avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Activitate laur7901

Activitate laur7901

daca "merje" cu pile cu siguranta ma primeste cineva. ce rost are sa mai luam diploma, la stat merge oricum #-o
mai aveti si "tupeul" sa spuneti unde ati mers cu adeverinta
RUSINICA
Răspuns la discuția testare salariati
multumesc pentru mesaje
O zi buna
care sunt prevederile legale si cum se poate un testa salariat?
se poate face o testare a tuturor salariatiilor? care sunt formele?
art 61 din CM
Răspuns la discuția Speta concediu medical
o astfel de discuitie am avut acum aproape un an.
legea nu interzice reintoarcerea la servici din CM, dar in urma auditului efectuat am ajuns la concluzia ca angajatorul poate sa nu primeasca la servici pe cineva care este in CM pentru a nu isi asuma riscurile de a se intampla un accident de munca sau nerefacerea salariatului complet, considerat ca se afla in incapacitate de munca datorita CM prescris de catre un medic.
in mod normal atata timp cat se poate dovedi ca ai lucrat trebuie sa fi platit ca prezent la munca si beneficiezi de drepturile normale.
consider si am recomandat atunci ca daca salariatul este in CM sa stea acasa asa cum ii este prescris.
o alta metoda intalnita a fost ca pe pe spatele CM-ului salariatul sa completeze ca renunta de buna voie la zilele de CM cuvenite, pentru a-si asuma raspunderea.
in concluzie daca pontajul tau este pt ore lucrate esti platit ca atare.
Răspuns la discuția poprire salariu
-am inteles, banuiam ca nu se poate face cu o simpla instiintare din partea CAR-ului la care am eu rate, catre compania la care lucrez.
-pe de alta parte retinerile din salariu se fac pe1/3, si chiar daca suntem mai multi giranti, retinerea nu este egala avand in vedere salariul net diferit (mai mare sau mai mic)
- titlul executoriu este emis pe intreaga suma care se ridica la peste 6000 de euro, de aceea intreb care ar fi modalitatile sa nu se inceapa poprirea pe salariul meu #-o
- mentionez ca exista hotarare judectaoreasca emisa pentru executarea mea in calitate de girant, hotarare care nu a ajuns inca la companie.
Va multumesc
Discuție poprire salariu
Buna ziua
- in calitate de girant pentru un debit, s-a emis hotararea judecatoreasca de retinere din salariu;
- la data de azi aceasta hotarare si titlul executoriu nu a ajuns, inca, la compania care lucrez;
- intelegand ca fiind de buna credinta am girat pentru un imprumut la un CAR. debitorul nu si-a achitat ratele de 6 luni, si-a schimbat domiciliul intre timp, iar executorul angajat de CAR-ul respectiv a procedat la depunerea actelor pentru emiterea hot. jud. de recuperare a debitului, inclusiv de la giranti.
- intrebarea mea este daca pot, ca imprumutul pe care eu il am la un alt CAR, printr-un artificiu, sa imi fie retinut din salariu inainte ca hotararea sa fie transmisa la companie?
- cum se poate face acest lucru in conditiile in care am si calitatea de girant la un imprumut, tot de la CAR, pe numele sotiei?
- care sunt actele necesare, excluzand aici hotararea judecatoreasca deoarece nu am intarzieri la plata, deci nu cred ca se poate dispune de catre o instanta poprire pe salariu pentru imprumutul meu sau al sotiei?
- se poate sa fiu ajutat cu un sfat si chiar cu un model de cerere din partea CAR-ului?
Va multumesc, si tin sa mentionez ca doresc sa fac acest lucru pentru a-mi plati mie datoriile si nu unei persoane rau intentionate, mai ales ca de o luna sunt un tatic fericit iar orice banut pierdut din salariu inseamana mult.
Răspuns la discuția CIM
Pakos are dreptate. Contractul se poate face cu fractie de 2 ore/zi asa ca nu vad de ce doriti sa ii treceti 4 ore si sa il chemati 2. la salariu nu este nici o problema cat negociati pentru 2 ore atat ii platiti.
ca idee sunt o gramada de contracte care sunt incheiate cu 4 ore iar salariatul vine cand este nevoie, dar este pontat 4 ore pe zi, este intelegerea intre angajat si angajator.
in concluzie daca doriti sa fiti in perfecta legalitate incheiati contractul cu 2 ore.
Răspuns la discuția revenire concediu medical
asta intreb si eu cine?????#-o
acum am trimis si la CNAS
"In temeiul prevederilor normelor metodologice privind controlul concediilor medicale aprobate prin Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 60/32/2006, va rog sa ma lamuriti daca constituie o incalcare a prevederilor OUG 158/2005 cu modificarile ulterioare urmatoarea situatie:
- salariatul doreste sa revina din concediu medical, si solicita aceasta prin declaratie scrisa, neefectuand astfel intreaga perioada de concediu medical stabilita prin certificatul eliberat de catre medic. In calitate de angajator pot sa ii interzic sau sa ii permit revenirea din concediu medical? Cum procedez in acest caz?
Am prezentat raspunsul CASMB in speranta ca pana la final institutia dumneavoastra va lamuri aceasta problema ridicata in calitate de asigurat cat si de angajator.
Va multumesc."
asteptam un raspuns? sunt curios si eu =D>
Răspuns la discuția revenire concediu medical
si eu consider raspunsul d-nei grace_r pertinent.
atasez raspunsul CASMB pentru o mai "buna intelegere" a celor prezentate

Mesajul Dumneavoastra primit la 2009-04-03 09:23:57:
Va rog sa ma lamuriti daca un salariat poate intrerupe efectuarea conecdiului
medical neconditionat, doar cu acordul sau si cu motivarea ca se considera apt
sa revina la munca?
Raspuns: solicitarea dvs. nu face obiectul de activitate al CASMB.
cristina calinoiu
relatii publice

Multumesc celor care au postat raspunsuri pe aceasta tema.
Răspuns la discuția revenire concediu medical
corect nu este vorba de 2 zile si nu ma aflu in aceasta situatie, am vrut doar sa lamurim un principiu.
1. angajatorul nu este expus riscului de exploatare a angajatului atata timp cat salariatul doreste din initiativa sa revina la munca din CM.
2. tentativa de evaziune, nici nu se pune problema, asa cum bine ati mentionat primele 5 zile calendaristice se platesc de angajator restul din FNUASS, deci statul este chiar "incantant" ca face o economie.
3. nu cred ca pontarea in CM atata timp cat salariatul a revenit la munca este corecta, aici angajatorul se expune riscului de a fi acuzat de evaziune, platind salariatul din FNUASS (bugetul asig de sanatate) si nu din fondul de salariu, plus ca se poate intampla un accident de munca si salariatul sa nu fie pontat.

Problema o ridic din simplul motiv ca se doreste interzicera revenirii salariatului din CM, fapt care dupa parerea mea contravine dreptului de munca, nu este in interesul companiei si nici al salariatului si nici macar al statului. Se stie ca un CM cu boala obisnuita este platibil in cuantum de 75%.
Este adevarat, medicul stie cel mai bine, dar consider ca salariatul stie daca este apt sau nu demunca si nu cred ca un angajat incapabil de munca va dori sa revina la munca mai devreme, si mai ales in cazul in are este solicitat fizic.
Vorbim doar de anumite situatii in care salariatul doreste, si pe raspunderea sa SCRISA, considerand ca este capabil sa isi desfasoare activitatea, sa revina la locul de munca si sa fie pontat.
Multumesc pentru interesul acordat, si respect opinia tuturor.