avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi
Forum Activitate anca31

Activitate anca31

Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra. Sa inteleg ca in acest moment pot pleca cu ei din tara, dar revin cu intrebarea referitor la ceea ce se poate intampla de acum incolo, tinand cont de noul cod civil. El poate deschide oricand un alt proces pentru custodie comuna. Ce se intampla in acesta situatie? Mai pot pleca cu copii in strainatate?
Nu mi se pare corect: acum doi ani nici macar nu s-a prezentat la divort si acum poate veni sa ceara custodia comuna a copiilor asa, pur si simplu. El ramane sa plateasca in continuare o pensie de nimic, eu sa suport toate cheltuielile de intretinere, bona, etc. El vede copii cand are chef, eu sa ii cresc. Lui ii cresc drepturile, mie mi se ingradesc. El pleaca in concedii in strainatate cand are chef, nu depinde de nimic. Eu, nu. Ptr ca nu pot scoate copii din tara fara semnatura lui, pe care nu o primesc (am fost instiintata de asta). Si toate astea se pot intampla de acum incolo? Un fost sot iti poate schimba viata? Doar asa, ptr ca are el chef. Stie ca depinzi de el. Si chiar daca plec maine (cand inca pot), el poate deschide proces oricand. Iar data viitoare cand sa le prelungesc copiilor pasaportul, ups! - nu se mai poate. Si toata viata noastra se schimba.
Iertati-mi lunga teorie, dar eu chiar sunt speriata de ceea ce se poate intampla. Am sansa de a-mi croi un alt drum in viata si as vrea sa profit de ea. Dar cum pot sa lupt cu cineva care stie ca nu as lasa copii aici si eu sa plec? Cum pot sa lupt cu cineva care poate sa-mi schimbe viata doar asa, de dragul de a-mi face rau? Precizez toate astea ptr ca m-a avertizat ca va deschide proces dupa intrarea in vigoare a noului cod civil.
Va rog, spuneti-mi cum pot lupta.

Cu mii de multumiri,
Anca31
După cum am precizat în anunţul iniţial, ştiu că le pot face paşapoarte fără a fi nevoie de semnătura tatălui. Întrebarea mea era dacă pot ieşi cu ei din ţară.
O altă întrebare: - mai nou, după noul cod civil, dacă el doreşte să deschidă un alt proces, prin care să ceară custodie comună, eu nu pot pleca cu ei în afara ţării?
După cum am citit pe forum, acum e o excepţie acordarea custodiei unui singur părinte - asta înseamnă cu nu voi avea nici o şansă de a pleca cu copii din ţară? Vom avea amândoi custodia şi orice şansă de a pleca e 0?
Vă rog, am nevoie de răspunsul dumneavoastră.

Cu mulţumiri,
Anca31
Buna ziua,

Va rog daca aveti timp sa ma ajutati cu o informatie. Doresc sa va prezint următoarea situaţie - sunt divorţată de 2 ani şi am doi copii minori, ambii sub 10 ani. Copii mi-au fost încredinţaţi mie. Am hotărâre definitivă şi irevocabilă. Tatăl nu a cerut în instanţă nici drept de vizită - a spus că ne înţelegem între noi atunci când el vrea să vadă copii.
Care este problema mea - fratele şi mama mea sunt plecaţi din ţară. Ei îmi trimit bani ptr a putea trăi aici. Dar, începând de anul viitor mi-au găsit şi mie loc de muncă în străinătate. Dilema mea este: dacă am sentinţă definitivă şi irevocabilă de încredinţare a minorilor pot pleca cu copii din ţară?
Am studiat site-ul celor de la paşapoarte şi pot să le fac paşaport, fără a fi nevoie de semnătura fostului soţ. Întrebarea este: pot ieşi cu ei din ţară fără semnătura lui? Depind de el cu ceva?
Precizez că în această vară el a fost plecat în concediu în străinătate şi m-a ameninţat că eu nu pot face acest lucru, acum sau altă dată, deoarece am nevoie de semnătura lui şi nu o voi căpăta niciodată.
Vă rog, ajutaţi-mă cu un sfat juridic, pentru a şti ce am de făcut. Aici îmi este greu să rămân: familia mea e plecată şi noi suntem foarte uniţi. Viaţa mea ar fi alta, împreună cu ei.
Cu recunoştinţă, vă mulţumesc.
Buna ziua,
Va adresez rugamintea de a ma consilia intr-o problema pe dreptul muncii. In luna aprilie 2011 voi implini 55 de ani. Mentionez ca in acest moment am o vechime in munca de 36 ani si 8 luni. Incepand cu luna ianuarie 2011 am intrat in randul somerilor. Puteti, va rog, sa-mi spuneti cand voi avea dreptul sa-mi depun dosarul pentru pensie anticipata? Sau pensie anticipata partial? (pentru ca nici aici nu imi este foarte clar: la care din ele am dreptul?) Puteti, de asemenea, sa-mi spuneti cu cat voi fi penalizata? Somajul este considerat perioada de cotizare?
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.

Cu stima,
o viitoare pensionara
Buna ziua,

In urma unui divort ma aflu in situatia de a decide daca voi reusi un partaj de comun acord cu sotul meu, sau va fi nevoie de partaj prin judecatorie. Problema cea mare e urmatoarea: in 2007, in timpul casniciei, am cumparat un apartament prin imprumut bancar. Creditul s-a realizat doar pe seama venitului meu, iar sotul figura ca si codebitor, chiar daca nu a participat cu venitul. Pana luna trecuta apartamentul a fost dat in chirie, iar ratele ratele au fost platite din aceasta. Acum m-am mutat eu cu copiii in acel apartament si am discutat cu fostul sot sa renunte la partea lui de proprietate, urmand ca eu sa platesc integral apartamentul (mai am doar 27 de ani de platit:D). El se leaga insa de partea ca el este codebitor si daca eu nu mai platesc? Intrebarea mea este cum pot face sa raman cu apartamentul? Nu am pe nimeni, nu pot sa merg la banca si sa spun ca schimb codebitorul. El vrea sa fie despagubit cu contravaloarea ratelor achitate, chiar daca nu le-a suportat, si nici asa nu stiu daca va renunta la partea lui. Daca ajung in instanta, aceasta va rezolva si partea cu codebitorul? Adica instanta hotaraste ca bunul este al lui X chiar daca Y este codebitor? Recunosc ca nu ma pricep la probleme juridice si el ma ameninta ca voi pierde apartamentul. Va rog ajutati-ma cu un sfat ptr ca nu stiu ce am de facut. Am doi copiii si am nevoie sa locuim undeva. Va multumesc
Buna ziua,

In urma aplicarii OUG 54/2010, nu inteleg cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie: in cadrul casatoriei, am ajuns sa detin o parte din societatea sotului meu. In urma cu putina vreme a intervenit divortul si am hotarat sa-i cedey lui partile mele sociale. Din pacate, societatea are datorii (nu prea mari) la bugetul de stat si o linie de finantare deschisa la o banca. Ma puteti lamuri, va rog, cum ar trebui sa procedez ptr a-i putea ceda partile sociale? Trebuie anuntat initial la fisc, se poate face doar dupa ce se achita datoriile? Daca nu, pot avea probleme, ptr ca eu doresc sa ies din firma? Precizez ca firma isi va continua activitatea, fostul sot va ramane actionar unic.

Va multumesc
Buna ziua,

Va multumesc pentru ca doriti sa cititi cele ce urmeaza si poate imi veti da un raspuns. Sotul meu si cu mine am hotarat ca vom divorta. Suntem casatoriti de 12 ani si avem impreuna 2 copii de 7 si respectiv 3 ani.Din pacate a spus ca vrea sa nu ma mai gaseasca in casa (casa soacrei si a lui) cand se va intoarce din delegatie, sa merg eu sa inaintez divortul, dar sa stiu ca el nu se va prezenta la proces. Vrea divort, dar el "nu vine sa-si spele rufele in public". I-am propus sa apelam la un mediator - nu vrea nici aceasta varianta. Intreberea mea este: care sunt urmarile faptului ca el nu vrea sa se prezinte in instanta? Poate ingreuna, contesta etc procesul? ptr ca nu stiu la ce sa ma astept din partea lui - cand vrea divort, cand nu..........iar eu am obosit.

Cu multumiri,
Anca