avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Activitate razvan.nicolae

Activitate razvan.nicolae

Plafon pentru numerarul din casa, nu stiu cand exact s-a facut aceasta reglementare.
Buna ziua,
Ar fi ideal cum spuneti dumneavoastra, insa firma va fi imprumutata cu 120 ron si dansul va lua un credit de 100 ron, deci va trebui sa puna 20 ron din buzunar la inceput. (Asa as recomanda eu, ca in contractul de imprumut inrtre persoana si firma sa nu existe dobanzi, practic e un ajutor dat de asociat)
Daca in contractul intre asociat si firma este stabilita dobanda aceasta este considerata ca un castig dintr-o activitate mai mult sau mai putin ocazionala si trebuie sa sa stiti exact cum veti manageria acest imprumut din punct de vedere fiscal, atat in contul firmei cat si pentru persoana, fiindc dumneavoastra ca persoana fizica veti incasa si dobanzi, nu mai conteaza ca apoi le veti vira mai departe.
Daca vrea banii cash acum atunci de ce a mai facut totul pe firma? Trebuia sa se inregistreze PFA si sa incaseze singur, sau chiar si acum cred ca ar merge, el se inregistreaza PFA si dumneavoastra platiti catre dansul ca prestari servicii si cu asta basta, sa se descurce atunci singur cu impozite, taxe, situatii etc. iar dumneavoastra o sa va deduceti cu acel virment pentru prestari de servicii conform unui contract.
Imi pare rau ca exista patroni care nu stiu cum functioneaza sistemul si din pacate va pun si pe dumneavoastra intr-o situatie dificila acum.
Daca se fac ridicari succesive de cate 10.000 pe zi cred ca o sa fie in contabilitate problema fiindca trebuie sa existe chitante pentru ce s-au cheltuit, dar acum am inteles ca nu mai exista plafon la numerar pentru societatile comerciale.
Dar dansul vrea acum banii sau vrea sa paraseasca si firma? ca poate ii cumparati partea.
Ei, nu e chiar asa, fiindca BNR-ul ne sanctioneaza daca nu suntem atenti cui si ce operatiuni facem, abia asteapta sa gaseasca cate un vinovat, fiindca sistemul asa cum e permite multe lucruri. De aceea si acest topic, stiu banci de exemplu si directori care nu deschid cont pe baza de procura. Avocatesc e normal dar economic uite ca nu e. Eu as prefera o solutie de mijloc, as deschide cont dar nu as permite anumite operatiuni pana nu vine titularul in carne si oase.
romascanu a scris:

Da. Si? Care e ideea?

Cu copy-paste gasesc si eu o gramada de idei in sprijinul celor de mai sus. Aveti alta?

Art 11 (din normele la care ati facut trimiterea)
(2) Clientul, persoană juridică sau entitate fără personalitate juridică, va prezenta următoarele documente
minime, iar entitatea reglementată va reţine, după caz, copii ale acestora:
a) certificatul/documentul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau la alte
autorităţi;
b) împuternicirea pentru persoana care reprezintă clientul, dacă aceasta nu este reprezentantul legal;

Iata, bunaoara, ca e tot ce se poate ca persoana juridica sa aiba un imputernicit, altul decat reprezentantul legal care apare la Reg.Com.

Cu alte cuvinte, in instanta, cine raspunde ? administratorul sau imputernicitul pe procura? repet, procura este data pentru ca imputernicitul sa poata semna documentele de plata si retrageri de numerar, nu pentru a se substitui in totalitate administratorului. Sunt foarte multe povestiri si contabilii mai ales stiu despre ce vorbesc, cand patronii sau administratorii straini (arabi, turci etc) au scapat din cauza ca nu ei au semnat documentele prin care s-au facut plati de natura spalarii banilor sau alte magarii; Si chiar, daca are cineva exemple concrete poate ne spune, eu unul am colegi chemati la parchet fiindca le-au scris niste ordine de plata care ulterior au fost semnate de administrator chiar in banca se vedea si pe camere, dar ei tot au fost acuzati de asociere in vederea savarasirii de infractiuni s.a.m.d

Cu stima
Andreea Lisievici a scris:

:offtopic:
avocat.consult a scris:
daca dvs. imputerniciti prin procura un neamt sa faca acte pt dvs. in germania acestea nu vor fi valabile ca dvs. nu aveti dreptul sa ramaneti pe teritoriul german?

nu e bun exemplul, in UE nu ne trebuie vreun drept special de sedere ;) Ideea insa e foarte buna.

deci prin analogie, daca i-a expirat viza nu e treaba mea, el ca administrator de firma poate sa lucreze cu numerar la furnizori, la banca sa faca plati etc ? fiindca e firma lui si cetatenii straini straini au voie sa aiba firme in romania, nu ?
dar trebe tinut cont de faptul ca e un strin si face acte comerciale pentru o pers juridica romana din postura de cetatean strain dar pe teritoriul nostru. deci angajata societatea in anumite rocese comerciale, aici e problema, daca spala bani de exemplu si ajunge la tribunal va putea fi invinovit si condamnat sau nu ? sau va fi invinovatit el si condamnata contabila ? :D
Răspuns la discuția fila cec pierduta
Se poate ce vreti dumneavoastra, dar sa stiti in ce va bagati fiindca la judecatorie se va demonstra ca s-a emis cu buna stiinta si apoi a fost declarata pierduta cu buna stiinta, acuma dumevoastra aveti toate motivele sa faceti acest lucru nu conteaza strict in discutie.
Eu, ca BANCA cer clientului o declaratie, il pun sa scrie exact motivele anularii apoi il pun sa semneze apoi pe baza acestei cereri ma duc in centrala incidentelor de plati gestionata de BNR ca sa anulez fila. In acest fel, cand va veni respectiva fila de cec la plata, eu ca banca nu o voi onora in numele clientului meu deorece pe raspunderea clientului a fost ANULATA. Dar, o voi returna bancii care mi-a trimis-o si ea, mai departe clientului care a depus-o. Aceasta fila (stampilata cu "REFUZAT" si indicate motivele care au stat la baza refuzului la plata) va reprezenta motiv de litigiu si de aici mai departe nu mai stiu, caci nu mai tine de banca, tine de instanta si sincer nu am asistat niciodata la o solutionare a unui litigiu pe B.O sau C.E.C in instanta chiar daca am refuzat foarte multe pe diverse motive.

CRIS TIMISOARA a scris:
deci, daca firma Y a inirat in CIP cu refuzul ueni file cec, inseamna ca toate filele cec au fost anulate, indiferent daca ati luat file cec de la mai multe banci. TOATE au fost anulate. daca acea fila va intra pe circuit, va fi oricum refuzata. pe urma va fi anuntata si politia economica si o fie probleme mult mai grave. in momentul in care ati intrat in CIP banca sau bancile unde ati avut conturi deschise va trimis cu siguranta o somatie de a preda toate filele cec, in caz contrar in termen de 15 zile ele vor fi anulate.
dv aveti obligatia de a recupera toate filele cec!

As dori sa fac anumite specificatii si interpretari:
- exista mai multe tipuri de situatii de refuz
- in cazul in care incidentul este major atunci vi se interzice dreptul de e mite cec-uri incepand cu ACEA data. DECI daca exista cecuri pe circuit emise in perioada in car nu erati in incident de plata atunci vor fi onorat. Legea specifica clar SE INTERZICE EMITEREA nu scrie SE INTERZICE PLATA deci nu pot sa emit cu data ulterioara incidentului.
- bancile nu prea au cum sa isi monitorizeze zilnic clientii daca intra sau nu pe incidente, fiindca au zeci de mii dar vor observa ca au un client cu incident cand va sosi o fila la plata fiindca sunt obligati sa verifice atunci.
- Cu anularea CEC-urilor de catre banca in 15 nu sunt de acord. nu are sens, daca eu am emis cecuri inainte de ce sa mi le anuleze cineva? banca solicita cecurile inapoi, clientul le da sau nu pe raspunderea lui, iar banca anuleaza numai ce are in fata pe motivul interzicerii emiterii de alte cecuri. Daca ele sunt deja emise nu poti sa le mai ceri inapoi, nici legea nu doreste acest lucru, tocmai de aceea e permisa plata ulterioara a unor cecuri care au fost emise inainte de a se intra in incident.


Cu stima, sper ca am fost de ajutor

:oops: Va rog nu postati mesaje consecutive, puteti edita mesajul anterior ca sa adaugati. Multumesc!
Răspuns la discuția 3 ani fara administrator
Buna ziua,

banuiesc ca cel mai rau vi se poate intampla de la finante, adica daca in acesti ani nu au fost depuse declaratii si tot felul de bilanturi apareti sigur cu probleme la ei.
scoateti mai intai un certif constat de la ORC sa vedeti cum stati, apoi trebe intrebat la finante, poate chiar v-au venit deja titluri executori pentru impozitele neplatite.
Daca administratorul a murit si totusi aceste impozite si declaratiile sunt la zi, eu as zice sa incepeti prin numirea unui nou administrator si apoi sa demarati actele de succesiune.
Buna ziua, as dori sa supun discutiei urmatorul aspect legat de procura data de administrator altei persoane.

1. Lucrez la o institutie financiara si operez pe contul clientilor. Vreau sa stiu daca este corect ca administratorul unei SC sa dea procura NOTARIALA unei persoane fara ca aceasta procura sa fie inregistrata la ORC.
Cu alte cuvite imi vine la ghiseu imputernicitul cu procura notariala in mana, dar eu cand dau o consultare ORC nu apare apare in certificatul constator la Cap.5 Persoane Imputerncite decat tot administratorul, adica nu apare ca exista si alta persoana cu calitate de imputernicit sau ceva de genul asta.
Exista cumva o prevedere undeva ca trebuie sa o inregistreze si la ORC dupa e a fost facuta la notariat?

2. Totodata ce se intampla daca procura este data de un adminstrator strain (vietnamez) de exemplu al carui drept de sedere in tara a expirat si este in cursul obtinerii unei noi vize?
3. Daca administratorul de la punctul 2 nu da procura notariala si are viza expirata este corect sa semneze acte pentru firma si sa o angajeze in contracte comerciale ? cum trateaza dreptul comercial roman aceasta situatie ? eu ca economist o vad foarte simplu: daca nu are drept sa stea in tara nu are nici dreptul sa faca ceva.

Multumesc