca acea firma,cum trebuie procedat in continuare. Firma nu are bani sa-si angajeze un avocat,pe cand institutia bugetara vad ca are bani sa-si permita.Care sunt pasii de urmat? Ma intreb,acest proces se poate amana la infinit?
Cel mai recent răspuns: andral , utilizator 12:18, 16 Mai 2011
De amanat sigur nu se va mai putea amana mult. Acum stiti si dumneavoastra ca atunci cand ai un interes, poti gasi chichite avocatesti si tot scoti cateva termene in plus. Parerea mea e ca daca suma e semnificativa, sa nu riscati s-o pierdeti pentru simplu fapt ca nu ati putut face fata cerintelor unui proces. Deci incercati un avocat.
Si o opinie. Inarmati-va cu rabdare. Caci chiar daca castigati , tot o sa intarzie plata. Acum dumneavoastra va kudecati cu ei pentru ca nu recunosc toata valoarea facturii sau pentru ca intarzie plata?
din punct de vedere legal nici eu nu stiu de ce nu platesc restul facturii. A trecut aproape un an si ei nu au platit. Vorbind cu ei telefonic,direct,chemati la conciliere directa[unde nu au venit],au spus ca ba nu au bani,ba ca trebuia terminata lucrarea.Am uitat sa mentionez ca a fost reziliat contractul cu aceasta institutie bugetara,deci lucrarea nu s-a finalizat.Dar,au fost depuse la dosar:contractul de prestari servicii,actul aditional prin care se micsoreaza valoarea contractului[incheiat la sfarsitul lunii,firma acceptand aceasta,numai sa fie bine,deci am fost de buna credinta]raportul de activitate pe luna respectiva,factura,acestea semnate de conducerea institutiei,am depus ordinul de plata a primei plati din factura,chemarea la conciliere.Nu vad care ar fi motivul urmator prin care debitorul mai poate amana procesul. Ce motive ar mai putea invoca?Si chiar daca invoca,firma creditoare ce pasi trebuie sa urmeze?Stiam ca pt. somatie de plata se rezolva mai repede.
Institutia bugetara poate primi un singur termen pentru a-si pregati apararea, potrivir art. 156 Cod procedura civila, termen pe care inteleg ca l-a primit.
Urmeaza ca la urmatorul termen sa solicitati probele de care ambele parti inteleg sa se foloseasca in proces.
Daca ati optat pentru procedura somatiei/ordonantei de plata, pot fi numai inscrisuri, caz in care se va acorda termen pentru administrarea lor, urmand ca, in mod normal, la urmatorul termen dosarul sa ramana in pronuntare.
Daca ati urmat procedura dreptului comun, pot fi si alte mijloace de proba si pot fi mai multe termene pentru administrarea lor.
Am facut cerere catre judecatorie,sectia comerciala ,cerere privind emiterea somatiei de plata. Acum la primul termen am spus ca nu sunt de acord cu amanarea ceruta de institutia bugetara si parca a spus ca se admite,sau nu am inteles eu bine,si a dat termen peste doua saptamani.Ei,nu stiu cum sa ma pregatesc pt. urmatoarea #-o.Ajutati-ma,va rog.Daca se poate dati-mi niste variante. Nu stiu,va spun sincer ca nu am bani de avocat.Voi,sunteti salvarea mea,cei de pe avocat.ro
Trebuie sa stiti ca in procedura somatiei de plata, nu se intra pe fond, ci se examineaza inscrisurile depuse la dosar, declaratiile partilor (adica se verifica clauzele contractului, daca creanta este certa lichida si exigibila, data scadentei facturilor, penalitati etc)si pe baza acestora se constata fie:
a) cererea este intemeiata, astfel ca instanta va admite ordonanta de plata.
b) cererea este inadmisibila, deci procedura ordonantei nu este aplicabila si creditorul pentru valorificarea creantei va trebuie sa deschida un nou proces pe calea dreptului comun (unde se va dezbate fondul).

Debitoarea pentru acest termen cu siguranta va formula Intampinare, prin care va contesta cuantumul debitului solicitat. (in dovedirea caruia debitoarea va trebui sa depuna inscrisuri).
Daca sunteti prezent in sala, la acest termen instanta va va inmana un exemplar de pe Intampinare si fie lasati cauza la urmatoarea strigare pentru a putea studia cele mentionate in intampinare, fie puteti solicita Dvs. un nou termen de judecata pentru studierea Intampinarii si formularii unui raspuns la intampinare.





Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
Laura Petrisor, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Necomunicare intampinare btg btg Buna ziua! Va rugam sa ne ajutati in aflarea unei solutii: daca am depus cerere de emitere a somatiei de plata, iar debitorul a depus la primul termen ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata dorel13 dorel13 Sunt administratorul unei firme de prestari servicii si am avut contract(pe care l-am reziliat) cu o institutie bugetara.Ultima factura emisa de mine mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Procedura judecarii in recurs - depunere intampinare, propunere probe lonita lonita Buna ziua. Sunt intr-un proces pentru stabilire program vizitare minor, urmeaza sa se judece recursul, primul termen este in iunie. Am depus ... (vezi toată discuția)