avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Activitate mtoderic

Activitate mtoderic

Revin cu o intrebare:

Cum se calculeaza "dobanzile legale" pe care le cere, la modul generic, reclamanta (firma B), avand in vedere ca respectivul contract a fost incheiat in anul 2008, pe durata nedeterminata, iar facturile neachitate au fost emise in anul 2012? In contract nu sunt prevazute niciun fel de penalitati.

Este aplicabila OG 13/2011 sau legea anterioara - OG 9/2000?
Multumesc inca o data, dna av. Ciocanea.

Vom analiza varianta reconventionalei.
Va multumesc pentru raspuns.

Din pacate produsele nu au fost returnate. Unele au fost reparate (vopsite) pe cheltuiala lui A, altele au ramas depozitate, iar unele nici macar nu au mai fost aduse inapoi de la clientul extern pt ca ar fi fost mai mare cheltuiala cu transportul decat valoarea lor. Asadar A are toate sansele sa piarda procesul...

In acest caz, credeti ca ar fi posibila recuperarea prejudiciului/unei parti din prejudiciu pe calea unei actiuni separate, in despagubiri, contra lui B?
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi/pareri in urmatoarea speta:

Firmele A-cumparatoare si B-vanzatoare incheie un contract de vanzare cumparare feronerie pentru mobilier de gradina. Feroneria, ambalata de catre firma B, se introduce direct in pachetele cu mobilier, alaturi de instructiunile de montaj, fara a fi deschisa de catre A.

Firma A vinde mobilierul firmei C (firma straina).
Intre A si C nu exista un contract, dar relatia efectiva este agreata in acest fel de toate cele trei parti, care se cunoasc intre ele.
Conform unei intelegeri verbale, firma C plateste distinct firmei A contravaloarea feroneriei, dupa care firma A transfera aceasta suma firmei B.

La un moment dat, firma C returneaza firmei A o mare cantitate de marfa, pentru motivul ca feroneria nu corespunde calitativ, fara a plati marfa -nici mobilierul, nici feroneria.

Urmeza o alta intelegere verbala intre cei trei, prin care furnizorul feroneriei isi recunoaste vina si declara ca renunta la suma in cauza (cca 15 mii euro). Nu se intocmesc documente. Relatia continua, chestiunea fiind considerata "rezolvata".

Dupa trei ani, in ultima zi a termenului de prescriptie, firma B cheama in judecata pe firma A pentru plata celor 15 mii euro.

Ca reprezentant al paratei A, cum pot sa ma apar pentru a nu fi obligati la plata?

Pot invoca raspunderea contractuala a lui B?
Dar atata vreme cat intre A si C nu a existat vreun raport juridic direct, cred ca sunt slabe sansele sa fim exonerati de plata pe motivul culpei contractuale a lui B, mai ales ca nu exista procese-verbale de neconformitate sau similar la primirea feroneriei, A neverificand-o, dupa cum am mentionat.

Sau ar fi preferabil sa fac plata (pentru a nu fi obligati la cheltuieli de judecata si penalitati) dupa care sa ma indrept eu impotriva firmei B cu o actiune pentru repararea prejudiciului pe care l-am suferit datorita refuzului de marfa facut de C din cauza feroneriei necorespunzatoare?
Care ar fi temeiul juridic in acest caz?

Este o chestiune destul de presanta si as aprecia orice ajutor cat de mic.
Va multumesc.
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns sau sugestii/indicia referitor la intrebarea: poate beneficia de amnistie fiscala persoana care a incasat necuvenit, dar din motive neimputabile ei, indemnizatia de asistent personal a unui minor cu handicap grav?

In speta, este vorba de un minor cu handicap vizual grav, a carui mama a primit indemnizatie lunara de ingrijire a acestuia.
Conform Legii nr. 448/2006, persoana cu handicap vizual grav putea opta intre a avea un asistent personal (angajat de primarie cu contract individual de munca, de obicei unul dintra parinti) sau a primi o indemnizatie lunara de ingrijire pe numele persoanei care urma sa asigure ingrijirea.
Mama minorului se afla in aceasta din urma situatie, intrucat primaria i-a comunicat ca nu o poate angaja cu cim.

Minorului i se elibereaza anual, in urma prezentarii acestuia in fata comisiei de specialitate, un Certificat de incadrare in grad de handicap, valabil 12 luni, pe baza caruia se incaseaza drepturile banesti cuvenite.

In mod eronat, primaria, uitand sa verifice data expirarii certificatului respectiv, a continuat sa vireze indemnizatia lunara de ingrijire timp de inca 1 an si 4 luni, dupa care, sesizandu-se cu privire la aceasta greseala, a emis o decizie prin care a dispus recuperarea de la mama a sumei de cca 9.500 lei, suma enorma pentru familia in cauza.

De buna credinta, femeia, care este un om simplu, de la tara, a considerat ca, din moment ce primaria continua sa ii vireze banii, "inseamna ca asa trebuie" si ca "primeste in continuare bani pentru baiatul nevazator".

Intrebarea mea este daca aceasta indemnizatie lunara poate fi asimilata salariului asistentului personal al persoanei cu handicap angajat cu cim si daca poate beneficia de amnistia fiscala care se aplica pentru celelalte categorii de bugetari.

Daca da, care ar fi temeiul juridic concret?

Legea 124/2014 referitoare la amnistia fiscala pentru bugetari face referire doar la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice. Poate fi aceasta indemnizatie considerata venit de natura salariala, astfel incat sa intre sub incidenta acesti legi?

Va multumesc pentru timpul si bunavointa dvs.

Cu stima,
Av. Monica Toderic





Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
S-au dat rezultatele si la Mures (pentru Baroul Mures si Baroul Harghita)... desi pana azi-dimineata era un anunt pe site ca vor fi afisate abia saptamana viitoare!!... :hm:

Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
tundici a scris:

De Baroul Mures stie cineva ceva?

Kinga


Cica abia saptamana viitoare se afiseaza rezultatele... X-(

Au scris asta si pe site - in sfarsit, exista unul: www.baroul-mures.ro
Răspuns la discuția admitere-Baroul Mures
Nu sunt din Tg. Mures, ci din Reghin, si nu cred ca ajung zilele astea la Barou (desi stau ca pe ace...). Daca aflu totusi ceva, te anunt cu placere.

Spor tuturor!

Monica
Răspuns la discuția admitere-Baroul Mures
Buna, Kinga

Sun in fiecare zi, de aproape doua saptamani, la Baroul Mures, am si fost acolo dar nu era nimeni.

Intr-un final, am reusit sa vorbesc cu o doamna contabila (pe un al numar de telefon), care mi-a spus ca d-na secretara e in concediu si se intoarce prin 17 august, deci probabil ca abia atunci voi putea afla ce ma intereseaza.
Mi-a recomandat totusi sa mai incerc intre timp, pt ca dl. decan vine zilnic si poate reusesc sa vorbesc cu domnia-sa. Inca n-am reusit.

Dupa cum stii, pe usa e afisata perioada de inscriere: 24-31 august (ciudat...:-/ dar asa este afisat la Mures!)
Pentru toate celelalte detalii se face trimitere la hotarile UNBR.

Si pe mine ma intereseaza mai ales informatia referitoare la psihiatrul de la care se poate/trebuie obtinuta adeverinta.

Pana acum... asta e tot! Mai asteptam... X-(

Intre timp, spor la invatat!
un articol cu informatii relevante:

[ link extern ]