avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Activitate MContender

Activitate MContender

Salutare! Vreau să fac moștenirea după tatăl meu. Mama trăiește, și au împreună 6 copii (cu tot cu mine).

Tata are 2500 mp, 3300mp, 17900 mp șipe al 4lea Titlu de proprietate are el și mama 83 mp.

Cât îi vine mamei și cât ne vine la fiecare copil? Eu știam că mama are dretul la 50% iar restul de 50% se împarte la copii +mama deci 50% împărțit la 7 moștenitori, dar am înțeles că ar fi o lege nouă din 2019 (care nu o găsesc online) cum că s-ar împărți altfel.
Unde am zis eu ceva de act voluntar. Eu am spus că am Certificat de moștenitor, și nu știu ce trebuie făcut mai departe.

raluk0207 a scris:

Ce înțelegi tu prin "a pune în posesie"?
Dacă ai un act de partaj voluntar, ai intabulat dreptul de proprietate la Cartea Funciară si esti proprietatar exclusiv pe lotul tau, cine și de ce să te pună în posesie?

Într-un act voluntar pe pagina 2 (verso) dacă citești este menționat că nu există intabulare și cadastru dar cei 2 volutantarai îți iau obligația să le facă pentru a primi Titlu de proprietate și a fi trecuți în Cartea Funciară, iar la mine nu e cazul.
P.s. De pe internet am aflat că notarul după ce a făcut certificatul de moștenitor (moștenitorii sunt de acord și nu există probleme) ar fi trebuit să trimită certificatul la tribunal pentru a primi sentința... dar notarul meu spune că eu trebuie să fac asta. Eu am fost acolo și nimeni *nu are voie să se implice* (citat)... deci eu mă uit pe cer să aflu ce trebuie făcut? Mă duc la o țigancă să-mi citească în cafea?

Cu acestă ocazie vreau să le transmit felicitări celor care au făcut acest forum. În cazul tatălui meu (într-un contract pentru casă) au fost foarte rapizi și exacți. Că altfel noi restul, pleava României ne învârtim în birocrație și murim cu acte!
Nu te pune în posesie notarul la succesiune ca moștenitor. Dar instanța de pune în posesie!

raluk0207 a scris:

Oricum o sa coste mai puțin decât în instanță. Fa cum vrei.
Dacă partajul e voluntar, cine să vă mai pună în posesie? Va luati fiecare lotul.
Nu stiu cine ti-a spus prostia ca tot in instanta ajungi.

Am făcut intabulare pe 25 ari și casă în mediu rural și am dat 1900 pe cadastru și intabulare.
Pe o casă și grajd și 4.2 ha cât crezi tu că o să coste? Și oricum tot ajungi la tribunal că notarul nu pune în posesie doar face părți1
Salutare! Dacă există certificat de moștenitor de la notar pe 2 persoane care vor deține 1/2 din titlu de proprietate (pământ și casă) se poate face împărțirea prin tribunal (notarul a spus că nu poate să facă împărțirea și darea în folosință) împărțirea bunurilor (de bun acord, amândouă părți se înțeleg în împărțirea bunurilor) fără intabulare? Ce fel de cerere se depune la tribunal în acest caz? Trebuie avocați?
E vorba de 1/2 din 10 ha + casă. Plus că sincer tot dosarul este făcut de mine, cu toate că nu am o relația neplăcută cu Mătușa, eu am pus banii pentru tot, așa că de ce i-aș da și cadastru + intabulare, pe lângă faptul că-i dezbat succesiunea?
Mă interesează ce documentație îmi trebuie pentru separare apoi, fiecare pe drumul lui.

raluk0207 a scris:

Păi oricum tot acolo ajungeți (la documentație cadastrala si la intabulare) din moment ce mama o sa va dea ulterior casa.
Mai devreme sau mai tarziu tot va trebui facuta.
Apoi, cât așteptați, cât platiti taxa judiciară, expert, avocat, ajungeți la costuri mult mai însemnate.

Cei 4 veri îndepărtați sunt plecați în străinătate. Nici o șansă să aflu unde stau.
Sora mamei (mătușa) este de acord ca ea să primească jumătate din pămând iar mama să primească cealaltă jumătate de pământ + casa. Ca apoi să fac intabulare (după împărțirea bunurilor) pentru a vinde casa respectiv pământul mamei să mi le vândă.
P.s. pentru separarea concretă a bunurilor la tribunal nu trebuie intabulare. Întrebarea este cu ce mă duc la tribunal în afară de Certificatul de moștenitor?
ps.2 modificare, m-am exprimat greșit, durata minimă a procesului în care ambele părți se înțeleg nu poate fi mai scurtă de 3 luni (din ce am înțeles eu de la notar).
Certificat de moștenitor pe Bunica cu 2 moștenitorii cu o cotă de 1/2 din masa succesorală (mama și sora acesteia).
Am înțeles că ar fi opțiuni:
- Separare (ori divizare) prin notar dar trebuie intabulare pe tot terenul și casă.
- Separare prin tribunal (durează 3 luni) fără intabulare.

Separarea este de comun acord (ceea ce nu ar dura mult la tribunal). Dar nu știu ce trebuie făcut. Aș prefera prin tribunal că nu ar trebui făcută intabularea pe tot terenul și casă. După ce primește mama TItlu de proprietate pe 1/2 din masa succesorală aș face intabulare pe casă și teren(ul ei pentru a putea fi trecut pe mine, respectiv a vinde casa).