Pisi Mia
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Art. 105 alin. 2 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995.
...daca succesibilul nu isi exercita dreptul de a accepta in termenul prev la art. 1.103 din Codul civil,, adica de 1 an, va fi prezumat ca renunta la mostenire.
In practica, notarii citeaza cam de 3 ori, iar daca s-a implinit termenul, sunt prezumati renuntatori. Doar nu o sa-i citeze la nesfarsit, trebuie sa se finalizeze si dosarul ala odata.
Pisi Mia
Utilizator 1din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca desi legal citata (adica procedura de citare este indeplinita, procesul-verbal de citare s-a intors la notar sau a fost citata prin publicitate, afisare pe site-ul uniunii notarilor etc) la 3 termene consecutive nu a raspuns, este prezumata ca a renuntat. Iar cota ei se distribuie celorlalti mostenitori, conform legii.
Dar cum sa fie deschisa mostenirea din 1988? La Notariatul de Stat? Si nu s-a dat de atunci un certificat de mostenitor? Fetele fiind minore, se putea numi un curator care sa le reprezinte interesele si sa semneze in numele lor.
Am si eu o speta la care doresc sa ma ajute cineva.
E vorba de un imobil (o darapanatura) cu terenul aferent in care au locuit 2 batrani, acum decedati. Cei 5 copii pe care-i au, nu locuieste niciunul in acea casa. Din cei 5 mai traiesc 2, de la restul exista nepoti, insa toti sunt imprastiati prin tara, prin afara ei, nu stie unul de altul, nu se stiu adresele.
Succesiunea nu s-a facut la data decesului, imobilul ramanand de izbeliste.
Unul din cei 5 frati, a mai trecut anual pe la locuinta, fara sa plateasca impozitul.
O parte din terenul agricol este dat la asociatie, iar respectivul fiu tine legatura cu asociatia, mai ia uneori ceva foloase, dar nesemnificativ, abia isi scoate banii cheltuiti pe transport pana acolo. Imobilul fiind undeva intr-un sat izolat.
As vrea sa stiu daca respectivul urmas poate fi urmarit in vreun fel pentru plata impozitului, tinand cont ca nu are acel imobil pe nume, nefiind facuta succesiunea.
A incercat de cateva ori sa-i coopteze si pe ceilalti urmasi sa faca succesiunea, insa fara rezultat.
Si daca da, dupa cati ani ii poate veni notificare / somatie. De la ce suma in sus.
Momentan s-au strans vreo 1400 lei datorie.
Multumesc.
Cine ma poate lamuri cu exactitate care este calea de atac impotriva incheierilor judecatorului delegat privitoare la inmatriculare sau orice alte inregistrari in registrul comertului?
Legea 26/90 actualizata in 2008, vorbeste de recurs, la art. 6 alin. 2, pe cand Legea 31/90 actualizata in 2013, vorbeste de apel, la art. 60 alin. 1.
Astept va rog un raspuns de la o persoana din domeniu care stie exact ce spune, nu presupuneri.
Multumesc.
Nedumerirea era in privinta declararii celui de-al doilea loc de munca. Financiar inca nu poate sustine un jurist cu norma intreaga, asadar daca incadrarea se face pe juridic, voi avea contract part-time, intrucat angajatorul nu mai stie daca dupa ultimele modificari ale legislatiei va fi obligat sa ofere un salariu minim pt studii superioare.
In privinta incompatibilitatii, sincer uitasem acest aspect....asa e cand stai pe tusa un an, mai uiti unele aspecte.:">
Daca incadrarea va fi pe manager asistent, atunci musai va trebui sa renunt la primul loc de munca (scriptic).