nu trebuie sa stiti articole de cod civil sa le spuneti la OCPI. Asta pt ca daca faceti iesirea din indiviziune in instanta chestia cu articolele tine de judecator, iar OCPI-ul nu va poate refuza intabularea daca e vorba de o hotarare judecatoreasca, iar daca o faceti la notariat, pe baza schitei unui expert cadastru se face iesirea din indiviziune/dezlipire si e treba notarului sa faca un act bun. la OCPI nu ar trebui sa fie discutii nici in ceea ce priveste actul notarial.
succes
daca din schita cu propunerea de dezmembrare a proprietatii rezulta ca terenul este comod partajabil in natura (conform variantei propuse de dvs ), nu sunt probleme ca o parte din coproprietari sa ramana in indiviziune pe un lot.
daca fratele si mama nu doresc sa solutioneze amiabil problema legata de succesiunea tatalui dvs, nu va ramane decat sa introduceti o actiune avand ca obiect partaj succesoral.
Dupa impartirea masei succesorale indiferent daca veti primi imobilul in natura sau veti primi o suma de bani in compensatie va trebui sa puneti in executare hotararea. Daca se ajunge la executare silita puteti sa va indreptati chiar asupra imobilului care va fi scos la vanzare.
oricum discutia priveste un viitor destul de indepartat pt ca procesele de partaj dureaza.
discutia e mai complexa. Tb sa ne spuneti cand si cu cine v-ati judecat. S-ar putea ca hotararea instantei sa sune corect, in sensul ca nu puteau sa OBLIGE parata la plata ci doar au CONSTATAT cuantumul despagubirilor. Asteptam amanunte pentru un raspuns complet.
speta : partaj b comune. Unul din soti solicita a se constata ca participatia la dobândirea bunurilor este diferenţiată în sensul că el a participat la cu o cota de 75%, iar sotia sa cu 25%. Instanta ii pune in vedere
sa timbreze la valoare pt diferenta contestata intre 50% si 75%(cat cere).
Stiu ca aceasta este practica si opinia majoritară, dar eu cred ca e o interpretare greşită a legii.
Codul familiei spune ca bunurile dobândite de soţi în timpul căsătoriei sunt bunuri comune. NU indică ... în cote egale. Bun comun poate fi si în proporţie de 1% un soţ şi 99% celălalt. Ce îl îndreptăţeşte pe judecător să considere că soţii au cotă egală ? Chiar daca ar fi considerată o prezumţie relativă tot nu ar trebui să tibreze pt aşa ceva. Tocmai aşta e scopul partajului de a vedea pe bază de probe care sunt b. comune şi cota în care soţii au contribuit la dobândire. Pt asta plătesc taxa fixă - pt partaj.
Dacă v-aţi întâlnit cu problema asta, astept un sfat.
multumesc