avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Activitate VKaty

Activitate VKaty

Bună ziua! In urma partajului dintre 2 frati, unul dintre ei a primit un lot de teren, impreuna cu partea cea mai mare din casa batraneasca construită, aflata pe acel teren. Celălalt frate, care avea si el un lot de teren langa, a primit 2 camere din casa batraneasca, ambele încăperi avand ieșirea spre curtea lui. Eu am cumparat lotul de teren pe care era construita casa batraneasca . Am desființat partea mea din casa, mai puțin cele 2 camere, care nu-mi aparțineau. Deci vecinul are constructia compusă din 2 camere, eu sunt si proprietara terenulului de sub camerele lui. Nu vrea sa le desființeze, deși sunt 2 magazii improvizate, areal pentru rozătoare. Am posibilitatea sa-i cer chirie pentru folosinta terenului meu? Sunt 20 mp. Sper ca m-am făcut înțeleasă.
Mulțumesc frumos!
Sa inteleg ca , pentru cei care nu sunt membri de sindicat și au acte adiționale cu anumite salarii de bază, poate ulterior societatea care ca avea o noua grila diminuata, sa le achite salarii mai mici, daca ei nu vor semna noile acte adiționale? În lipsa acordului lor, nu e abuziv ca angajatorul sa nu le achite salariul de baza "negociat"?
Bună ziua! Societate pe acțiuni, cu capital majoritar de stat. În mai 2024, a fost semnat un nou CCM pentru 2 ani, cu anumite drepturi salariale, ce au fost acordate tuturor salariaților ( nu toți insa sunt membri de sindicat). Acum, urmare a ordonanței trenuleț și tăierile ce se anunta, sindicatul ar fi bătut palma cu angajatorul și ar fi acceptat diminuarea drepturilor salariale. Dacă se va semna un AA la CCM cu o noua grila de salarii, ulterior se vor intocmi si actele aditionale. Intrebarea mea este cu privire la cei care nu sunt membri de sindicat: actul adițional privind diminuarea salariului de încadrare, poate produce efecte si in cazul în care ne vom lovi de refuzul acestei categorii de salariați, in a-l semna? Mulțumesc!
Mulțumesc!
Înțeleg! Consider totuși că este abuziva clauza, atâta timp cât vine CCM și-mi ia din drepturile stipulate în CIM. Din păcate nu găsesc o jurisprudența pe aceasta speță,
Multumesc pentru consultanță și promptitudine!
Înțeleg asta, dar cum rămâne cu art 38 din Codul Muncii, care prevede că salariații nu pot renunța la drepturile lor stabilite prin lege? Chiar daca sindicatul a acceptat așa o clauză, nu este ea lovită de nulitate atâta timp cât sporul este unul permanent?
Mulțumesc!
Este legal ca angajatorul sa acorde in urma negocierii cu sindicatul o zi liberă plătită pentru angajații săi, cu mențiunea că ziua va fi plătită fara spor?
Concret, ziua va fi plătită raportat la salariul de baza din contract, dar fara sporul de vechime asociat. Acest spor definit in CCM ca spor permanent, este evident trecut si în CIM.

Mulțumesc frumos!
Poate angajatorul prin actele normative interne sa considere ca facultatile de 3 ani (in cazul de fata, 180 credite, an absolvire 2022), fara master in completare, nu sunt studii superioare de lunga durata, atata timp cat legea nu mai distinge asa? Mentionez ca avem CCM in societate si conform reglementarilor interne, facultatea de 3 ani (absolvita in 2022), fara master in completare, ii da dreptul angajatorului sa nu ma incadreze in clasa de salarizare superioara.
E legal ca legea noastra, a partilor, sa distinga in contradictoriu cu legea generala 288?
Multumesc!
Am uitat sa menționez ca este vorba de gard lateral, nu la strada. Am vreo scapare? Ca vreau sa iasa mai înalt decât 1.80 cum l-am autorizat? Mulțumesc!