avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Activitate IUBONI

Activitate IUBONI

In aceste conditii va rog sa-mi explicati:
1) cum procedez cu cheltuielile necesare, sa zicem, traiului in strainatate, care la salariati sau venituri asimilate salariilor sunt cuprinse in diurna.
2) cum pot face sa nu ma incarc cu toate cheltuielile la inceputul anului pentru tot anul anterior, ci sa le platesc in cursul anului.
Cu tot respectul, imi puteti explica de ce nu se poate incheia un contrat de administrare remunerat?
Exista vreo prevedere legala care interzice asta?

Programele de contabilitate, adaptate la contabilitatea PFA, permit acest lucru. Asa cum, daca exista un asemenea contract, care presupune depunerea declaratiei 112 si plata CAS, CASS si impozit, se poate inregistra diurna in contabilitate.
Buna ziua.

Avand in vedere ca detinatorul unui PFA nu poate avea contract de munca cu propriul PFA, se poate face un contract de administrare remunerat?

Si daca se poate face un asemenea contract are dreptul la diurna pentru activitatea desfasurata in strainatate?

In conditiile actuale sumele care rezulta de plata, daca ai un PFA cu activitate consistenta, sunt mari. In conditiile unui contract de administrare remunerat ele ar fi repartizate pe parcursul anului.

Sau, cel putin, asa vad eu lucrurile in situatia sotului meu a carui activitate se desfasoare exclusiv in strainatate, pe proiecte, iar uneori se intampla sa fie cate o pauza intre ele.
Iar daca pauza este la inceputul anului...

Va multumesc.
Buna dimineata.

Stie cineva sa-mi spuna daca scolile au obligatia sa informeze parintii despre situatia epidemiologica (legata de Covid-19 sau alte boli transmisibile) sau este la latitudinea conducerii institutiei de invatamant.

Din punctul meu de vedere o informare transparenta a parintilor ar reduce speculatiile si ar crea o atmosfera de incredere.

Chiar cred, cu riscul de a parea naiva ca o comunicare deschisa te scuteste de multe "dureri de cap" ulterioare.

Exemplu concret

La liceul in care invata fiul meu exista un grup de WhatsApp (creat de conducerea scolii) al presedintilor de comitete de parinti din scoala.
Joi, pe acest grup, presedintele unei clase a-X-a a intrebat-o pe dna directoare ce masuri s-au luat, avand in vedere ca la ei in clasa este deja al doilea caz confirmat de infectare cu Covid 19.

Raspunsul a fost ca a fost informat ISJ-ul si DSP-ul si se asteapta raspunsuri.

Intre timp alti doi presedinti, de la 2 clase a-XII-a, au afirmat ca si la ei in clase exista cate un caz confirmat, lucru pe care dna directoare nici nu l-a confirmat, nici nu l-a infirmat.

Mi s-a parut ciudat ca se "asteapta raspuns"...

Pe scurt, dupa multe insistente, vineri am primit, pe acelasi grup, informatia ca este DSP-ul in scoala si sunt testati elevii de la respectiva clasa a-X-a.
De fapt adresa de informare a fost trimisa la DSP vineri dimineata si intr-o jumatate de ora au fost in liceu.

Astazi am intrebat care a fost decizia DSP-ului.
Mi s-a raspuns ca Comitetul pentru Situatii de Urgenta a decis ca scolile din oras sa-si continue cursurile in scenariul I.
In mod evident nu asta intrebasem...

Mi s-a reprosat ca respectivul grup a fost creat pentru rezolvarea unor probleme care sunt de competenta parintilor, nu pentru a pune presiune suplimentara asupra conducerii scolii.

Asadar este sau nu legal sa cer informatii despre situatia epidemiologica din scoala unde invata fiul meu?

Va multumesc pentru rabdare si intelegere.
Multumesc foarte mult.
Scuze... Are data de intocmire 24.10.2011!
In primul rand multumesc pentru raspuns.
Amenda a fost aplicata pentru "nu a luat masuri de executare de grilaje, obloane sigure, iluminat de securitate si sistem de alarma functional".
Domnul agent care a intocmit procesul verbal nu a fost la sediul nostru.
Atelierul nu are nici o fereastra, asa ca ar fi mai greu sa faci grilaje sau obloane.
In alta ordine de idei exista sistem de alarma functional, montat cu firma autorizata. De ce nu s-a auzit sau cum au anihilat-o nu stiu, probabil cineva de specialitate va putea sa raspunda la aceasta intrebare. Exista iluminat exterior, poate nu cel mai puternic, dar exista si functioneaza in fiecare noapte!
Nu credeti ca seamana a rea credinta?! Oricum, asta spun colegele, domnul agent de la Politia Albota a fost foarte nemultumit ca s-a sesizat spargerea pe 112 si nu direct la sediul domniilor lor.
Procesul verbal are data de intocmire 28.10.2011. Dupa calculele mele contestatia ar trebui depusa pana luni 07.11.2011. Este corect? Am numarat si ziua de 24.10.2011...
Pot intocmi contestatia singura? Am incercat ieri sa gasec un model la documente utile, dar am gasit doar pentru punere in executare. Probabil este, dar sunt foarte multe documente. Am sa mai caut si astazi.
Va multumesc inca odata.
Buna ziua.
Pe scurt 'povestea" este urmatoarea:
Pe 24.10.2011 colegii mei au constatat ca a fost spart atelierul firmei si au fost sustrase echipamente si scule in valoare aproximativa de 10.000 Euro.
Eu si sotul meu, care este administratorul firmei, eram in Bucuresti. Le-am rugat pe fetele de la birou sa sesizeze furtul la 112, ceea ce au si facut. Punctul de lucru, declarat legal, este situat pe DN 65B, drumul care face legatura intre DN 65 (spre Craiova) si Autostrada Bucuresti-Pitesti, pe teritoriul Comunei Albota.
Au venit de la constatare atat de la Criminalistica, cat si de la politie, inclusiv de la Politia Albota.
Au chestionat inclusiv fetele, care erau evident in stare de soc.
Sediul social al firmei este in apartamentul in care locuieste sora mea. Aseara un vecin i-a dat un PV de amenda lasat de un domn de la Politia Albota: 2000 Ron amenda! PV-ul este data 24.10.2011! Probabil l-au facut la sediul lor... Este semnat de un martor, iar la contravenient scrie: "Nu este de fata". Din ceea ce a scris se intelege ca a venit in control la punctul de lucru, nicidecum la sesizare pe 112, dar a facut controlul fara ca un reprezentant al firmei sa fie de fata!
Si uite asa se rezolva furturile din Romania: amendam pagubitii!
Daca luati in considerare ca acum 1 an ne-a fost furat un buldoexcavator va dati seama cam ce stare de spirit putem avea!
Vreau sa contest amenda si am niste intrebari:
1) De la ce data curg cele 15 zile? Stiu ca in mod normal este de la comunicare, dar nu apare nicaieri data comunicarii!
2) Este necesara prezenta unui avocat inca de la primul termen?
3) Pe procesul verbal scrie ca pot depune contestatia "la unitatea din care face parte agentul constatator", dar in lege scrie ca se depune la judecatorie! Unde o depun?
4) Din punctul meu de vedere s-a actionat cu rea credinta. Credeti ca fac bine daca depun o plangere impotriva agentului care a intocmit procesul verbal, care nu este acelasi cu cel care a fost la constatarea furtului?

Va multumesc anticipat si imi cer scuze daca nu am fost suficient de coerenta, dar, sincer, am avut si zile mai bune.

Răspuns la discuția Utilaj de constructii furat
Ne-am gandit si noi si ne-am interesat de varianta cu angajarea unui avocat. Dupa toate discutiile se pare ca este practic inutil, in aceasta faza a anchetei.
Va multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția Utilaj de constructii furat
Multumesc frumos pentru sugestie. Probabil ca asta am sa si fac.
Mafia la care va referiti (si nu am pus intentionat ghilimele) fura utilaje din vest si le aducea in Romania. Acum se fura utilaje din Romania, fiindca in perioada cand domeniul constructiilor era infloritor s-au cumparat multe utilaje noi sau second hand de calitate foarte buna. In acest moment, dupa informatiile pe care le am, sunt peste 50 de utilaje disparute, din care s-au recuperat cam jumatate.
Ca sa furi asa ceva trebuie sa ai o anumita organizare si anumite "legaturi" acest lucru mi se pare extrem de clar. Intre cei retinuti la Constanta este si un ofiter din vama. O parte din utilaje trec granita spre Serbia, Moldova si mai rara spre Ucraina.
Inca odata va multumesc din suflet pentru raspuns.