avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Activitate dorumihalache

Activitate dorumihalache

Da, fratele trebuie să întocmească la notar un act de donație, care este scutit de impozit la stat fiind vorba de o sumă de bani (nu este scutit și de onorariul notarial). Potrivit legislației, transferul unor sume mari de bani necesită identificarea celor două părți, proveniența sumei de bani, natura transferului (donație sau împrumut) și chiar indicarea scopului concret al sumei de bani (achiziționarea unui anumit bun).

PFA Secretar notariat
După relatări, dumneavoastră împreună cu celălalt nepot de soră faceți parte din categoria a II-a de moștenitori și, numai cu condiția că mătușa nu a avut copii, sunteți îndreptățiți la moștenire. În condițiile în care spuneți că au existat alți moștenitori care nu au relatat despre existența dumneavoastră, aceștia au fost probabil părinții defunctei sau bunicii și veri sau verișoare primare. În condițiile în care au fost părinții, sunteți amândoi îndreptățiți la o parte din moștenire, dacă au fost bunicii sau verii primari, sunteți îndreptățiți la întreaga moștenire.
Tot ce am subliniat aici sunt sub rezerva că nu a existat un testament.
Ar fi și problema perioadei de timp trecute de când ați aflat de decesul mătușii.
În ceea ce privește, acțiunea de anulare în instanță a Certificatului de moștenitor este perfect posibilă potrivit art. 1134 Cod civil. De asemenea, dacă nu vă regăsiți în nicio formă în Dosarul succesoral și nu ați fost citați, inclusiv prin presă sau afișare la Camera notarilor, vă aflați în situația unui caz de nulitate absolută, nulitate imprescriptibilă.

Aveți sigur nevoie de un avocat specializat în succesiuni pentru:
1. Obținerea în instanță a extinderii termenului de acceptare a moștenirii, unde trebuie să dovediți că nu ați avut cunoștință de decesul mătușii;
2. Promovarea în instanță a unui acțiuni de constatare a nulității Certificatului de moștenitor.

Dar, bineînțeles, luând în considerare masa succesorală, existența ei în proprietatea celorlați moștenitori, trebuie să cântăriți cu atenție efortul financiar și temporar al unei astfel de acțiuni.

PFA Secretar notariat

ParalelCuDreptul a scris:

Mama era decedata de 10 ani, matusa nu a avut copii, 2 nepoti de sora, eu fiind unul

Îmi pare rău de confuzia mea.
Esența sfatului de a face testamente reciproce sau unor rude îndepărtate cred că este în regulă.

De asemenea, termenul de consultație gratuită este din punct de vedere legal
deplasat. Consultația legală o oferă bineînțeles notarul sau notarii cu care colaborez foarte strâns. O s-o denumesc o discuție gratuită prealabilă.

Doamnă avocat, care m-ați consiliat cu zeci de ani în urmă, vă promit să nu mă mai grăbesc să răspund la cât mai multe din problemele puse pe acest forum fără o mai atentă verificare.

Mulțumesc !

Liliana Gradinaru a scris:



dorumihalache a scris:

Consider că ...
Aș fi vrut să vă ofer o consultație gratuită de o oră, însă demersurile mele de a obține statutul de consultant pe acest forum încă nu au fost soluționate. Asta până în luna septembrie când sper să-mi iau licența în drept
PFA Secretar notariat.

Nu imi este clar ce consultatie se da la un secretariat notarial. Consultatiile le da notarul la notariat, nu secretarii. Iar cele sustinute de dv. cu privire la mostenire sunt eronate, vedeti solutia colegei raluk0207 pentru raspuns corect.
Va rog verificati legea si cand credeti ca o cunoasteti, altfel riscati sa induceti in eroare.


Aveți dreptate. O confuzie de neiertat din partea mea.

Mulțumesc !

PFA Secretar notariat

raluk0207 a scris:

Din bunurile defunctului (jumătatea lui de bunuri dobândite în timpul căsătoriei), soțul supraviețuitor va moșteni un sfert. Celelalte 3 sferturi din bunurile defunctului vor fi împărțite între ceilalți moștenitori legali: părinții defunctului, frații și surorile acestuia, verii primari ai acestuia. În cazul inexistenței a niciunui alt moștenitor legal, cele 3 sferturi din patrimoniul celui decedat vor revenii autorităților locale.


Sunteți intr-o grava eroare.
Soțul supraviețuitor moștenește un sfert doar în concurs cu descendenții (copii, nepoți de la copii, strănepoți de la copii etc.)
În concurs cu frații și cu părinții defunctului, soțul moștenește 1/3.
În concurs numai cu frații sau numai cu părinții defunctului, soțul moștenește jumătate (1/2)
În concurs cu bunicii defunctului, cu unchii și mătușile și cu verii primari ai defunctului, soțul moștenește 3/4.
Dacă soțul decedat nu are niciun fel de ruda pana la gradul 4 inclusiv, întreaga moștenire o culege soțul supraviețuitor.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Luați legătura cu un executor judecătoresc întrucât, după cum descrieți, contractul constituie el însuși un titlu executoriu care nu mai trebuie să treacă prin filtrul instanței din partea dumneavoastră. Singura rezervă este să nu fi trecut 3 ani de la termenul de îndeplinire a obligațiilor contractuale. În acest caz aveți nevoie de un avocat.
Flo20 a scris:

Buna ziua si va multumesc pentru raspuns.

Da s-a incheiat la notar iar in acel contract scrie ca este cu titlu executoriu. Situatia este destul de problematica. Practic dezvoltatorul a 'momit' intr-un fel clientii cu niste preturi mici la terenuri dar la care trebuia sa faci si un contract pt bransament electric contra unei sume de bani, dupa care a tot taraganat inceperea lucrarilor. Noi, oameni de buna credinta si fara experienta am zis ca omul este serios dar se pare ca ne-am inselat. Cred ca la noi romanii este o problema majora de educatie referitor la consultarea unui avocat cand vine vorba de un contract mai serios. Nu avem notiunea de preventie din pacate.

Noi luam serios in calcul si o plangere penala la politie , pe langa actionarea in instanta evident.

În pricipiu da, cu excepția cazului în care a ieșit pe caz de boală care îi afectează capacitatea de muncă. Este destul de aiurea ca un medic să-ți pună un diagnostic care îți afectează capacitatea de muncă și un alt medic să-ți dea adeverință că ai capacitatea de muncă deplină.

PFA Secretar notariat.
Atât timp cât vi se emite o factură sau un bon fiscal totul este în regulă. În pofida comentarilor de tot felul de pe rețelele sociale și ,,îndignarea electorală” a unor politicieni, firma care păstrează o arhivă poate justifica în orice moment tariful cerut prin cheltuielile efctuate: procesul de arhivare propriu-zis (de la adunarea documentelor, numerotarea, întocmirea opisului, legarea dosarului, denumirea dosarului după nomenclatorul arhivistic, depozitarea dosarului), asigurarea climatului optim în depozitul de dosare, asigurarea împotriva inundațiilor sau incendiului, scanarea dosarelor, angajarea unui personal suplimentar pentru îndeplinirea unor activități temporare, etc.

PFA Secretar notariat
Din câte ați relatat, atât banii, cât și mașinile sunt bunuri proprii, care nu vor intra la un eventual partaj.

PFA Secretar notariat
Doar vreau să vă întreb dacă mama trăia la vremea respectivă și dacă printre moștenitorii mătușii nu s-au numărat copii sau nepoții acesteia ?

PFA Secretar notariat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractele individuale au fost încheiate în fața notarului ? Dacă da, pe ultimul rând, înainte de ștampila și semnătura notarului, ar trebui să se regăsească fraza potrivit căreia duplicatul constuie titlu executoriu conform prevederilor legale. Dacă ați semnat contracte de mână, fără să consulați un avocat, atunci problema este complicată.

Dar retoric mă întreb: de ce mai mulți proprietari, care au plătit avansuri consistente, au așteptat ani de zile să pună o întrebare. Și de ce nu au făcut chetă să obțină o consulație de 300 de euro la un avocat, chiar de pe acest forum.

Și fără nicio legătură cu dumneavoastră și îmi cer scuze dacă vă simțiți cumva vizați. Din ce în ce mai mult, românii în general sunt dispuși să dea avansuri de zeci de mii de euro celor care prestează muncă fizică: constructori, zugravi, instalatori. Însă în ruptul capului nu ar da 100 de euro unui avocat să se uite un sfert de oră pe contractele ce urmează să fie semnate; Ce domne, se uită în diagonală, 10 minute, pe contractul în care urmeză să îngrop zeci de mii de euro și are tupeul să-mi ceară 100 de euro.

PFA Secretar notariat