Tot ce spune in CCM este:
Art. 48:
Salariatii beneficiaza de zile libere platite in situatii familiale deosebite in limitele prevazute mai jos:
-casatoria salariatului - 5 zile
Buna ziua. Lucrez la o firma destul de mare, in 2017 am planificata nunta, dar as vrea sa fac cununia civila inainte de nunta, iar dupa nunta sa plec in luna de miere timp de o luna si un pic. Intrebarea mea este, daca in CCM-ul firmei nu este specificat nici o perioada anume in care se pot lua cele 5 zile, ci doar faptul ca se pot lua, ma pot obliga sa imi iau in maxim 30 de zile de la cununia civila ? Am intrebat doamna de la RU si asta mi-a spus. Legea nu am vazut sa specifice cand se pot lua, ci doar faptul ca se pot lua inainte sau dupa, fara o perioada fixa.
Va multumesc anticipat.
Ce ma puteti sfatui ? Exista un termen in care cheltuielile de judecata "dispar" (sunt anulate, la stilul amenzilor auto), si sa asteptam pana trece acel termen, si dupa sa se faca succesiunea ?
Nu e vorba de o avere, doar ca e vorba de casa batraneasca (in care deja sta fratele meu de cativa ani) si un pamant "de casa", promis celuilalt frate. Eu nu doresc nimic din cele 2 proprietati, doar sa poate rezolva ei cu actele, sa le treaca pe numele lor. Va multumesc incaodata, o seara placuta.
Situatia e una mai delicata:
Acum 6 ani, a murit mama, procurorului l-a considerat vinovat pe tatal meu, si dupa aproape 2 ani de procese si dovezi (ce-i drept nu prea erau dovezi clare), tatal meu a fost condamnat la inchisoare 15 ani pentru omor. Tata a spus tot timpul ca este nevinovat si a facut recursuri si cereri la CEDO, fara nici un rezultat. De curand, a murit si tata, in inchisoare, si am ramas eu si doi frati. Intrebarea mea este: Cheltuielile de judecata a procesului tatalui meu sunt transmisibile catre noi (mostenitorii) sau dispar odata cu moartea inculpatului ?
1. Nu am facut succesiune dupa moartea mamei.
2. Toti fratii suntem majori.
Scuze daca am fost prea rece, am incercat sa n-o lungesc prea mult. Multumesc anticipat pentru raspuns, sper ca am pus intrebarea unde trebuia.
Imi cer scuze daca nu m-am exprimat complet sau corect.
Administratia trebuie sa plateasca pe langa acea suma datorata, si o suma de aproximativ 2000 de lei cheltuieli executoresti (sper ca m-am exprimat bine). Din ce am inteles eu, asta mi se impune si mie sa platesc.
Sunt constient ca am datorii, si ca voi fi penalizat pentru asta, dar daca o instanta aplica o penalizare pentru anumite servicii, eu de ce sa cotizez la plata acelei taxe daca nu m-am folosit de acele servicii ? Pot face ceva in privinta asta ? Daca este nevoie, dau in judecata administratia blocului, dar eu nu platesc din buzunarul meu bani pe care oricum nu prea ii am, doar pt ca administratorul considera ca ar trebui sa platesc si eu. Nu este prima data cand sunt pus la plata pentru ceva ce nu e obligatia mea sa platesc, de exemplu s-a crapat geamul de la usa de la intrare in scara blocului, un alt vecin si-a parcat bicicleta in spatele usii, si cand am deschis mai tare usa s-a crapat. eu nu am realizat pe moment, neauzind nimic, dar m-am trezit cu penalitati suplimentare la administratie pentru inlocuirea geamului. Este normal sa abuzeze in felul asta ? Va rog sa ma lamuriti, poate sunt eu prea naiv. Tin sa precizez ca am 23 de ani, si poate de asta isi permite lumea sa faca ce vrea !
Buna ziua. Am o mica problema cu care as dori ceva ajutor din punct de vedere juridic. Administratia blocului meu a fost data in judecata de catre CET Iasi pt datoriile avute la ei, si bine-nteles ca cet-ul a castigat.( pt cei ce nu stiu, cet-ul este centrala electro-termica, care pe langa curent electric, furnizeaza si apa calda si caldura).
Anul trecut am avut ceva dificultati financiare, si am ramas in urma cu platile , nu numai ls intretinere, ci si la toate bancile si utilitatile.
Si asa m-am trezit eu cu o penalizare lunara mai mare(ironic) decat cheltuielile mele lunare la intretinere. Problema este ca eu am centrala de apartament, shi n am treaba cu apa calda si caldura de la ei.
Ce pot face? Este corect? Multumesc anticipat de ajutor !
Azi am primit un plic de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala precum ca am de platit o amenda de care eu nu auzisem niciodata. De parca nu ar fi destul, am de platit shi cheltuieli judiciare pt ca cica am intarziat cu plata. Eu sunt un muritor de rand, shi toate prevederile din nush care articol shi ordonantze ale guvernului m-au buimacit, asha ca ...iata-ma...CER AJUTOR DISPERAT.
In plic am gasit 4 foi A4, pe majoritatea scrie cam acelashi lucru, doar difera suma shi motivul pt care platesc acea suma. Prima e cheltuieli judiciare, a doua ...In baza art. 145 din Ordonanta guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, va inshtiintzam ca figuratzi in evidentza fiscala cu urmatoarele sume de plata pt care sa inceput executarea silita in temeiul titlului executoriu emis/titlurilor executorii emise de ........................anexat/anexate.
Venituri din amenzi 07/06/2007 300 Ron
Daca in termen de 15 zile de la primirea somatzii...etc etc. toata lumea shtie continuarea.
A treia pagina nu mai incepe cu "In baza art. 145"..ci direct cu suma care tre sa o platesc :))...shi continua cu : Intrucat a expirat scadentza/termenul de plata al obligatziilor fiscale inscrise in documentul prin care sa stabilit sau individualizat suma de plata, conform celor prezente mai sus, etc etc.
Ultima..shi cred ca ce-a mai importanta, scrie ceva de genu..In conformitate cu dispozitiile art. 442 si 443 C.pr.pen. si art. 4 lit. h si art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 va trimitem spre executare din dispozitivul ordonantzei/rezolutziei:
nr. 431/p/07 din 7.06.07 prin care numitul din orasul...etc...i sa aplicat o amenda cu caracter administrativ/judiciar in suma de 300 Ron si a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare de 50 Ron. Va rog datzi-mi shi mie un raspuns ca nush ce e asta. Va multzumesc anticipat. !