avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Activitate stelarman20001

Activitate stelarman20001

sporul de tură și de sărbători legale se plătește la salariul de la 31 decembrie 2018. Poate că nu este corect dar este legal. OUG 114/2018
Bună ziua! Eu unul nu reușesc să înțeleg cum poate fi aplicat acest articol de lege în același timp cu art.46 alin 2 din Legea 360/2023?
(2) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Îmi puteți vă rog oferi un răspuns cât de cât lămuritor?!
Funcția de statistician medical este prevăzută în Anexa II la Legea 153/2017 și prevede doar studii medii. Deci faptul că are studii superioare nu are aici vreo importanță din punctul de vedere al salarizării.
Dacă nu au fost publicate date personale gen adresa de domiciliu sau CNP atunci este legal. Declarația de avere este obligatorie pentru anumite funcții. Iar publicarea pe siteul spitalului si pe cel al Agenției de Integritate este și ea legală și obligatorie cf legii.
Bună seara! Dacă aveți trecut în cartea de muncă faptul că ați fost încadrată în grupa 2 de muncă consider că aveți șansă prin instanță. Instanțele au apreciat în majoritatea cazurilor că funcționarii caselor de pensii nu pot aprecia ei dacă cineva trebuia să fie sau nu încadrat în grupe de muncă. Deci dacă aveți clar trecut în cartea de muncă grupa sunt șanse, dacă nu, șansele sunt f mici. Cel mai bine contactați un avocat specializat din zona dvoastră. Succes!
Teoretic de la data publicării în MO a Deciziei respective. Retroactiv doar prin instanță ptr o perioadă de 3 ani anterior depunerii cererii de chemare în judecată.
Am zis că teoretic pentru că, din păcate, vor fi instituții publice care nu o vor pune în aplicare din oficiu.
Decizia 104/2024 a ICCJ, teza a doua

Admite sesizarea conexată, formulată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în Dosarul nr. 4.744/107/2023, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile.

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 22 din Legea-cadru nr. 153/2017, stabileşte că:

La acordarea sporului pentru persoanele cu handicap nu sunt aplicabile dispoziţiile art. I alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 226/2020 şi art. I alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022.

În aceste condiții opinez că sporul ptr. persoanele cu handicap prevăzut la art 22 din Legea 153/2017 trebuie acordat la nivelul salariului de bază actual.

dana manea a scris:

Cum se calculeaza sporul pentru persoanele cu handicap in raport de Decizia nr. 104/2024?

Articolele din Legea 329/2009 referitoare la cumulul pensiei cu salariul au fost abrogate în 2014 parcă...Iar referitor la notificările primite de funcționarii publici. Se face în baza unei decizii de dată recentă a ICCJ care a stabilit că la momentul emiterii deciziei de pensionare raportul de muncă al funcționarului public trebuie să Înceteze. Aveți aici decizia respectivă [ link extern ] /
Asta nu înseamnă că respectivul funcționar nu va mai putea să lucreze în sectorul privat sau chiar și în sectorul bugetar dacă va participa la un concurs pe post, indiferent dacă postul respectiv este de funcționar public sau contractual. Și nu, nu este vorba despre discriminare întrucât la fel se întâmplă și în cazul tuturor angajaților cf. unui articol din Codul Muncii. Problema este simplă. La momentul emiterii deciziei de pensionare contractul de muncă sau raportul de muncă în cazul funcționarului public, încetează de drept urmând ca la privat să se încheie un nou CIM, dacă părțile se înțeleg în acest sens, sau să se organizeze un concurs pe post la bugetari, concurs la care pot participa chiar și cei deja pensionați dacă îndeplinesc celelalte condiții. Cei care au primit notificări înseamnă că au continuat să lucreze după emiterea deciziei de pensionare în baza aceluiași raport de muncă. Sper că m-am făcut înțeles.
1. Găsiți în Codul Muncii de la art. 247 răspunsuri. Modul în care se desfășoară o cercetare disciplinară este obligatoriu a fi prevăzută în Regulamentul Intern. În convocatorul la audiere este obligatoriu a fi prevăzut obiectul convocării, ora data și locul în care se va desfășura. Angajatul are dreptul să fie asistat de un avocat sau de reprezentantul sindical. Înțeleg că ați primit o convocare, ce scrie acolo?! Cât despre eventuale daune... doar la instanță și foarte bine motivat.
Nu există în momentul de față niciun articol de lege care să interzică cumulul pensiei cu salariul, nici în sectorul bugetar și nici în cel privat.