avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Activitate Daniela Mihaela 9

Activitate Daniela Mihaela 9

Răspuns la discuția Plati asociatii proprietari


BEN46 a scris:

După cum știți banii incasați la cheltuieli trebuie depuși in cont in termen 24 ore . Plațile pt. salarii , mat. curățenie , facturi , etc . pot fi platite in termen de 24 ore iar surplusul să fie depus in bancă . Iar pt. mărunțișuri gen registre , becuri etc . are atribuit 1.000 lei .

Dar am citit un articol pe avocatnet.ro din care rezulta ca toti banii incasati trebuie sa treaca prin contul asociatiei, deci platile se fac tot prin cont.
Daca orice suma incasata de administrator trebuie depusa in cont si daca din plafonul de 1000 lei lunar se pot suporta numai cheltuieli neprevazute, cf art 67 din lg 196 / 2018, atunci cum se vor face platile pentru salarii, pentru materiale de curatenie, registre, xerox etc? Mai mult, daca furnizorii se vor plati numai din cont, valoarea comisioanelor bancare va fi foarte mare, mai ales la asociatiile cu multe scari, unde facturarea se face pe fiecare scara.
Discuție Legea 196
Referitor la art 67 alin 2 din legea 196, care prevede ca in contul asociatiei sunt varsate toate sumele primite, aceasta inseamna ca toate incasarile se depun in cont, iar plata facturilor, a salariilor se face tot prin cont?
Răspuns la discuția Fond reparatii
Poate ca suma de 1 miliard lei vechi include si fond de rulment, nu numai fond de reparatii. Fondul de rulment se foloseste pentru plata facturilor pe luna curenta, fiecare proprietar trebuie sa depuna pt acest fond o suma egala cu cea mai mare intretinere din anul trecut. Fondul de reparatii se foloseste pt repararea proprietatii comune, valoarea maxima a acestuia si transele lunare incluse pe lista de plata se stabilesc de proprietari in adunarea generala, ca si lucrarile pentru care se utilizeaza.
Răspuns la discuția Fond reparatii
Fond reparatii
Discuție Fond reparatii
Dar daca un proprietar achita cheltuieli de întreținere pt august, nu si fondul de reparații afisat pe lista de plata din august, cand vine sa plateasca intretinerea pe septembrie se poate incasa daca nu achita prima data fondul de reparatii restanta din august, avand in vedere ca datoriile se incaseaza in ordinea vechimii?
Discuție Fond reparatii
Daca pt fond reparatii se taie chitanta separata, atunci acesta nu se mai poate include pe lista de plata, in coloana separata, inainte de total, ca pana acum. Atunci unde va fi afisat, dupa total? Ce se intampla in situatia cand proprietarii vor achita doar intretinerea, nu si fondul de reparatii?
De fapt, intrebarea era daca legea 196/2018 permite ca platile catre furnizori sa se faca in numerar sau doar prin banca. Pentru facturile cu sume mici, cum sunt cele la lumina pe scara, care pot fi sub 10 lei, in cazul in care sunt platite prin banca, comisionul poate depasi valoarea facturii. De asemenea, nu rezulta din legea 196 daca salariile personalului asociației se pot plati in numerar sau doar prin banca.
Din suma de 1000 lei care se poate pastra de administrator pt cheltuieli neprevazute, se pot face si plati la furnizori, cum ar fi o factura de lumina de 20 lei?