avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Activitate VKaty

Activitate VKaty

Mulțumesc!
Înțeleg! Consider totuși că este abuziva clauza, atâta timp cât vine CCM și-mi ia din drepturile stipulate în CIM. Din păcate nu găsesc o jurisprudența pe aceasta speță,
Multumesc pentru consultanță și promptitudine!
Înțeleg asta, dar cum rămâne cu art 38 din Codul Muncii, care prevede că salariații nu pot renunța la drepturile lor stabilite prin lege? Chiar daca sindicatul a acceptat așa o clauză, nu este ea lovită de nulitate atâta timp cât sporul este unul permanent?
Mulțumesc!
Este legal ca angajatorul sa acorde in urma negocierii cu sindicatul o zi liberă plătită pentru angajații săi, cu mențiunea că ziua va fi plătită fara spor?
Concret, ziua va fi plătită raportat la salariul de baza din contract, dar fara sporul de vechime asociat. Acest spor definit in CCM ca spor permanent, este evident trecut si în CIM.

Mulțumesc frumos!
Poate angajatorul prin actele normative interne sa considere ca facultatile de 3 ani (in cazul de fata, 180 credite, an absolvire 2022), fara master in completare, nu sunt studii superioare de lunga durata, atata timp cat legea nu mai distinge asa? Mentionez ca avem CCM in societate si conform reglementarilor interne, facultatea de 3 ani (absolvita in 2022), fara master in completare, ii da dreptul angajatorului sa nu ma incadreze in clasa de salarizare superioara.
E legal ca legea noastra, a partilor, sa distinga in contradictoriu cu legea generala 288?
Multumesc!
Am uitat sa menționez ca este vorba de gard lateral, nu la strada. Am vreo scapare? Ca vreau sa iasa mai înalt decât 1.80 cum l-am autorizat? Mulțumesc!
Care ar fi riscul daca înălțimea gardului excede înălțimea prevazuta in anexa la Aurorizatia de construire obținută? Concret, in AC este prevazuta foaie de tablă plina inalta de 1,70 m, plus, jos beton la 10 cm de la sol. In total 1,80 h gardului. Daca fac 30 cm beton deasupra solului, plus 1,70 foaia de tablă si gardul iese inalt de 2 metri, ce risc?
Mulțumesc! De dirigenție de șantier, știam. Dar obligativitatea vis-a-vis de a construi cu firma autorizata, n-o găsesc în lege. Ma gândeam ca pot construi in regie proprie, fiind un garaj descoperit, în mediul rural.
Buna ziua! Am urmatoarea situatie de fapt: angajatorul doreste sa fac adresa catre o Casa Judeteana de Pensii si sa ma interesez daca un anumit salariat are calitatea de pensionar in sistemul public de pensii. Mentionez ca salariatul (barbat), nu intruneste conditiile de pensie limita de varsta, nu a solicitat angajatorului intocmirea dosarului de pensionare, nu a solicitat niciun fel de adeverinte, dar lucrand anterior in grupa de m-ca superioara ( mentiune in carnetul de m-ca), ar putea, la cerere, sa iasa la pensie cu reducerea varstei. Tinand cont de GDPR si de legislatia actuala care inca le permite salariatilor din companiile de stat, sa cumuleze pensia cu salariul, am dreptul legal sa ma interesez de situatia lui personala ? In baza raspunsului Casei de Pensii ( daca e pensionar), pot inceta CIM in temeiul 56(1) lit.c? Daca da, in situatia lui sunt inca 100 de salariati (toti cu grupe de m-ca mentionate in carnetele de munca). Faptul ca se doreste a afla doar despre situatia lui, nu poate fi interpretat ca o incalcare a egalitatii de sanse si tratament (discriminare)?
Mulțumesc!