Nicoleeta a scris:
[ am inteles ca in editia a 4-a scrie ca nu e posibil coautoratul la abandonul de fam. eu am avut ed a 3. urat daca face lucruri de astea. ma intreb cum le o fi rezolvat ala care a avut ed 1).
Eu am editia a 4-a Udroiu si nu scrie nicaieri asa ceva. Dimpotriva scrie tocmai ca este posibil coautoratul daca toti subiectii activi sunt debitori ai obligatiei de intretinere, fara a face vreo distinctie intre obligatia legala de intretinere in natura si neplata pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Si eu am facut contestatie, motivata in felul urmator:
Conform art. 510 din Noul cod civil: Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti nu scuteste parintele de obligatia sa de a da intretinere copilului.
Conform art. 499 alin. 1 Ncc: tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
Am imaginat urmatoarea ipoteza: Parintii copilului sunt ambii decazuti din drepturile parintesti (din diverse motive, nu are importanta) situatie in care se instituie tutela. Ulterior tutorele, reprezentant legal al minorului creditor al obligatiei de intretinere cheama in judecata parintii decazuti din drepturile parintesti si obtine obligarea acestora la plata in solidar a unei pensii de intretinere (stabilita pe cale judecatoreasca).
Nerespectarea de catre ambii parinti a obligatiei solidare de plata a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca, atrage savarsire in coautorat a abandonului de familie, intocmai precum se admite ca savarsirea abandonului in coautorat este posibila in eventualitatea existentei mai multor debitori ce nu respecta obligatia legala de intretinere in natura.
Nu vad de ce o astfel de ipoteza nu este posibila.