avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Activitate VKaty

Activitate VKaty

Sa inteleg ca , pentru cei care nu sunt membri de sindicat și au acte adiționale cu anumite salarii de bază, poate ulterior societatea care ca avea o noua grila diminuata, sa le achite salarii mai mici, daca ei nu vor semna noile acte adiționale? În lipsa acordului lor, nu e abuziv ca angajatorul sa nu le achite salariul de baza "negociat"?
Bună ziua! Societate pe acțiuni, cu capital majoritar de stat. În mai 2024, a fost semnat un nou CCM pentru 2 ani, cu anumite drepturi salariale, ce au fost acordate tuturor salariaților ( nu toți insa sunt membri de sindicat). Acum, urmare a ordonanței trenuleț și tăierile ce se anunta, sindicatul ar fi bătut palma cu angajatorul și ar fi acceptat diminuarea drepturilor salariale. Dacă se va semna un AA la CCM cu o noua grila de salarii, ulterior se vor intocmi si actele aditionale. Intrebarea mea este cu privire la cei care nu sunt membri de sindicat: actul adițional privind diminuarea salariului de încadrare, poate produce efecte si in cazul în care ne vom lovi de refuzul acestei categorii de salariați, in a-l semna? Mulțumesc!
Mulțumesc!
Înțeleg! Consider totuși că este abuziva clauza, atâta timp cât vine CCM și-mi ia din drepturile stipulate în CIM. Din păcate nu găsesc o jurisprudența pe aceasta speță,
Multumesc pentru consultanță și promptitudine!
Înțeleg asta, dar cum rămâne cu art 38 din Codul Muncii, care prevede că salariații nu pot renunța la drepturile lor stabilite prin lege? Chiar daca sindicatul a acceptat așa o clauză, nu este ea lovită de nulitate atâta timp cât sporul este unul permanent?
Mulțumesc!
Este legal ca angajatorul sa acorde in urma negocierii cu sindicatul o zi liberă plătită pentru angajații săi, cu mențiunea că ziua va fi plătită fara spor?
Concret, ziua va fi plătită raportat la salariul de baza din contract, dar fara sporul de vechime asociat. Acest spor definit in CCM ca spor permanent, este evident trecut si în CIM.

Mulțumesc frumos!
Poate angajatorul prin actele normative interne sa considere ca facultatile de 3 ani (in cazul de fata, 180 credite, an absolvire 2022), fara master in completare, nu sunt studii superioare de lunga durata, atata timp cat legea nu mai distinge asa? Mentionez ca avem CCM in societate si conform reglementarilor interne, facultatea de 3 ani (absolvita in 2022), fara master in completare, ii da dreptul angajatorului sa nu ma incadreze in clasa de salarizare superioara.
E legal ca legea noastra, a partilor, sa distinga in contradictoriu cu legea generala 288?
Multumesc!
Am uitat sa menționez ca este vorba de gard lateral, nu la strada. Am vreo scapare? Ca vreau sa iasa mai înalt decât 1.80 cum l-am autorizat? Mulțumesc!
Care ar fi riscul daca înălțimea gardului excede înălțimea prevazuta in anexa la Aurorizatia de construire obținută? Concret, in AC este prevazuta foaie de tablă plina inalta de 1,70 m, plus, jos beton la 10 cm de la sol. In total 1,80 h gardului. Daca fac 30 cm beton deasupra solului, plus 1,70 foaia de tablă si gardul iese inalt de 2 metri, ce risc?