avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Activitate Viorel Badea

Activitate Viorel Badea

Buna ziua,

Mama mea detine un teren in suprafata de 2787 mp, fiind un singur imobil compus din teren agricol intravilan (1074 mp) + extravilan (1713 mp).Terenul este dobandit de la mama ei prin contract de vanzare-cumparare din anul 2020.Cand a cumparat terenul de la mama ei, s-a notat in contractul de vanzare-cumparare un singur pret pe intregul imobil, deoarece nu era data legea care prevedea pret separat pt terenul agricol extravilan.
Mama mea doreste sa vanda intregul imobil, iar pt acest lucru a respectat toti pasii pe care ii prevede legea 175/2020 si are toate documentele necesare incheierii unui contract de vanzare-cumparare.
Problema de care se loveste este ca nu stie unde trebuie sa plateasca impozitul de 80% pe diferenta dintre pretul de cumparare si cel de revanzare a portiunii de teren extravilan.
Unii notari i-au spus ca trebuie sa mearga la ANAF si sa plateasca, iar cand a fost la ANAF cei de acolo au spus ca ei nu au cum sa incaseze acel impozit pt ca nu au norme de aplicare a legii.
Alti notari au spus ca tranzactia nu se poate face din cauza lipsei normelor de aplicare a legii 175/2020.
Cum se poate proceda in acest caz?
Va multumesc!

Buna ziua,

Bunicul meu detine o suprafata de 1 ha de padure prin reconstituirea dreptului de proprietate, pt care i s-a eliberat Proces Verbal de punere in posesie, fara a i se elibera si titlu de proprietate.
El doreste sa faca cadastru pe aceasta suprafata de padure, insa cei de la cadastru i-au spus ca nu pot sa-i faca documentatia cadastrala si carte funciara daca nu are un document autentic (titlu de proprietate, act de vanzare-cumparare, etc.).De asemenea, cei de la Primarie sustin ca nu au plan parcelar si nici caiet cu masuratori sau schite pt padure.

Intrebare: cum trebuie procedat pt eliberarea titlului de proprietate pt padurea pe care bunicul o detine conform Procesului Verbal de punere in posesie? Mai este posibila eliberarea titlului de proprietate pt padure?

Va multumesc pt raspuns!
Răspuns la discuția Neacordare Prema
Va multumesc inca o data pt raspuns si pt sfat!
O zi frumoasa va doresc!
Răspuns la discuția Neacordare Prema
Buna dimineata,

Va multumesc pt raspuns.
Am nevoie de un sfat: ce as putea face pt a mi se acorda aceasta prema pe care conducerea fabricii mi-a refuzat-o.....asta daca mai este posibila recuperarea ei.
Buna ziua,

Numele meu este B.V. si lucrez la SC Adient Romania.In Contractul Colectiv de Munca este prevazuta acordarea unei preme (al 13 -lea salariu) in 3 transe: de Paste; la Vacanta de Vara si de Craciun.
Una din conditiile pt care NU se acorda una din transele premei este:"angajatul a avut minim 15 zile lucratoare in concediu medical in perioada de referinta (astfel, incepand cu cea de a 16-a zi in concediu medical, transa corespunzatoare a celui de al 13-lea salariu in perioada de referinta nu se mai acorda). Exceptie fac angajatii care au avut concedii medicale cu internare si in continuarea internarii pe acelasi diagnostic, concedii medicale pentru ingrijire copil bolnav, concedii medicale datorate accidentelor de munca sau imbolnavirilor profesionale."
"NOTA: Perioada de referinta este formata din lunile complete anterioare lunii in care se face plata, aflate intre doua transe al celui de al 13-lea salariu, respectiv intre cele trei evenimente principale ale anului: Paste, Vacanta de Vara, Craciun."Aceste precizari sunt preluate din Nota Informativa trimisa pe e-mail de fiecare data cand urmeaza acordarea premei.
Eu am fost in concediu medical din 1 martie si pana pe 24 aprilie inclusiv fara internare, astfel: in martie am avut 29 zile concediu medical (19 zile lucratoare) pe acelasi cod de boala; in aprilie am avut 24 zile concediu medical (18zile lucratoare) pe cod diferit de boala fata de martie, dar acelasi cod pt luna aprilie.
Prema de Paste (22 aprilie) nu mi-a fost acordata de catre conducere, invocandu-se conditia descrisa mai sus - ceea ce este corect.
Problema este cu cea de-a 2-a prema (cea pt Vacanta de Vara - 25 iulie) pe care de asemenea conducerea nu mi-a acordat-o invocand acelasi motiv ca si pt prema de Paste si mi-au spus ca s-a luat in considerare si luna aprilie.
Intrebarea mea este: daca scrie clar in nota informativa sa nu depasesc 15 zile lucratoare in concediu medical "in perioada de referinta", iar aceasta perioada este descrisa mai jos ca este formata din lunile complete dintre 2 transe, este corect cum a procedat conducerea fabricii sa nu imi acorde nici cea de-a 2-a prema?
Adica eu inteleg ca perioada de referinta inseamna lunile MAI si IUNIE, dupa cum este descrisa in NOTA.

Va multumesc!
Răspuns la discuția Partaj succesoral in instanta
Cel care ne-a chemat in instanta doreste sa ii revina cota de 1/1 din tot ce este cuprins in respectiva sentinta civila (sentinta este din 1996) pe motiv ca aceasta nu a fost pusa in executare pana la decesul mamei sale (01
05.2009) si invoca acceptarea tacită a mostenirii doar din partea sa, iar ceilalti nu ar fi acceptat.Insa eu si sora mea avem certificat de mostenitor pe bunurile care i s-au cuvenit tatalui meu (decedat in 02.09.2010) in tranzactia din respectiva sentinta civila.
De asemenea el solicita admiterea exceptiei prescriptiei dreptului de optiune succesorala a celorlalti frati ai sai si a exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a acestora pe motiv ca nu au acceptat moștenirea autoarei (mama lor) in termenul de 6 luni.
Eu si sora mea am dori sa renuntam la partea care ar fi revenit tatalui nostru in urma decesului mamei sale (partea mamei sale este cea din tranzactia prevazuta in sentinta civila din 1996).
Intrebarea este: daca mergem la notar si ne intelegem amiabil printr-o declaratie ca noi renuntam la ceea ce ni s-ar cuveni din aceasta succesiune, iar reclamantul declara ca nu ar mai avea nici o pretentie impotriva noastra, am rezolva mai repede?
Răspuns la discuția Partaj succesoral in instanta
Buna seara,
Am mostenit doar ceea ce tatal meu a mostenit in urma tatalui sau.
In urma decesului tatalui sau (bunicul meu) au ramas ca mostenitori sotia (bunica mea) si 7 copii (o fata dintr-o casatorie anterioara si alti 6 din a doua casatorie).Impartirea mostenirii s-a realizat printr-o tranzactie dintr-o sentinta civila din 1996, in care fiecare a primit partea sa.
Mama tatalui meu a decedat in 01.05.2009, dar in urma ei nu s-a dezbatut succesiunea intre copiii ei, iar acum unul dintre ei ne-a chemat in instanța pt a o dezbate.
In mod normal nu ar trebui dezbatuta doar partea care i-a revenit bunicii mele in urma decesului bunicului?

Buna ziua,
Numele meu este Badea Viorel si ma confrunt cu urmatoarea problema: eu si sora mea (impreuna cu ceilalti mostenitori - frati ai tatalui nostru care este de asemenea decedat) am fost citati intr-un proces de partaj succesoral de catre un unchi in urma decesului bunicii din partea tatălui.
Speta este urmatoarea: bunicul, decedat inaintea bunicii, a mai fost casatorit o data, avand o fata din acea casatorie.Dupa moartea primei sotii el s-a recasatorit, avand cu a doua soție 6 copii, printre care si tatal nostru.In urma decesului bunicului s-a împărțit mostenirea intre cei 7 copii ai sai (6+1) printr-o sentinta civila, revenindu-i fiecaruia o anumita parte.Bunica a decedat in 01.05.2009, iar tatal meu a decedat in 02.09.2010.Eu si sora mea am dezbatut succesiunea la notar obtinand certificatul de mostenitor in octombrie 2010.Ceea ce noi am mostenit este partea tatalui nostru care i s-a cuvenit in urma decesului bunicului (tatal lui) si care face parte din sentinta civila amintita mai sus.
Problema este ca unchiul nostru are pretentie la tot ce este mentionat in sentinta civila, cu toate ca noi avem certificat de mostenitor din 2010 si de atunci platim taxe pt terenurile dobandite.De asemenea el invocă admiterea prescriptiei dreptului de optiune succesorala.Noi dorim sa ii cedam lui partea noastră de mostenire care i se cuvenea tatălui nostru de pe urma bunicii - fara ceea ce noi am mostenit de pe urma tatalui nostru.
Va rog sa ma îndrumați cum sa procedez ca sa evit cheltuieli de judecata? Daca mergem impreuna la un notar si dam o declaratie pe propria raspundere ca noi ii cedam partea noastra iar el nu mai are pretenție la ceea ce am mostenit de la tatal nostru, ar fi de ajuns pt instanța ca noi sa ne putem retrage din acest proces?