avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi
Forum Activitate allisya06

Activitate allisya06

Răspuns la discuția Taxa Radio
Domnilor, eu propun sa-i desfiintam. Conform Constitutiei avem dreptul la initiativa legislativa, asa ca nu ne ramane decat sa strangem cele 100000 de semnaturi din cel putin un sfert din judetele tarii, iar în fiecare din aceste judete, respectiv în municipiul Bucureşti,cate cel puţin 5.000 de semnături si gata. Desfiintam si Radio-ul si Televiziunea. Cine draq are nevoie de ei?
Răspuns la discuția Taxa Radio
Cred ca toate incercarile de a renunta la aceasta taxa "nesimtita" (ca tot este la moda termenul) sunt gresit abordate. "Spre deosebire de impozite, taxele sunt plăti efectuate bugetului de către contribuabilii persoane fizice si juridice, cu ocazia si în legătură cu prestarea unui serviciu public. Taxele au caracter “ante-factum”, fiind datorate si achitate în momentul solicitării serviciilor sau lucrărilor care urmează a fi efectuate de către institutiile publice."-Elemente generale de drept fiscal. Eu una, ma intreb: cand draq le-am solicitat eu (sau altii) acest serviciu?
Răspuns la discuția admitere inm 2010
"Obiectul juridic special al acetei infractiuni(violare de domiciliu) este format din relatiile sociale privind apararea libertatii persoanei, sub aspectul libertatii vietii domestice.... Obiectul material al infractiunii este reprezentat de incaperea, locuinta, dependinta, locul imprejmuit si sediul asupra carora se indreapta actiunea faptuitorului....Ceea ce este esential, este efectiva folosire a acelui spatiu delimitat pentru viata intima a persoanei( repaus, alimentare, satisfacerea necesitatilor inerente persoanei umane)." A. Boroi, Ghe. Nistoreanu-Drept penal, Partea speciala, Ed. a III

Daca nu are obiect material, asa cum ziceti ca sustin unii autori, intrebarea este, de ce nu are?
Va rog citat.
10x
Răspuns la discuția admitere inm 2010
dana_driga a scris:

Karmina a scris:

intrebare din penal special, extrasa dintr-o grila:
are obiect material infractiunea de violare de domiciliu?

Parerea mea este ca nu, iar autorii care spun ca are de ce nu explica si de ce?
daca ne uitam in cod unde este infractiunea vedem ca valoarea socila ocrotita este libertatea persoanei. Nu se ocroteste locuinta, dependinta. Si e logic sa nu aiba obiect, ca doar e infractiune de pericol.

"Obiectul juridic special al acestei infractiuni este format din relatiile sociale privind apararea libertatii persoanei, sub aspectul libertatii vietii domestice.... Obiectul material al infractiunii este reprezentat de incaperea, locuinta, dependinta, locul imprejmuit si sediul asupra carora se indreapta actiunea faptuitorului....Ceea ce este esential, este efectiva folosire a acelui spatiu delimitat pentru viata intima a persoanei( repaus, alimentare, satisfacerea necesitatilor inerente persoanei umane)." A. Boroi, Ghe. Nistoreanu-Drept penal, Partea speciala, Ed. a III-a, Ed. All Beck,Bucuresti, 2005, p.113-114
Răspuns la discuția ccm sau codul muncii ?
Prevederile acelea de comun acord de care amintiti, nu pot fi contrare C. muncii. Art. 38 C. muncii zice asa :D: " Salariatii nu pot renunta la drepturile recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate." Daca acel curs a durat mai putin de 60 de zile, raportandu-ne la C. muncii, nu este obligat sa restituie banii. Art. 195 C.muncii se refera, clar, la cursuri ce depasesc 60 de zile. In cazul unor raporturi de munca reglementate de o lege speciala nu ma pot pronunta momentan.
Răspuns la discuția ccm sau codul muncii ?
Ati dat prea putine informatii. Raporturile de munca in domeniul dvs de activitate sunt reglementate de o lege speciala?
Răspuns la discuția Contract Conventie
Singura varianta corecta este sa inchei un contract individual de munca cu timp partial, care se poate incheia chiar si cu 1ora/zi(se poate si mai putin, dar asta nu convine ITM-ului, desi legal este permis :)) Atentie la art. 102 C.muncii-elemente obligatorii!
Răspuns la discuția TAXA RADIO TV pentru SC
Deoarece firma tatalui meu nu are receptor radio sau tv, ma adresez SRTV cu rugamintea de a-mi comunica unde se poate gasi formularul tip de declaratie pe propria raspundere ca nu detine mijloacele de receptare, similar celui completat de persoanele fizice. Mai jos redau raspunsul SRTV:
"Cu privire la solicitarea dumneavoastra, va comunicam urmatoarele:
- in perceperea taxei pentru serviciul public de televiziune de la persoanele juridice, TVR a aplicat întotdeauna art. 40 din Legea nr. 41/1994 de organizare şi funcţionare a SRR şi a SRTv ce prevede că taxa pentru serviciul public de televiziune se plăteşte de persoanele juridice, în calitate de beneficiari ai acesteia. Din această perspectivă, Televiziunea Publică va respecta şi decizia nr. 2.102 din 9 aprilie 2009 a Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie ce statuează, în esenţă, faptul că plata acesteia taxe se face şi în cazul persoanelor juridice, în calitatea lor de beneficiari ai acestor servicii, decizie ce se coroborează cu Decizia nr. 297/2004 a Curţii Constituţionale (citată şi în decizia Înaltei Curţi) care a stabilit că obligaţia plăţii taxei pentru serviciul public de televiziune este doar în sarcina persoanelor juridice care beneficiază, în diferite modalităţi, de serviciile publice respective.
- Televiziunea Română nu a încasat nici până în prezent taxa pentru serviciul public de televiziune de la persoanele juridice care au făcut dovada cu documente în acest sens şi potrivit legii, că nu desfăşoară activitate la sediul social sau şi-au suspendat activitatea.
In cazul in care societatea dumneavoastra deci isi va inceta sau suspenda activitatea, asteptam documente doveditoare de la Registrul Comertului in acest sens, pentru a fi scutita de la plata taxei pentru serviciul public de televiziune."
Ce parere aveti de acest raspuns?