Buna ziua am un contract incheiat cu o firma din domeniul IT.In contract evem punctul urmator la obligatiile beneficiarului :
- beneficiarul se obligă să nu recruteze şi să nu angajeze specialist in IT angajaţi ai prestatorului timp de doi ani de la ultima prezenţa a acestuia la beneficiar.
Adica eu nu pot sa angejez un angajat al prestatorului ca specialist IT la mine sau nu pot sa angajez un specialist IT angajat al prestatorului in post de portar de exemplu.
Cum se poate intelege dupa dumneavoastra ?
Multumesc
Multumesc
Propozitie urmatoare am copiat dincontractul individual de munca exact cum scrie acolo : Orele suplimentare prestate dupa terminarea programului sau in zilele in care nu se lucreaza se platesc cu spor de 100%.
Deci dupa mine angajatorul nu are com sa demonstreze contrariul deoarece pe statul de plata apare in felul urmator:
Salar baza ponderat 1000 ,ore in regie 168 valoare 1000 ron ,spor suplimentar pentru 5 ore 37 de ron , si venit brut 1037 Ron.
Deci salariul pe ora este 1000/168=5,95 ;pentru 5 ore ese 29,76 Ron si eu am primit 37 de ron deci cu 25% mai mult decit salariul pe ora.
Buna ziua
In contrantul individual de munca scrie: Orele suplimentare prestate dupa terminarea programului sau in zilele in care nu se lucreaza se platesc cu spor de 100%.
In realitate orele suplimentare sunt platite in felul urmator :salariul corespunzător pentru orele prestate peste
programul normal de lucru + un spor de 25%.
Intrebarea mea este:
Pot sa dau demisia de la locul de munca fara preaviz (codul muncii Art.79. aliniat (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca).
Mentionez ca sunt platit cu salariu minim pe economie adica 1000 de ron ca sunt angajat pe un post care necesita studii superioare , am o vechime de 13 ani si nu primesc nici spor de vechime .
Deci dupa mine este incalcata si CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010 unde in Art 41/(d) scrie :sporul pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza , si Art. 120. - (1) din codul muncii . În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabi leşte
prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de
muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază , in cazul meu contractul de munca este bine ca sporul este definit la 100% dar in realitate este platita altfel.
Buna ziua , sunt angajat la o firma privata si as vrea sa schimb locul de munca , dupa cum stiu eu in codul muncii defineste perioada de preaviz la 15 zile pentru post de executie si 30 de zile pentru postul de conducere. La firma unde lucrez exista un Regulament de Ordine Interioara in cara este inclus urmatorul text:SCHIMBAREA LOCULUI DE MUNCA :-Intentia de schimbare a locului de munca,respectiv plecarea de la societate ,trebuie anuntata cu 3 luni inainte.Nerespectarea acestei perioade de preaviz poate duce pana la actionarea in judecata in vederea recuperarii prejudiciilor financiale si/sau morale create firmei.
Intrebarea mea este :
Cit de legala este preavizul de 3 luni inclus in R.O.I. ?
Eu trebuie sa stau 3 luni in perioada de preaviz la firma respectiva sau numai 15 sau 30 de zile cit este definit in codul muncii ?
Sau pot sa plec de la firma fara preaviz si fara nici o consecinta (deoarece un punct din contractul individual de munca nu este respectat si in codul muncii CapitolulII , sectiunea8 ,articolul 79 aliniatul( scrie ca :Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile
asumate prin contractul individual de munca.
Multumesc.
Buna ziua .
Angajatorul are dreptul sa introduca in contracte incheiate cu toate firmele cu care colaboreaza urmatoarea criteriu?
"Beneficiarul se obligă să nu recruteze şi să nu angajeze specialist angajaţi ai prestatorului timp de doi ani de la ultima prezenţa a acestuia la beneficiar ,Nerespectarea poate atrage după sine rezilierea imediată a contractului şi plata valorii contractului pe doi ani ca daune, sau acţionarea în instanţă pentru plata de daune financiare şi/sau morale.?
Beneficiarul (beneficiarele) sunt firmele cu care colaboreaza angajatorul meu si prestatorul este angajatorul meu.
Am intrebarea asta deoarece angajatorul meu a incheiat un astfel de contract cu aproape toate firmele din localitate de unde sunt , astfel eliminind posibilitatea de a schimba locul de munca.
Multumesc