avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Activitate Gabriela_raf

Activitate Gabriela_raf

Răspuns la discuția Decizii iccj
Ma refer la decizii iccj date în dezlegare chestiuni de drept

CIOBOTARU LOREDANA - CABINET INDIVIDUAL DE AVOCATURA a scris:

Buna ziua ! Ar fi recomandat sa formulati o adresa de inaintare si solicitarea expresa catre institutia respectiva, iar in eventualitatea in care nu vor raspunde solicitarii dumneavoastra va puteti adresa unui executor judecatoresc .

Discuție Decizii iccj
Cum poți obliga o instituție publica sa pună în aplicare decizii iccj

Calea cea mai rapida
O decizie data de iccj în chestiuni de drept are autoritate de lucru judecat.
Ma interesează dacă se poate formula o actiune pe deciziile iccj ca autoritate de lucru judecat. Se poate?
În instituțiile publice în lipsa consilierului juridic cine are dreptul de a reprezenta institutia în fata instantelor de judecata, de a scrie întâmpinari, etc
Răspuns la discuția Hotărâre judecătorească
Instanta a stabilit recurs în termen de 15 zile de comunicare.

Art din codul muncii care prevede că hotărârile instantei de fond sunt executorii de la pronunțare se aplică și pt contencios ?

Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna seara,
Puteti incepe executarea de la momentul COMUNICARII adica de la momentul cand va vine sentinta acasa dar in clipa cand depune cererea de recurs executarea se suspenda asta insemnand in 10 -15 zile de la comunicare.

O hotărâre judecătorească data de instanță de contencios administrativ este executorie de la pronunțare ?

La ce tip de hotărâre se referă art din legea 554 care prevede că recursul întrerupe executarea?

De exemplu, m am judecat în contencios administrativ pt un spor salarial, am câștigat la tribunal . Ii pot executa de la pronunțare și până la declararea recursului?
asupra carei legi este neretractivitatea? nu am inteles? politistul care are un apart in rate nu poate beneficia de decontarea rate;lor de la momentul aparitiei legii pentru ca a contractat creditul inainte de a fi legea? vb de nerectractivitate a unei legi ce prevede decontarea ratelor asupra altei legi ce da un alt drept?

Cornel Vasile a scris:

Art.15 alin.2 Constitutia Romaniei : Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.

Potrivit art. 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, completat prin Legea 288/2018, "Polițistul care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie potrivit alin. (1) și (11) și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. În această situație, compensația lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar".

O lege nu este retroactivă atunci când modifică pentru viitor o stare de drept născută anterior şi nici atunci când suprimă producerea în viitor a efectelor unei situaţii juridice constituite sub imperiul legii vechi, pentru că în aceste cazuri legea nouă nu face altceva decât să refuze supravieţuirea legii vechi şi să reglementeze modul de acţiune în timpul următor intrării ei în vigoare, adică în domeniul ei propriu de aplicare”. În acest sens sunt Deciziile CCR nr. 330/2001, nr. 294/2004 şi nr. 458/2003.

deci pentru contractele vechi de rate nu se poate beneficia de plata ratelor de azi incolo.?

legea 360/2002 nu modifica legea priv acordarea contractului de credit. ea vine ca o alta lege ce naste un alt drept. din acest motiv intreb. nu se poate plati ratele din urma dar cele viitoare de ce sa intervina neretoactivitatea legii?
daca au dreptul politistii care au contractat imobile inainte de aparitia schimbarii legii sau numai pentru apartamentele cumparate dupa ce a aparut legea?

principiul neretroactivitatii unei legi se poate aplica in acest caz?
In urma modificarii legii 360/2002 politisti au dreptul la decontarea ratelor imobiliare daca au dreptul la chirie.

Se pune intrebarea daca au dreptul la decontarea ratelor pentru contracte incheiate inainte de aparitia modificarilor la lege.

Un jurist a invocat neretroactivitatea legii , cum ca legea nu se aplica retroactiv pentru ce a fost incheiat ci doar de la aparitia ei.