avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Activitate ovidiudtru

Activitate ovidiudtru

Discuție Proces partaj
Doresc să intentez proces de partaj, este necesar avocat?!
Ce obligații are executorul judecătoresc înainte de a trece la executarea silită, propriu zisă? Trebuie să trimită o somație? Există un termen pe care dacă debitorul să-l respecte?
Răspuns la discuția Salariul net
Sunt două răspunsuri diferite! Primul este așa cum sună definiția dată de legiuitor, al doilea este o interpretare. Care este cel corect???!
Răspuns la discuția Pensie întreținere
La împlinirea vârstei de 18 ani, era încă elev în clasa a XII. Instanța a hotărât ca pensia de întreținere să fie plătită până la vârsta de 26 de ani dacă își continuă studiile. În momentul acesta nu mai este elev. Cum se sistează acordarea pensiei de intretinere!?
Dacă copilul căruia i se plătește pensie de întreținere a împlinit vârsta de 18 ani, nu mai urmează nici o formă de învățământ dar nici nu lucrează, în ce condiții i se sistează plata pensiei de intretinere?
Răspuns la discuția Salariul net
Să înțeleg că salariul net reprezintă doar salariul brut din care sunt debitate dările către stat(cei 42,8%) sau la acesta se adaugă și eventualele sporuri, spor de vechime, spor de noapte, spor pentru zile de sărbătoare lucrate, etc...?!
Discuție Salariul net
Ce înseamnă salariul net asa cum îl definește legiuitorul?
Pot fi executat silit pentru plata pensiei de intretinere in condițiile în care eu plătesc lunar suma hotărâtă de instanță și o sumă suplimentară pentru acoperirea așa zisei restante de când am fost chemat în judecată și până s-a pronunțat sentința definitivă!? În condițiile în care eu plătesc prin virament bancar în contul indicat de reclamanta suma impusă de către instanță, de ce să fiu executat silit pentru ceva ce plătesc de bunăvoie?!
Potrivit Codului civil, "pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe și într-o cotă procentuală din venitul lunar net din salariu. Cu toate acestea, noțiunea de venit lunar net nu este definită în Cod. Printr-o decizie referitoare tot la problematica pensiei de intretinere, Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis la prevederile Codului fiscal pentru a defini aceste venituri lunare, respectiv la definiția veniturilor din salarii și asimilate salariilor și la definiția venitului lunar net din salariu. Așa cum a stabilit și Curtea, veniturile care sunt luate în calcul la stabilirea pensiei de intretinere trebuie să fie constante, nu ocazionale. Cu alte cuvinte ele trebuie obținute în mod continuu, iar faptul că ele sunt obținute trebuie să fie lipsit de orice îndoială. Pentru ca un venit să aibă caracter permanent, chiar cu titlu de spor sau primă, trebuie să fie acordat salariatului lunar, nicidecum ocazional. Bonusurile, bonurile de masă și alte facilități nu sunt permanente și nu se pun la pensie. După acest preambul, pentru că la aceeași întrebare am primit două răspunsuri diametral opuse, întreb (!?), cum îmi este calculată pensia și ce ar trebui să cer în instanță pentru ca legea să fie respectată? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!