Un domn judecator ne-a dat sa citim urmatoarele :
""Articolul 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 672 din 27 iulie 2005, dispune că
(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.
(2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).""
Ce reprezinta sanctiunea administrativa?
Dupa cat timp dispare "pata" din caziere?
Pedeapsa consta in amenda penala ? cat timp ramane in cazier o astfel de "pata"?
Se inscrie in cazierul fiscal sau cel judiciar?
Daca o persoana fizica nu a declarat valoarea reala a venitului total facut din chirii, ci o valoare mult mai mica....iar prejudiciul adus statului se ridica la suma de 2000 euro Ce pedeapsa maxima poate obtine, daca pe perioada defasurarii procesului de urmarire penala achita integral suma?
cunosc o astfel de situatie.
In primul rand faci cere pentru incheierea unui nou contract si astepti sa vezi raspunsul pe care-l primesti. In fuctie de acest raspuns ceri audienta la unul dintre directori si le spui verde in fata ca ceea ce fac ei incalca dreptul consumatorului si ca-i vei da in judecata pentru acest lucru. Nu esti tu obligat sa platesti debitul altuia; este vina lor ca nu stiu sa-si recupereze datoriile.
Ei asteapta sa vada unde pot gasi o bresa ca sa "fraiereasca" pe cate unul si sa-l constranga sa plateasca ceea ce cosuma altul.
Sunt putini avocati care stiu ceea ce trebuie facut...:)
Problema este ca se foloseste de spatiul casei si de curte si nu-mi plateste nimic:(
Contractul dintre mama si acel Popescu, intocmint la notar are termen intre 1iunie 2005 pana la 1 iunie 2012.
Dupa moartea mamei mele, l-am cunoscut pe acest Popescu si atunci mi-a spus ca el este chiriasul. A trebuit sa facem alt contract la finante, deoarece eu figuram acum ca propietara, insa mi-a spus ca in contract sa trec numele societatii pe care el o administreaza.
Contract la finante, faceam an de an deoarece asa dorea.
Ultimul contract la finante este pe perioada 10 iunie 2011 pana la 1 iunie 2012.
Momentan chiriasul a plecat din imobil, nu mai desfasoara nici un fel de activitate, dar nu si-a luat toate lucrurile. Nu mi-a comunicat ca pleaca iar acum mi-a spus ca nu-mi mai achita chiria stabilita deoarece nu mai lucreaza acolo.
I-am spus ca-l dau in judecata pentru neplata chiriei si cer sa-mi evacueze imobilul. Mi-a spus ca ma va obliga conform contractului de la notar sa-i platesc contravaloare imbunatatirilor aduse imobilului, care conform calculului sau se ridica la suma de 20 mii euro.
Problema este ca imbunatatirile aduse, au fost facute fara a ma instiinta prin proces -verbal scris ( asa s-a stabilit intre el si mama) ci pur si simplu m-a pus in fata faptului deja implinit.
Si ca sa raspund la intrbarea avocatului Romascanu:
- NU, Popescu nu a fost strain de aceasta situatie, odata ce el mi-a propus sa trec firma in contractul de la finante.
- nu am hotarat nimic referitor la stingerea vechiului contract, deorece au fost avocati care mi-au spus ca : contactul de la notar ramane contract de baza dupa care s-ar judeca litigiul intre mine si chirias.
As dorti raspunsul cat mai clar, ca sa stiu ce pas urmeaza sa fac:
1.mai este valabil contractul de la notar sau " s-a desfiintat " prin cel facut la finante intre mine si SC-ul administrat de Popescu?
2. S-a prescris dreptul chiriasului de a mai cere contravaloarea imbunatatirilor aduse?
multumesc
Am discutat cu un al treilea avocat, iar acesta din urma mi-a explicat asa:
- nu s-a prescris dreptul chiriasului de a cere contravaloarea imbunatatirilor aduse deoarece: prima data imbunatati a adus Popescu, cand inca era persoana fizica, iar apoi le-a adus "sc moda srl", condusa de Popescu, dar pesoana juridica.
- alta chestie este ca nu-si explica cum sa se prescrie acest drept daca el este o clauza intr-un contract notarial
Contractul facut la finante fara a trece in el clauze referitoare la neplata chiriei, intarzierea platii chiriei este un contract facut degeaba, adica fara valoare. Deci rezilierea lui nu duce la evacuarea chiriasului, deoarece are celalat contract in spate.
Deci contract de drept ar ramane cel de la notar , dar aici s-ar putea sa reiasa ca eu am facut o subuinchiriere: "mostenesc" contractul de la mama cu chirias fiind Popescu p.f., iar eu fac la finante cu SC persoana juridica.
Va rog clarificati-mi situatia.
In contractul de la notar facut de catre mama mea, nu se specifica nimic referitor la decesul propietarului.
Eu cu firma-chiriase faceam anual contract la finante, deoarece anual chiriasul modifica valoarea chiriei( chiria o marea din an in an).Ultimul contract la finante l-am incheiat pe data de 1 iunie 2011 cu data de finalizare 1 iunie 2012.
Popescu si-a infiintat firma in anul 2006.Deci aproximativ un an de zile a fost persoana fizica iar apoi a trecut in persoana juridica.
O parte din imbunatatiri le-a facut in vara anului 2005, adica in primele luni de la inchiriere cand era persoana fizica, iar alta parte le-a facut in anul 2008, cand devenise administratorul firmei sale.
Dca reziliez contactul mai pot fi pusa sa-i platesc aceste imbunatatiri?
Sunt intr-o mare problema. Vreau un raspuns cert si la obiect care sa ma ajute .
Mama mea a inchiriat in 2005 o casa unei persoane fizice pe numele de Popescu cu destinatia de croitorie. Au facut contract la notar unde au stabilit valoarea chiriei la suma de 200euro iar una dintre clauze suna asa:
-rezilierea unilaterala a contractului de catre propietar, inainte de termen, se va face numai cu conditia despagubirii chiriasei cu contravaloarea imbunatatirilor aduse.Bineinteles ca si la finante au facut acelasi contract unde s-a mentionat si cauza aceasta.
In anul 2006, dupa decesul mamei mele, chiriasul Popescu isi face firma de croitorie iar la finante facem alt contract pe numele firmei pe care si-a infiintat-o. Deci figurez eu ca propietar iar chirias figureaza acum o persoana juridica, sc moda srl., administrata de Popescu.
Dar contractul facut la finante nu mai are trecuta in el aceea clauza care figura in contarctul de la notar.
Momentan chiriasul nu mai vrea sa-mi plateasca chiria stabilita ci mult, mult mai putin.
Aici incepe dilema:
Un avocat mi-a spus ca nu pot rezilia contractul deoarece cel de la notar este batut in cuie si ramane valabil indiferent de ce fel de contract am facut la finante. Deci sunt obligata sa-i platesc imbunatatirile facute, pentru ca eu mostenesc si contractul lasat de mama mea.
Alt avocat mi-a spus ca se poate rezilia iar cel de la notar a fost declarat tacit reziliat, odata ce eu am inchiriat acum casa nu unei persoane FIZICE, pe numele de Popescu, ci uneia JURIDICE pe numele de SC moda SRL.
Deci contractul valabil este cel de la finante care a desfiintat contractul notarial.
Asa ca, rezilierea poate fi facuta iar eu nu platesc nimic deoarece nu este mentionata in contractul de la finante acea clauza.
Care avocat are dreptate? Nu stiu ce sa fac si care este alegerea corecta.
Va rog clarificati-mi situatia.
Multumesc frumos.
cam stiu ce trebuie facut dar eu am intrebat de fotografii, daca pot constitui dovezi. La fata locului se constata daunele, insa chiriasul invoca faptul ca deja toate daunele existau.
Apoi a declarat ca fiind in litigiu cu banca unde are mari datorii, au venit cei de la banca si i-au luat o parte din investitiile facute: aparatele de AC si boilerele din bai.
Eu trebuie sa dovedesc existenta acestora si cum arata casa inainte.