avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Activitate loriblack

Activitate loriblack

Buna ziua!
Societatea noastra este un operator economic caruia i se aplica prevederile Cap.III - Sectiunea a 2 a din Legea nr.296/2023.
Intrebarea mea este:
Diurna, alocatia de cazare si tichetele de masa se vor acorda dupa prevederile acestei legi, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, sau in termen de cel mult 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii, adica cel mult de la data de 31 decembrie 2023?
Multumesc!
Buna ziua!
Am urmatoarea speta:
In baza unei clauze contractuale pentru neexecutarea corespunzatoare a unei obligatii, am dreptul sa pretind daune interese. Aplicand aceasta prevedere am calculat si solicitat debitorului obligatiei de executat, plata unei sume reprezentand daune interese. Am doua intrebari legate de aceasta situatie:
1. La aceste daune interese (pe care debitorul nu doreste sa le achite) pot solicita in instanta dobanda legala, sau cele doua nu se cumuleaza.
2. In contul sumei reprezentand daune interese pot executa garantia de buna executie aferenta contractului, sau, pot pretinde un drept de retentie asupra acestei sume pana la achitarea sa de catre debitor.
Buna ziua!
Va rog, am o intrebare:
Angajatii unei societati comerciale care sunt expusi unor zgomote puternice(motoare industriale), fluxurilor electromagnetice (statii electrice) sau mirobilor (intra in subsoluri si canale termice) pot beneficia de un spor de risc care sa fie introdus prin contractul colectiv?
Este necesara o evaluare a acestor riscuri de catre un autoritate externa?
Multumesc!
Buna ziua! Va rog un raspuns la speta urmatoare:
Intr-o contestatie la executare instanta a admis cererea contestatorului pe motivul ca de la ultimul act de executare efectuat de executorul judecatoresc au trecut mai mult de 3 ani, intervenind astfel prescriptia conf. art.706 coroborat cu art.709(1) pct.4 NCPC.
Va rog poate ma lamuriti daca este corecta hotararea instantei si daca intr-adevar prescriptia poate inteveni si pe parcursul executarii silite.
Mai exact, atat timp cat executorul judecatoresc, nu a mai efectuat, dupa cateva acte de executare, un alt act de executare silita, si intre perioada cuprinsa intre ultimul act si cel pe care il contesta debitorul, au trecut mai mult de 3 ani, intervine prescriptia?
Multumesc!
Buna ziua!
Am urmatoarea speta: furnizorul de gaze doreste sa incheie contractul cu nerespectarea contractului cadru in ceea ce priveste punctul de furnizare...intrebarea mea este daca pot se poate incheia cu acest furnizor un contract cu obiectiuni legate de locul de furnizare...si daca il incheiem cu aceste obiectiuni, se poate solicita instantei ca furnizorul sa fie obligat sa suporte cval transportului de la locul unde doreste acesta sa livreze si pana la locul nostru de consum?
Multumesc!
Buna ziua!
Am urmatoarea speta:
Art.15(1) din OUG nr.27/18.03.2022 prevede ca "in perioada de aplicare a acestei ordonante venitul suplimentar realizat de producatorii de energie electrica calculat dupa metodologia prevazuta in anexa nr.6, se impoziteaza cu o cota de 80% "
Societatea noastra considera ca, avand in vedere prevederile art.4 din Cod fiscal - "În cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an", acest impozit poate fi perceput doar cu data de 01 ianuarie 2023.
Din pct de vedere al ANAF-ului aceasta prevedere fiind inclusa in textul unei ordonante de urgenta a intrat in vigoare la data publicarii ordonantei in Monitorul oficial. Astfel, organul fiscal considera ca prevederile art.4 din Cod fiscal se refera doar la impozitele si taxele reglementate de acest act normativ, si nu si la impozitul pe venitul suplimentar introdus prin OUG nr.27/2022.
Va rog o opinie juridica/contabila in acest sens.
Multumesc mult!