Bună ziua!
Ne puteți contacta.
Se va întocmi un Raport de necropsie în care se va menționa și acest aspect dacă decesul a intervenit la scurt timp și încă se putea identifica concentrația de alcool.
Sigur că da. Unchiul poate fi numit tutore în cazul în care bunica decedează.
Tânărul, indiferent de demersurile familiei victimei, va fi condamnat pentru fapta săvârşită. Cel mai probabil, ţinând seama şi de trecutul infracţional, condamnarea va fi una cu suspendare.
Faptul că familia face demersuri în vederea obţinerii de despăgubiri nu va afecta situaţia tânărului.
Cel mai bine ar fi să depună în cadrul procesului penal o cerere prin care să se contituie parte civilă împotriva celui care va fi găsit vinovat de săvârşirea faptei (în speţă tânărul) şi împotriva celui obligat să răspundă potrivit legii civile pentru prejudiciile create de acesta (asigurătorul rca), cerând totodată introducerea în proces a acestuia din urmă. Acest demers nu are influenţă asupra hotărârii (pe latura penală) pronunţate în cauză de către instanţă, ci pur şi simplu familia îşi exercită dreptul de a obţine despăgubiri la finalizarea procesului.
Este mult mai bine să se meargă pe constituire de parte civilă în procesul penal, instanţa urmând să soluţioneze acţiunea civilă (ca urmare a cererii de constituire parte civilă) odată cu soluţionarea acţiunii penale. Există bineînţeles şi posibilitatea familiei de a se adresa cu o cerere de despăgubire direct asigurătorului, însă despăgubirea pe care o pot obţine va fi una cu mult mai mică decât cea pe care ar putea să o obţină în cadrul procesului penal, fiind necesară bineînţeles şi dovada faptului că şoferul are cel puţin o culpă comună în producerea accidentului.
De asemenea, familia să fie atentă la declaraţiile date pe parcursul procesului în aşa fel încât să nu declare faptul că ar renunţa la despăgubiri/că nu are nicio pretenţie materiale sau formule echivalente.
Trebuie avute în vedere, în mod evident, şi împrejurările producerii accidentul (poate fi vorba de o culpă comună, de o culpă exclusivă a şoferului sau victimei). Aceste împrejurări vor fi lămurite în cadrul procesului penal şi vor influenţa soluţia atât pe latura sa penală, cât şi pe latura civilă.
În astfel de cazuri, cel mai bine este să se apeleze la un avocat specializat pe acest domeniu, dat fiind faptul că procedura poate dura şi sunt mai multe demersuri de făcut.
Cu mare drag! O seară bună!
Bună seara!
Actele de identitate pe care le puteţi folosi în faţa notarului sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau, pentru cetăţeni români domiciliaţi în străinătate, paşaportul în care este menţionat domiciliul.
Dacă nu sunteţi deţinătoarea unui paşaport în care să fie menţionat domiciliul din străinătate, după părerea mea, cel mai bine ar fi să solicitaţi eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, termenul de eliberarea fiind, ca regulă, 7 zile, cu posibilitatea eliberării actului într-un termen mai scurt de 7 zile. Pentru acest lucru, este necesar să faceţi dovada situaţiei deosebite în care vă aflaţi (că urmează să divorţaţi).
Nu există posibilitatea de a solicita eliberarea la urgenţă, însă, depinde şi cum se mişcă cei de la evidenţa persoanelor. În unele locuri din ţară se eliberează cartea de identitate într-un timp mai scurt decât cel prevăzut (aproximativ 2 săptămâni). Cred că varianta cu acea carte de identitate provizorie ar fi cea mai avantajoasă în situaţia în care vă aflaţi, având în vedere şi faptul că, după divorţ, va trebui să depuneţi din nou actele pentru eliberarea unei noi cărţi de identitate, cu numele de după căsătorie, în ipoteza în care nu păstraţi numele din timpul căsătoriei.
Bună seara!
Având în vedere că minorul este victima unui accident rutier, nu trebuie să plătească spitalizarea.
Art. 313 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede:
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc prejudicii sau daune sănătății altei persoane răspund potrivit legii și sunt obligate să suporte cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către casele de asigurări și constituie venituri ale fondului.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistența medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidență distinctă a acestor cazuri și au obligația să comunice lunar casei de asigurări cu care se află în relație contractuală documentele justificative care atestă cheltuielile efective realizate.
Sfatul meu este să introduceţi în faţa instanţei civile o acţiune în despăgubiri îndreptată împotriva asigurătorului, solicitând obligarea acestuia la plata daunelor materiale şi morale cauzate în urma accidentului. Ulterior, faceţi dovada către unitatea medicală a introducerii acestei acţiuni.
Pentru mai multe detalii, mă puteţi contacta în privat.