Vroiam să întreb dacă se pot face contracte de colaborare cu cei care vor să fie curieri, fără să fie angajați. Și fără să își facă SRL, PFA, II, IF sau orice altă formă de organizare care să necesite implicare administrativă din partea lor.
Am citit că s-ar putea încheia un contract de colaborare cu persoane fizice, în care impozitul să fie reținut direct la sursă, eu să adaug un comision pentru că le fac intermedierea cu Tazz by Emag, iar restul banilor generați în aplicație să le revină lor.
De ex., la un venit de 6000 de ron în aplicație, 10% să fie reținuți pentru plata impozitului pe venit, comisionul de intermediere să fie de 8%, iar restul să le fie virați lor în cont.
Se poate face un astfel de contract? Ori ceva cât mai asemănător? Ca să nu îi încadrez ca angajați, din moment ce ei fac venituri în funcție de comision și de cât muncesc, neavând un program fix de lucru (nici ca ore, nici ca zile) - practic, ei își aleg orarul de lucru.
Dacă am un singur angajat timp de 2 luni, apoi pleacă, eu plătesc impozit de 1% pentru anul în curs pe acea perioadă de 2 luni, rămânând ca pentru restul de 10 luni să plătesc 3%? Sau cum se impozitează S.R.L.-urile în contextul în care firma nu are angajați în mod constant?
Dacă am un angajat pe salariul minim pe economie și nu mai vine la serviciu după 5 zile, se plătesc contribuțiile aferente celor 2550 de lei? Ori se plătesc în funcție de nr. de ore lucrate (40 ore)?
Aș avea o curiozitate. Dacă am investit bani pe piața de capital, în fonduri mutuale mai precis, cine se ocupă de calcularea și plata impozitului pe câștig la retragerea sumelor?
Impozitul se reține la sursă (la S.A.I.) ori trebuie să fac un calcul pentru fiecare tranzacție în parte, ținând cont de dată și suma investită? Întreb, deoarece ultima variantă pare destul de costisitoare ca timp, mai ales dacă au fost făcute plasamente lunare pe orizonturi lungi de timp.