Se da urmatoarea speta: o firma din comert care pana in prezent acorda liber in sarbatorile legale. De anul acesta activitatea cere ca in unele zile de sarbatori legale sa fie nevoie sa lucreze angajatii, sigur conform legii - se compenseaza cu zi libera sau va fi platita 200% daca nu se poate acorda liber.
Codul Muncii spune ca programul de lucru il face angajatorul, insa cum poate actiona sau dupa caz sanctiona angajatul care nu vine la munca in ziua de sarbatoare legala. Ei spun nu pot sa vin, absent nemotivat nu ma poti pune in ziua de sarbatoare legala.
Cum se procedeaza legal in acest sens pentru a nu crea precedent si pentru ca nici angajatorul sa nu fie afectat ca se va lipsi in ziua de sarbatoare legala si da, programul de lucru nu este respectat.
Companiile pot da angajaților până la 300 de lei drept cadou de Crăciun / Cei care au copii pot primi și pentru ei - neimpozabili.
Intrebarea mea este- aceasta suma neimpozabila depinde de celalalt parinte daca a primit si el sau nu la firma la care lucreaza sau se poate oferi ambilor parinti?
Se ofera doar pentru angajatul care are si acte justificative si are deducere suplimentara ca il are in intretinere (desi din 2016 primesc ambii parinti daca este minor) sau nu depinde de acest aspect si pot primi toti angajatii care au copii minori aceasta suma neimpozabila pentru fiecare copil in valoare de 300 de lei?
Am acceptat si inchidem contractul cum doreste angajatul. Intrebarea era daca eu ca angajator mai am de facut ceva ca sa fiu legal in ordine cu cercetarea disciplinara sau se anuleaza de drept pentru ca de fapt la data convocarii salariatul nu mai este angajatul nostru?
Cum procedam in cazul in care s-a deschis o cercetare disciplinara (am ajuns la etapa convocarii angajatului) si angajatul a venit sa incheiem contractul cu acordul partilor art 55B la zi? Deci practic nu vom mai avea intalnirea in ziua convocarii pentru ca nu va mai fi angajatul nostru la acea data.
Daca avem urmatoarea speta: societatea desfiinteaza un post si este dispusa sa ofere facilitatea angajatului ca pe perioada previzului de 20 de zile sa nu vina la locul de munca folosind acest preaviz pentru a-si gasi alt loc de munca.
Ce prevede legea daca in acest preaviz el vine cu concediu medical avand un accident la domiciliu? Se va opri perioada de preaviz in timpul concediului medical si apoi se reiau zilele ramase?
Buna ziua,
Legat de contractul colectiv de munca: mai este obligatoriu la nivel de firma sau nu? Sau este optional?
La noi in firma a fost actualizat din 2 in 2 ani pana in 2018, urma in 2020 dar a venit pandemia si apoi in 2022 nu l-am mai trimis catre ITM.
Este obligatoriu sa avem acest CCM la nivel de firma, vom avea probleme in cazul unui control daca am avut aceasta pauza?
Este obligatoriu sa incepem procedura de inregistrare a CCM acum catre ITM?