Se poate ce vreti dumneavoastra, dar sa stiti in ce va bagati fiindca la judecatorie se va demonstra ca s-a emis cu buna stiinta si apoi a fost declarata pierduta cu buna stiinta, acuma dumevoastra aveti toate motivele sa faceti acest lucru nu conteaza strict in discutie.
Eu, ca BANCA cer clientului o declaratie, il pun sa scrie exact motivele anularii apoi il pun sa semneze apoi pe baza acestei cereri ma duc in centrala incidentelor de plati gestionata de BNR ca sa anulez fila. In acest fel, cand va veni respectiva fila de cec la plata, eu ca banca nu o voi onora in numele clientului meu deorece pe raspunderea clientului a fost ANULATA. Dar, o voi returna bancii care mi-a trimis-o si ea, mai departe clientului care a depus-o. Aceasta fila (stampilata cu "REFUZAT" si indicate motivele care au stat la baza refuzului la plata) va reprezenta motiv de litigiu si de aici mai departe nu mai stiu, caci nu mai tine de banca, tine de instanta si sincer nu am asistat niciodata la o solutionare a unui litigiu pe B.O sau C.E.C in instanta chiar daca am refuzat foarte multe pe diverse motive.
CRIS TIMISOARA a scris:
deci, daca firma Y a inirat in CIP cu refuzul ueni file cec, inseamna ca toate filele cec au fost anulate, indiferent daca ati luat file cec de la mai multe banci. TOATE au fost anulate. daca acea fila va intra pe circuit, va fi oricum refuzata. pe urma va fi anuntata si politia economica si o fie probleme mult mai grave. in momentul in care ati intrat in CIP banca sau bancile unde ati avut conturi deschise va trimis cu siguranta o somatie de a preda toate filele cec, in caz contrar in termen de 15 zile ele vor fi anulate.
dv aveti obligatia de a recupera toate filele cec!
As dori sa fac anumite specificatii si interpretari:
- exista mai multe tipuri de situatii de refuz
- in cazul in care incidentul este major atunci vi se interzice dreptul de e mite cec-uri incepand cu ACEA data. DECI daca exista cecuri pe circuit emise in perioada in car nu erati in incident de plata atunci vor fi onorat. Legea specifica clar SE INTERZICE EMITEREA nu scrie SE INTERZICE PLATA deci nu pot sa emit cu data ulterioara incidentului.
- bancile nu prea au cum sa isi monitorizeze zilnic clientii daca intra sau nu pe incidente, fiindca au zeci de mii dar vor observa ca au un client cu incident cand va sosi o fila la plata fiindca sunt obligati sa verifice atunci.
- Cu anularea CEC-urilor de catre banca in 15 nu sunt de acord. nu are sens, daca eu am emis cecuri inainte de ce sa mi le anuleze cineva? banca solicita cecurile inapoi, clientul le da sau nu pe raspunderea lui, iar banca anuleaza numai ce are in fata pe motivul interzicerii emiterii de alte cecuri. Daca ele sunt deja emise nu poti sa le mai ceri inapoi, nici legea nu doreste acest lucru, tocmai de aceea e permisa plata ulterioara a unor cecuri care au fost emise inainte de a se intra in incident.
Cu stima, sper ca am fost de ajutor
:oops: Va rog nu postati mesaje consecutive, puteti edita mesajul anterior ca sa adaugati. Multumesc!