avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Activitate Dragomir Matei-Ionuț

Activitate Dragomir Matei-Ionuț

Bună seara,
redau textul art. 612 din Codul Civil:

Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Așadar, contractul de întreținere cu uzufruct viager a încetat (cu acordul părților) la momentul vânzării apartamentului și a fost întocmit un alt contract de întreținere, de data aceasta părinții dumneavoastră obligându-se să întrețină bătrâna contra unei sume de bani. Sper că am înțeles bine.
Contractul poate înceta în condițiile expuse de către dumneavoastră în baza art. 2263 alin. (2) din Codul Civil: ”Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.” Dar asta se decide de către instanța judecătorească.
Bună seara,
vânzarea a fost făcută de părinții dumneavoastră și nu de mătușă deoarece ei au fost proprietarii apartamentului, asta dacă nu cumva contractul de întreținere a încetat anterior vânzării. Este important de clarificat dacă contractul de întreținere mai este valabil sau nu.
Răspuns la discuția autorizații de construcții
Bună ziua,
aici găsiți informații despre autorizația de construcție www.avocatnet.ro/articol_374...
Răspuns la discuția Mostenire drepturi.
Bună ziua,
Conform Codului Civil din 2009, cota succesorală a soțului supraviețuitor este de 1/3 din moștenire dacă vine în concurs atât cu ascendenți privilegiați (părinții) cât și cu colaterali privilegiați (frații) - care vor primi fiecare câte o treime după cum a menționat și raluk0207. Îmi permit să interpretez puțin formularea dumneavoastră și să fac o remarcă cu privire la ”dreptul” soției la acest bun, ea putând avea și drept de abitație (drept de a locui) pentru cel puțin 1 an de la deschiderea moștenirii.
Este necesar să aduceți clarificări cu privire la existența unei ”foste soții”, observ că textul dumneavoastră poate fi interpretat în acest sens.
Un articol interesant despre moștenire găsiți aici www.avocatnet.ro/articol_472...
Bună ziua,
în ambele situații atât dumneavoastră în calitate de nud proprietar cât și părinții dumneavoastră puteți obține autorizația de construcție. Un link unde găsiți câteva considerații cu privire la dreptul de execuție al lucrărilor în contextul Codului civil din 2009: [ link extern ] /.
Atât timp cât demolarea vechii construcții sau noua construcție nu aduc atingere drepturilor uzufructuarilor/persoanelor aflate în întreținere, puteți alege ambele variante de contract.
Mai departe un link cu cu anumite considerații cu privire la contractul de întreținere: [ link extern ] /
Și un link cu informații despre uzufruct în Codul Civil din 2009 [ link extern ]
Dumneavoastră alegeți care este varianta care vă satisface !