Sa ne intelegem. Fratele dvs. a sustras(furat) autoturismul impreuna cu alte persoane. Ati depus plangere penala impotriva fratelui si persoanelor implicate ???? In mod evident, celelalte persoane pot fi acuzate de complicitate la furt si va puteti intoarce impotriva lor prin deschiderea unui proces civil, in cadrul procesului penal, solicitand despagubiri cu privire la prejudiciul cauzat. Problema dvs mi se pare ciudata, prin prisma faptului ca autorul este minor si in plus este fratele dumneavoastra. Existau alte posibilitati si nu era necesar sa ajungeti in faza asta.
Examenul de obtinere al permisului de conducere, se desfasoara dupa o anumita procedura care trebuie respectata. Faptul ca dvs, in dreptul rubricii privind identificarea persoanei, ati notat doar numele,prenumele in absenta celorlalte elemente specifice ( BI / CI - serie, numar, CNP) -determina nulitatea actului. Masura de respingere a dosarului, a fost una corecta. Mai multa atentie pe viitor.
Liberarea conditionata
Este o modalitate de individualizare administrativa a executarii pedepsei inchi-sorii, constand in executarea pedepsei in regim de libertate din momentul in care sunt indeplinite conditiile legale.
Liberarea conditionata are un caracter facultativ, ea fiind dispusa de catre in-stanta competenta a locului unde se afla penitenciarul in care se executa pedeapsa.
Procedura acordarii liberarii conditionate
Cererea poate fi introdusa de catre condamnat si adresata instantei, care, tinand cont si de referatul Comisiei de propuneri din cadrul penitenciarului, decide fie acordarea liberarii conditionate, fie respingerea cererii. De asemenea, este posibil ca instanta sa fie sesizata de catre Comisia de propunere din penitenciar, atunci cand aceasta considera ca sunt indeplinite conditiile acordarii liberarii conditionate. In nici unul din cazuri, instanta nu e obligata sa dispuna liberarea conditionata.
Conditiile liberarii conditionate:
1) Condamnatul sa fie staruitor in munca.
2) Condamnatul sa fie disciplinat. Aceasta se apreciaza in functie de respectarea regulilor de ordine interioara a penitenciarului.
3) Condamnatul sa dea dovezi temeinice de indreptare.
4) Sa fie executata o fractiune din pedeapsa aplicata.
Aceasta fractiune difera pe de o parte, in functie de durata pedepsei ce se exe-cuta, iar pe de alta parte, in functie de forma de vinovatie cu care s-a savarsit in-fractiunea ce a atras condamnarea
Contractul de comodat, numit si contract de folosinta gratuita, are caracter nepatrimonial. Scopul urmarit de comodant este, conservarea bunului, dandu-i comodatarului dreptul de folosinta asupra acestuia. In niciun caz, comodatarul, nu poate uza de acest act, pentru a-i instraina unei terte persoane bunul si a obtine interese financiare.
Pentru a putea subinchiria, se va incheia intre cele 2 parti un contract de inchiriere, iar prin clauze- specifice, se va stipula " posibilitatea subinchirierii ", daca partile convin asupra acestui lucru.
nu e vb de cazul celebru cu VW-ul Touareg care a fost mediatizat si la tv?
Asta n-am intrebat :D . Acum 1 an si ceva.. a patit-o Mugur Isarescu-guvernatorul Bancii Nationale... care, pe un X5, n-a mai luat nimic. Soferul lui, a coborat din masina sa-si ia tigari.. a lasat cheia in contact, motorul pornit.. si dusa a fost si masina lui :D
Imi pare rau sa va dezamagesc. NU, Nu sunteti indreptatit, sa nu va mai achitati datoriile catre PB - proprietar.
Dumneavoastra, veti plati in continuare ratele aferente contractului de leasing. PB, nu are nico vina care a condus la afectarea dvs, de bun.
Solutii:
- Fie, va recuperati autoturismul de la autorul furtului- si anchetat penal pentru furt
. - fie va recuperati atat atat autoturismul + alte interese pecuniare- prin actiune civila indreptata impotr. aut. furtului.
- fie, daca autorul a distrus bunul, l-a dezmembrat- numai banii
- fie, nici una nici alta- ( daca nu va fi prins / sau daca va fi prins in imposibilitatea executarii silite)
PB- este indreptatita sa va oblige la plata creantei, Asiguratorul este exonerat de raspundere.
Contractul are putere de lege intre parti. Orice prevedere contractuala, produce efecte juridice. Orice asigurator de tip Casco, din Romania, in partea finala a contractului- stipuleaza aceasta clauza. In urma cu aprox. 5 ani, in contractele catre firmele de asigurari, furtul- indiferent de circumstantele producerii lui, era asigurat. Intr-o speta, o persoana si-a scos masina din curte, a coborat sa inchida portile, portiera era deschisa, motorul pornit si a vazut cum masina sa pleaca fara ea si dusa a fost. A sesizat asiguratorul, a primit contravaloarea - cu care si-a achizitionat alt autoturism. Repet, asta in urma cu cativa ani, cand legislatia nu era clara in privinta furtului. Acum, nu prin orice tip de furt, asiguratorul raspunde pentru prejudiciu.
"Eu de ce sa mai platesc chirie pentru un bun pe care nu-l mai am?" Si in acest caz, exista un raspuns. In cazul contractului de locatiune ( ~ ~ inchiriere~~), se stabileste un raport juridic intre 2 subiecti de drept. Unul, in rolul locatorului, si altul respectiv in rolul locatarului. Indiferent de natura bunului, mobil/imobil, locatarul nu va raspunde juridic catre locator, daca bunul a pierit ca urmare a unui eveniment independent de vointa sa. Exemplu, locatorul pune la dispozitie locatarului, un bun imobil, iar acesta, in urma unui cutremur, in urma infiltratiilor si a afectarii rezistentei se prabuseste, piere. Contractul inceteaza. Daca, bunul in cauza, dispare ca urmare a unor actiuni sau inactiuni ( a unui incendiu), din partea locatarului, acesta va trebui sa-si achite obligatiile contractuale catre locator, si restituirea bunului in cauza ( fizic) la incetarea contractului . La fel si in cazul contractului de leasing. Dvs. ati inchiriat un bun, pe care trebuie sa-l restituiti proprietarului, la incetarea contractului asa cum l-ati primit de la acesta-fizic. Singura speranta, este ca, Politia, prin proceduri operative, sa depisteze autorul furtului, in felul acesta dvs. va veti putea recupera prejudiciul.
Contractul pe care dvs. il aveti semnat cu cei de la PB. este edificator, in sensul ca, numai in el veti gasi drepturile ce vi se cuvin, de ambele parti, cat si obligatiile reciproce ale acestor drepturi. Sunt anumite motive, pentru care, asigurarea de tip casco, functioneaza redus astfel :
1. in caz de accident - "daune minore" - asiguratorul se obliga ca, pe cheltuiala sa, sa fie interesat de repararea bunului dvs ( autoturismul in cauza)
2. In caz de accident -" dauna totala"- nicidecum, asiguratorul nu o sa va ofere un alt autoturism, de aceasi marca, tip, serie, etc. Acesta, va apela la un expert evaluator- care va stabili o suma de bani - pentru epava ( cu care veti putea ramane) si in limita procentului de 80% din costul de achizitie.
3. In caz de furt. Asiguratorul, de regula, prevede ca prin clauze contractuale, aduse la cunostinta asiguratului, motivele pentru care, acesta nu va putea fi tras la raspundere, pentru recuperarea bunului.
Exemplu : Autoturismul, lasat nesupravegheat- cu cheia/ cartela de pornire in interiorul acestuia. Practic, din aceasta situatie, reiese o inlesnire a furtului. Ce s-ar intampla in situatia in care, posesorii de autoturisme, nemultulltumiti fiind, de starea bunurilor, ca urmare a folosintei indelungate, a uzului fizic si moral, ar recurge la aceasta metoda- de lepadare , in speranta ca vor primi, unele noi in schimb- bazandu-se pe asigurarea casco ? Ar fi un haos general, iar societatile de asigurari vor fi lichidate. ( Acest tip de furt- exclude asigurarea)
Dupa anuntarea furtului, catre Politie, ( Serv. de Furturi auto), ati anuntat si proprietarul de drept al bunului, adevarat, nu ? Este adevarat ca, proprietarul v-a cerut sa-i prezentati- ambele chei/ cartele de pornire ale autoturismului ?
In acest caz, contractul nu se suspenda. Posesorul este raspunzator de disparitia fizica a obiectului, si isi va achita obligatiile catre proprietar, in acord cu contractul semnat anterior. Dvs. va veti putea recupera prejudiciul, doar printr-o actiune civila, indreptata impotriva autorului furtului.
In cazul in care, exista locuri de parcare delimitate si numerotate de catre Primarie, se poate cere, contracost o autorizatie in acest sens, pe o perioada determinata de timp.Daca, locurile de parcare sunt pozitionate pe trotuar, pe spatiul verde, nu-l veti putea obliga pe vecinul dvs la nici o actiune. In absenta unei astfel de dispozitii legale, privind creare de locuri de parcare autorizate, bunul simt guverneaza relatiile intre conducatorii auto. Trebuie retinut, ca orice posesor de autoturism, care blocheaza accesul intr-o proprietate, dependinta, trotuarul cu nerespectarea distantei minime de acces al pietonilor, ori a unor autovehicule, prin sesizare catre Serviciul de Politie, poate fi amendat contraventional.