avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Activitate michaeleduard

Activitate michaeleduard

Răspuns la discuția Admitere INM 2013
Multumesc! Nu imi fac mari sperante dar indiferent de ce se va intampla, la aceste doua intrebari (coautoratul in cazul abandonului de familie si data desfacerii casatoriei) consider ca nu am gresit.
Răspuns la discuția Admitere INM 2013
69! de asta am si facut cele doua contestatii, altfel.. nu ma mai oboseam. Precizez ca eu sunt la concursul de admitere in magistratura, nu la inm
Răspuns la discuția Admitere INM 2013

De asemenea o grila considerata de mine gresita (si evident contestata) este cea de la procedura civila cu data desfacerii casatoriei in cazul in care actiunea de divort este continuata de mostenitori si admisa de instanta din culpa exclusiva a paratului.
Art. 925 alin. (4) Ncpc indica expres solutia considerata corecta pe barem.
Problema mea este urmatoarea:
Potrivit dispoziţiilor art. 382alin. (2) din Noul cod civil: “Prin excepţie, dacă acţiunea de divorţ este continuată de moştenitorii soţului reclamant, potrivit art. 380, căsătoria se socoteşte desfăcută la data decesului.”

"Data desfacerii căsătoriei” este o chestiune de natură substanţială şi nu procedurală astfel încât în această materie în caz de conflict între norma de drept procesual şi cea de drept substanţial trebuie acordată prioritate celei din urmă. Norma procedurala prin definitie este destinata doar aplicarii normei de drept substantial, nu poate intra in conflict cu aceasta si nu i se poate in niciun caz acorda preferinta

În toate ediţiile publicate ale Noului cod civil (actualizat la zi) dispoziţia legală prevăzută la art. 380 alin. (2) apare ca fiind în vigoare.

Consider că dispoziţiile art. 925 alin. (4) Ncpc trebuie interpretate coroborat cu dispoziţiile art. 382 alin. (2) şi art. 385 alin. (1) Ncc.

Astfel, întocmai precum în cazul unui “divorţ obişnuit” (în care nu a intervenit decesul reclamantului) în care data desfacerii căsătoriei se socoteşte cea a rămânerii definitive a hotărârii de divorţ, în schimb regimul matrimonial încetează între soţi de la data introducerii cererii de divorţ, tot astfel şi în cazul excepţional în care reclamantul a decedat şi acţiunea continuată de moştenitori este admisă, data desfacerii căsătoriei urmează a fi considerată data decesului reclamantului (aşa cum o spune textul de lege / norma substantiala, art. 382 alin. 2 Ncc), în schimb regimul matrimonial încetează de la data introducerii cererii de divorţ de către reclamantul decedat (pentru a nu fi lezate în vreun fel drepturile succesorilor legali sau testamentari ai defunctului reclamant).

Întrebarea contestata se referea la “data desfacerii căsătoriei”, care nu poate fi alta decât cea a decesului reclamantului. Dacă întrebarea s-ar fi referit la data încetării regimului matrimonial, răspunsul corect ar fi fost varianta a: “data introducerii cererii de divort”.

Considerăm că intenţia legiuitorului nu a fost aceea ca prin redactarea art. 925 alin. (4) din Ncpc să modifice în vreun fel dispoziţiile de drept substanţial în materie, în speţă art. 382 alin. (2) Ncc, ci să accentueze în mod deosebit faptul că regimul matrimonial încetează de la data introducerii cererii de divorţ şi în ipoteza decesului reclamantului şi continuării acţiunii de către moştenitori.

Soluţia se impune pentru identitate de raţiune (“Ubi eadem est ratio, eadem solution esse debet”) între situaţia pârâtului din cadrul unui “divorţ obişnuit” (în care nu a decedat reclamantul) şi un divorţ excepţional (în care acţiunea este continuată de moştenitorii reclamantului decedat), întrucât soţul pârât nu poate fi considerat vinovat de intervenirea unui eveniment (moartea reclamantului) asupra căruia nu a avut niciun control şi pe cale de consecinţă nu i se poate agrava situaţia legală în lipsa oricărei culpe.

Astept cu nerabdare sa vad solutia la contestatie, desi.. din ce am vazut verificand arhiva anilor anteriori.. contestatiile la barem nu se admit niciodata.


Răspuns la discuția Admitere INM 2013
Nicoleeta a scris:

[ am inteles ca in editia a 4-a scrie ca nu e posibil coautoratul la abandonul de fam. eu am avut ed a 3. urat daca face lucruri de astea. ma intreb cum le o fi rezolvat ala care a avut ed 1).


Eu am editia a 4-a Udroiu si nu scrie nicaieri asa ceva. Dimpotriva scrie tocmai ca este posibil coautoratul daca toti subiectii activi sunt debitori ai obligatiei de intretinere, fara a face vreo distinctie intre obligatia legala de intretinere in natura si neplata pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Si eu am facut contestatie, motivata in felul urmator:
Conform art. 510 din Noul cod civil: Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti nu scuteste parintele de obligatia sa de a da intretinere copilului.
Conform art. 499 alin. 1 Ncc: tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.

Am imaginat urmatoarea ipoteza: Parintii copilului sunt ambii decazuti din drepturile parintesti (din diverse motive, nu are importanta) situatie in care se instituie tutela. Ulterior tutorele, reprezentant legal al minorului creditor al obligatiei de intretinere cheama in judecata parintii decazuti din drepturile parintesti si obtine obligarea acestora la plata in solidar a unei pensii de intretinere (stabilita pe cale judecatoreasca).

Nerespectarea de catre ambii parinti a obligatiei solidare de plata a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca, atrage savarsire in coautorat a abandonului de familie, intocmai precum se admite ca savarsirea abandonului in coautorat este posibila in eventualitatea existentei mai multor debitori ce nu respecta obligatia legala de intretinere in natura.

Nu vad de ce o astfel de ipoteza nu este posibila.
Răspuns la discuția Donatie intre frati
mariaxxx a scris:

Situatia sta cam asa. ... nu as vrea sa apara pe numele nostru pt ca asta ne-ar priva de niste bani care noua ne intra lunar si nu vrem sa ii pierdem. Care e calea cea mai simpla? ...


Eu unul nu inteleg la ce se refera acest paragraf. Poate ar fi indicat sa dezvoltati putin, astfel incat sa fim in masura sa va dam un sfat competent.

Am inteles ca primiti niste bani, dar eu unul (si nu cred ca sunt singurul) nu pot specula sub ce forma si cu ce titlu (renta viagera, intretinere etc.). Fiecare din aceste prestatii au reguli speciale.
Răspuns la discuția Decadere drepturi parintesti
Cred ca ati postat pe forum pentru a afla solutia legala.
Intr-un mesaj anterior v-am indicat aceasta solutie:
Art. 437 alin. (1) din Codul civil: "In actiunile privitoare la filiatie nu se poate renunta la drept."

Ceea ce doriti dumneavoastra nu este permis de lege. Restul.. sunt chestiuni din viata dumneavoastra intima si chiar daca dumneavoastra vi le expuneti aici, nu afecteaza in niciun fel dispozitiile legale.
Răspuns la discuția Donatie intre frati
Ati mentionat ca vrei sa il cumparati, nu ca vreti sa vi-l doneze!
In conditiile actuale (dupa intrarea in vigoare a Noului Cod civil) conditiile de revocare a donatiei pentru ingratitudine sunt foarte restrictive, asadar nu cred ca e problema. Daca aveti incredere in frate... lasati bunul pe numele lui. Vi-l poate dona oricand... dar si acum. Probabil sunteti casatorit si va feriti sa dobanditi bunuri in timpul casatoriei. dar.. bunurile dobandite prin donatie sunt bunuri proprii... asadar chiar si daca vi-l doneaza acum nu va fi bun comun. Numai daca il cumparati va fi bun comun. Daca aveti insa alte probleme.. de genul ca sunteti urmarit de creditor.. avei popriere pe conturi.. si chestii de genul asta... poate ca intr-adevar ar fi bine sa mai asteptati!
Imi pre rau amice! Te-ai trezit prea tarziu.. dupa 11/9 ani?!? Ce ai asteptat pana acum?
Daca te trezeai mai devremepoate ca mai gaseai remedii.. o actiune in declararea simulatie.. sau altceva.. dar dupa atata timp... 0 sanse!

Răspuns la discuția Contravaloare lipsa de folosinta
In mod evident.. si logic.. la valoare initiala!

paratul are teoretic un drept de retentie pentru imbunatatirile aduse! Ar fi ilogic ca el sa plateasca contravaloarea folosintei pentru imbunatatirile ce ii apartin.

Speta trebuie dezvoltata... paratul este de buna sau rea-credinta?!?
Răspuns la discuția Abuz din partea primariei
NU poate! teoretic drepturile provenite din mosteniri sunt extratabulare si nu este necesara intabularea pentru recunoastrea lor! Eu va sfatuiesc sa demarati procedura de intabulare totusi! daca primaria se opune.. va judecati cu ea.. iar dupa intabulare.. slabe sanse sa mai poata face ceva!
Procedura de expropriere... singura posibila in cazul dumneavoastra este foarte greoaie!

in afara de expropriere nu poate face nimic!

Daca ii amenintati cu un un abuz in serviciu se vor potoli toti ( de la primar...pana la cel mai fraier trepadus)! Daca nu se potolesc... sunati la 112 si cand vine politia faceti plangere pentru tulburare de posesie si abuz in servicu! Nu cred ca se va ajunge acolo!