avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Activitate dana-m

Activitate dana-m

Buna seara,
ma aflu aici pentru a lamuri cumva situatia unui prieten cu o problema:

Tatal a decedat acum 14 ani. Inca de dinainte de deces masina nu mai era utilizabila, dar evident a fost trecuta in certificatul de mostenitor, deci prietenul este proprietar. Nedorind sa investeasca in reparatia inutila a masinii, nu a fost facut in acest interval de timp nici o modificare in actele acestei masini (talonul e pe numele decedatului, nu a fost facut nici un ITP, RCA sau orice altceva). A fost doar platit impozitul aferent proprietatii. Masina este o rabla complet nefunctionala, dar nu a radiat-o din neglijenta.

- poate fi radiata aceasta masina doar in baza certificatului de mostenitor?
- daca nu, este obligatorie modificarea proprietarului in talon chiar daca proprietarul mostenitor nu a utilizat niciodata bunul mostenit, adica nu a circulat niciodata in ultimii 14 ani?
- in termenii de exprimare a noii legi a taxei de poluare, este considerata mostenirea transfer de proprietate ? sau este conform uzantelor juridice diferita de instrainare si atunci schimbarea numelui din talon in cazul mostenirii nu face obiectul obligatiei de achitare a taxei 2012 ? mai pe scurt, daca schimba talonul pe numele lui e obligat sa plateasca aceasta noua taxa?

va multumesc anticipat pentru raspuns
Ne-ati bagat si mai rau in ceata :)
Mamica respectiva ''s-a numit'' singura administrator al firmei, trebuie un contract intre ''ea-actionar'' si ''ea-administrator'' prin care sa-si acorde venituri?? Cum se procedeaza? Administratorul trebuie remunerat obligatoriu? (mai ales cand e vorba de aceeasi persoana)
OK, fie cum spuneti, n-am de ce sa polemizez pe subiect, in concluzie: in conformitate cu legea, se poate pastra indemnizatia in aceasta situatie? daca da, pana in ce moment? Multumesc inca o data pentru amabilitate !
Multumesc pentru raspunsuri. Exista in contiuare totusi niste nelamuriri:
- mamica respectiva nu relizeaza venituri ca administrator, nu primeste salariu, este firma ei, firma care nici nu are activitate deocamdata. Nici eu nu ma pricep prea bine sa interpretez paragrafele mentionate de dumneavoastra in cele doua mesaje de mai sus, ce sa-i spun, ca daca si-a deschis firma trebuie sa declare acest lucru si sa renunte la indemnizatie, chiar daca nu a inregistrat nici un venit ( de fapt, dpdv contabil zic ca aici ar fi vorba doar de profit, ca administrator nu are nici un venit, ca actionar - venitul din dividende se calculeaza abia la anul, dupa incheierea anului fiscal)? Simpla existenta a firmei nu-i mai da dreptul la indemnizatie desi nu are nici un beneficiu de pe urma ei (inca)?
Imi puteti explica putin mai pe intelesul meu?

si inca ceva: @pakos - ce lege determina ca daca ai o activitate (neremunerata) nu te poti ocupa de ingrijirea si cresterea copilului? credeam ca indemnizatia se acorda ca ajutor financiar, in locul veniturilor salariale suspendate.
Buna seara, intrebarea mea este: daca o mamica este in CIC si primeste indemnizatie (in cazul de care vorbesc - cea minima de 600 ron) si a deschis un SRL pe numele ei (actionar unic si administrator, atat), trebuie sa renunte la indemnizatie? Informatia de la Registrul comertului era ca doar in cazul PFA-urilor nu se mai acorda indemnizatie, nu si la SRL.
As dori baza legala unde se stipuleaza oricare din variante privind (in)compatibilitatea dintre SRL si indemnizatie. Precizez ca firma nu are nici un bilant predat (nu are un an de functionare), nici profit (si chiar si asa, acest profit poate fi reinvestit deci nici vorba de ''alte venituri'').
Multumesc.
Răspuns la discuția card alocatie
n-am cunostinte juridice dar am copii...cum sa fie alocatia pe numele fostului sot????!!!!! alocatiile sa pun pe numele copiilor si sunt incasate de tutorele legal, adica cel care are in intretinere copilul. Nu vrei sa detaliezi un pic situatia ta?
Răspuns la discuția concediu prenatal
draga Violeta, nu stiu daca se calculeaza ca si concediul de boala, dar SIGUR nu se impoziteaza ! vezi si raspunsurile de pe prima pagina de la subiect si ce a raspuns dl. consilier juridic inaintea postarii tale. Exact asa se calculeaza (da-le citate din lege...gasesti mai sus), nu te lasa imbarligata; in lege nu figureaza decat cota pentru CAS (pensia), atat, scrie clar ca NU SE IMPOZITEAZA !
Răspuns la discuția concediu prenatal
multumesc pentru raspuns.
deci sigur singura taxa care se scade e 9,5% CAS, si sigur se aplica la salariul minim pe tara.
Asta inseamna ca pot sa le spun de articolele 25 si 45 din OUG 158/2005 mentionate anterior?

Iar referitor la martie, salariul ar trebui calculat asa: pt 10 zile lucratoare (cele de pana la concediu) = salariul net zilnic * 10), iar pt celelalte 11 zile lucratoare care intra deja in concediul meu = conform formulei precizate, acel salariu zilnic calculat * 11 din care se va scadea 9.5% din 500 de lei ? sau impart 500 lei la 21 zile lucratoare si la totalul aferent a 11 zile (cele din concediu) ap[lic 9,5% si suma aia o scad?
promit ca e ultima intrebare :)
mai am un pic si o sa va cer ''fluturasul'' :)

Multumesc !
Răspuns la discuția concediu prenatal
tana a scris:

emiliacostea a scris:

Buna ziua

As dori sa stiu legea si articolul unde este specificat ca se calculeaza doar contributia individuala de asigurari sociale ( 9,5%aplicat la salariul minim brut pe tara) si celelalte contributii nu se calculeaza.

Multumesc anticipat!


Legea 76/2002 actualizata , art.27 alin (2) : Prevederile alin. (1) (respectiv contributia individuala la bugetul asigurarilor de somaj) nu se aplica pe perioada in care raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevazute la art. 19, sunt suspendate potrivit legii, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile.* (pe perioada concediului de maternitate CIM este suspendat de drept)

Legea 95/2006, art.257 alin.6) :Contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu se datorează asupra sumelor acordate în momentul disponibilizării, venitului lunar de completare sau plăţilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii, precum şi asupra indemnizaţiilor reglementate de OUG nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările ulterioare.

Codul fiscal, art.42, urmatoarele venituri sunt neimpozabile : a) ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca. Nu sunt venituri impozabile indemnizatiile pentru: risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, potrivit legii;



Imi cer scuze pentru ca insist si eu pe subiect dar nu sunt familiarizata cu descifrarea legislatiei. Va rog daca se poate o lamurire asupra acestui calcul:
cazul meu: intrata in prenatal din 15 martie, salariul net 1250 lei, ultimele 6 luni am avut acelasi salariu, am avut doar concediu de odihna (niste zile in perioada sarbatorilor, nu stiu daca e important), fara nici un concediu medical.
Din calculul facut de mine pe cu ajutorul unui calculator on-line (ca nu stiam suma) am aflat brutul meu ca fiind 1746 lei. Inteleg ca indemnizatia cuvenita nu se impoziteaza DECAT cu 9,5 % CAS (pensia) si ATAT, iar din alte surse calculul ar fi urrmatorul: (1746 lei * 6 luni) / (nr zile lucratoare (sau calendaristice?? AICI e intrebarea mea - din ultimele 6 luni) = baza de calcul brut aferenta unei zile lucratoare = 1746*6/135=77.6 lei (sau - in cazul ca e vorba de calendaristice = 1746*6/182=57.56 lei/zi calendaristica)
Din aceasta suma trebuie sa primesc conform legii 85 % minus CAS(9,5%), deci = 77.6*0.85=65.96 lei (sau 57.56*0.85=48.92 lei)
Scazand 9.5% revine 65.96*0.905=59.69 lei pe zi lucratoare (sau 48.92*0.905=44.27 lei/zi calendaristica)
Iarasi, din ce am inteles din alte parti, aceasta suma zilnica va fi fixa pentru cele 126 de zile de concediu pre/postnatal (deci mai degraba varianta 2 cu suma calendaristica?? ) si atunci pt aprilie rezulta 44.27*30 zile= 1328.1 lei, iar pentru mai - 44.27*31 zile = 1372.37 lei
Una peste alta, iese ceva in jur de 1300 lei, mai mult decat netul meu, oricum, si mai mult decat cei 1000 lei pe care i-am primit pentru luna aprilie, nu?
Aceasta era problema mea, sper ca am fost coerenta. Am scris toate acestea si pentru ca nu am inteles art. 45 din OUG.nr.2005, alineatul (2) citat putin mai sus de dl. consilier juridic. Nu calculez 9,5% din suma mea? e o suma fixa pe tara (la momentul calculului)?

Va multumesc anticipat pentru lamuriri