avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Activitate moniqk

Activitate moniqk

Multumesc pentru sfaturi!
Nu are program de vacanță. Vizita este de 2 ore, cu ridicare din domiciliu, saptamanal. Pe de alta parte, acest program nu ne da dreptul sa avem nici o vacanță. Ceea ce, în opinia mea nu este normal.
Buna ziua! As dori sa plec cu fiul meu în vacanță în țară. Problema este ca in intervalul în care dorim să plecăm, tatăl are o vizită. Nu pot sa schimb datele, pentru că oricum as schimba, vizită este săptămânală. Care ar fi soluția ideală? O notificare sau un mesaj trimis tatălui? Ce riscuri imi asum daca spre exemplu ii trimit un mesaj cu propunere schimbare data vizită si nu este de acord? Ma indoiesc ca va fi de acord să vină intr-o alta zi la vizită, inainte sau dupa vacanta, pentru că relația dintre noi, foștii soți, este extrem de tensionată și acum dupa multă vreme de la divort. Multumesc pentru îndrumări!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domn, daca nu ar fi de plâns ar fi de ras. De ce întotdeauna părintele nerezident poate arata ceva in interesul lui? Cat a crescut fiul meu în 3 luni? Exact 3 luni. Si in aceste 3 luni inca nu a invatat sa vorbeasca sau sa mearga, inca este dependent de ceea ce inteleg eu din experienta. Tensiune a fost până acum, daca puteti citi posturile mele anterioare poate veti intelege. Acum, ne străduim să ne revenim si eu si fiul meu si sa trăim decent, în liniște. Si in adevăratul sens al cuvântului, singura data cand sa comportat civilizat a fost ultima vizită. Chiar ma miram si m-am rugat ca de acum încolo sa fie tot asa. Si n-au trecut numai câteva zile si apare mesajul ca vrea din februarie sa-l duca. Serios, e stresat??? Va asigur ca nu. E de o nesimtire crasa. Nu m-am rezumat la păreri care imi convin. Tocmai de aceea pot purta o discuție si cu cei care nu-mi împărtășesc parerile, ca de ex DVS. Weekend??? Ma indoiesc. Citez din ceea ce s-a petrecut în timpul procesului de divort " vreau 2 ore în ziua x, în pauza de masă. În rest nu am timp". Ceea ce nu exclude bineinteles ca pentru a ma sicana sa nu il ceara. Dar asa cum acceptarea nu imi garantează nimic cert nici refuzul nu o face. Constat ca oricât de mult ma străduiesc să îi facilitez accesul si relatia cu fiul nostru, cu atât este mai înverșunat si mai aberant. Adică pretind ca vreau sa-mi construiesc o relație cu fiul meu, dar în 3 luni, lipsesc 1,5 luni din viata lui, tocmai in perioada in care isi formeaza relatii de atașament. Pretind ca ma intereseaza si imi pasa, dar atunci cand sunt anuntat ca are varicela si sunt intrebat daca doresc sa-l vizitez, scriu un mesaj sec ca voi veni la vizita, care este peste vreo 5 zile si ordon sec"sa fie baietelul acasa!" In opinia dvs un părinte asa ar proceda? Unul care pretinde că ii pasa? Apropo la ora aceasta il veghez pentru că e cu febra. Dacă DVS ati fi tatăl si v-as fi anunțat că e bolnav, cel puțin teoretic nu ati fi avut macar curiozitatea sa întrebați dacă e bine? Eu as fi urcat un munte, as fi trecut marea sau m-as fi târât prin desert daca era fiul meu. Dar nu e cazul, locuiește la 10 min de mers pe jos de noi. E mult prea mare efortul.
În esență hotărârile judecătorești se dau pentru situații ideale, în care soții nu se mai inteleg, dar rămân părinți. Situatia noastră nu e nici normală, nici decența.
Cu stimă,
Stimate doamne si stimați domni!
Va multumesc pentru răspunsuri si nu cred ca este cazul sa detaliez de ce nu doresc ca fiul meu sa poata fi dus de tatăl său în afară domiciliului meu.
Sigur am motive bine întemeiate.
As fi dorit să aflu din experienta celor care au mai trecut prin asa ceva care este varsta la care se va întâmpla asta si ce șanse are tatăl ca in cazul in care cere acum sa si primească, deși au trecut doar 3 luni de când s-a pronunțat divorțul.
Din punct de vedere juridic cred ca m-am lămurit ce am de facut.

Va multumesc si nu cred ca este cazul sa judecăm raspunsul unora sau altora. Sunt opinii diferite, în funcție de situatiile prin care a trecut fiecare, sau în funcție de care parte a baricadei se află persoana. Partea de care ma aflu eu ma face sa iau anumite decizii si sa am păreri care nu coincid cu When sau Raduxv.

Buna ziua!
Povestea mea pe scurt este urmatoarea:
1) M-am separat de fostul meu sot in noiembrie 2018, insarcinata fiind
2) Divortul s-a pronuntat in octombrie 2018
3) Baietelul nostru care acum are 1 an are domiciliul stabilit la mine, autoritatea parinteasca este comuna si fostul meu sot are dreptul la legaturi personale cu baietelul din doua in doua saptamani cate 2 ore, la domiciliul meu
4) Cele 2 ore sunt prea mult pentru fostul sot, dupa aproximativ 20-30 min de la sosire, il aduce pe fiul nostru, mi-l pune in brate, umbla prin toata casa, este... pur si simplu lipsit de bun simt
5) Din 25 noiembrie si pana in 6 ianuarie nu la vizitat pe fiul nostru
6) La vizita din 6 ianuarie ac, partenerul meu actual era la mine. Vizita s-a desfasurat total diferit ca de obicei. Fostul meu sot a stat cu baietelul in camera lui, fara sa faca spectacolul obisnuit

In cursul zilei de ieri mi-a trimis un mesaj ca l-a contactat pe avocatul care m-a reprezentat la divort si mi-a transmis prin dansul niste "chestii" la care "vrea sa auda raspuns!", adica mai exact vrea sa ia "copilul" la el in orele de vizita, in caz contrar "ne vedem la tribunal!". "Mai exact vrea sa se intample asta din februarie!"

Întrebarea mea este urmatoarea:
In conditiile in care fiul nostru nu are 1 an implinit, fostului meu sot nu i s-a ingradit accesul la el, intotdeauna a primit un spatiu in care sa aiba intimitate cu baietelul, in speta camera lui, ce sanse reale are ca instanta in cazul unui eventual proces intentat de el sa schimbe pentru un copil atat de mic modul in care se desfasoara vizitele? Precizez ca acestea au fost stabilite in urma intelegerii dintre noi, instanta luând act de intelegerea partilor.
Multumesc pentru raspunsuri!
Multumesc tuturor pentru raspunsuri si sfaturi!
Revin, dupa un proces de divort obositor si urat.
S-a incheiat in final cu o intelegere facuta cu 3 minute inainte de a intra in sala de judecata, cu autoritate comuna.
Intelegerea este si referitoare la programul de vizita la bebelus, din doua in doua saptamani, cate doua ore, ironia sortii (citez: "in pauza de masa, ca doar in rest nu am timp sa vin, tu ce crezi ca imi face placere?").
Si uite asa, o sa fim imediat la a patra vizita.
La prima nu a venit, anuntand ca este racit (asta inseamna ca nu l-a vazut pe bebelus vreo 3 saptamani, poate si mai mult tinand cont ca ultimele vizite bisaptamanale au durat intre 5 si 15 minute maxim).
La a doua a venit, l-am primit in casa, a dus bebelusul la mobilier sa agate cu manuta diverse lucruri. A reusit sa il faca sa dea pe jos diverse, spargand un glob decor si a schitat un ranjet triumfator ca mi-a dat ceva de lucru ca doar trebuiau aspirate cioburile de pe jos fiindca bebelusul pe jos sta pe covorasul de joaca si nu poti risca sa se taie sau Doamne fereste sa inghita un ciob. Si mi-a dat si un sfat pretios: citez: "sa faci ceva sa nu mai planga ca asta nu e treaba!!!!" cu tonul corespunzator, binenteles. Asta pentru ca bebelusul plangea (este in perioada in care ii cresc dintii) si el a zis cu ton apasat ca eu ce cred ca el il poate tine in brate? Pe el il doare spatele! Mi-l da in brate intr-o criza de plans, il iau si adoarme dupa ce se linisteste. Binenteles ca il pun pe pat in camera de zi. Pardon, oare ce credeti ca face tatal? Se intinde tacticos langa bebe si atipeste!
La a treia vizita, este cald afara, bebelusul adoarme, il pun in carucior si il scot in curte sa stea la aer, ii dau caruciorul sa-l plimbe. Surpriza, il deranjeaza prezenta matusii mele venita in vizita la ai mei, ea era pe terasa bea o cafea si la o distanta de 20-30m de zona unde era el si bebelusul. Reîncepem circul, ca suna la politie, ca o sa ceara sa duca copilul la el, etc. Il invit sa sune la politie daca considera necesar, se calmeaza dupa ce vorbeste la telefon. Dupa o ora il trezeste pe bebelus ca de obicei Il rog sa ducem bebelusul inauntru, vine, incepe sa umble peste tot prin casa la mine, il rog sa respecte spatiul unde ar trebui sa stea cu bebe, incepe sa vocifereze, imi defecteaza o camera de supraveghere a bebelusului, fortand-o si dand monitorul in sens invers. Ia bebelusul si mi-l da mie in brate din 5 in 5 min si el sta sa se uite la noi rezemat de mobilier sau asezat pe canapea.
In rezumat, cam asta e viata noastra dupa divort, cu atitudinea si limbajul ironic si vulgar, cu lipsa de respect pe care deja m-am obisnuit sa o ignor, cu miminul contact dintre el si bebelus, Problema este ca, cu cat reusesc sa ignor eu mai mult atitudinea lui total nepotrivita, cu atat este el mai vehement si mai nepoliticos, jigneste mai mult.
Va rog daca cineva poate sa-mi dea un sfat juridic referitor la:
-ce solutie reala as avea de a-l obliga sa aiba un comportament si o atitudine decenta in timpul orelor de vizita la bebelus?
- prezenta altor persoane in curte sau in locuinta mea in timpul orelor de vizita. Este interzis sa fie prezent si altcineva, daca i se respecta intimitatea si are o camera in care poate sa stea cu bebelusul?
-prezenta altei persoane la vizita care sa poata interveni in caz ca se intampla ceva si nu stie ce sa faca cu bebelusul, fara prezenta mea.
Multumesc!
Am inteles ca un acord notarial poate fi oricând retras. In acest sens as dori sa-mi iau toate masurile de precautie ca nu vom mai ajunge in instanta (dupa un proces de divort care a durat un an) si fostul meu sot acum este de acord sa mergem la notar si ulterior acordul notarial sa fie aprobat de catre instanta. Aceasta deoarece cererile referitoare la suplinirea consimtamantului lui au fost respinse de catre instanta in procesul de divort ca netimbrate, desi au facut parte din intelegerea noastra.
Buna ziua! In cazul in care fac o intelegere la notar cu fostul meu sot in sensul in care este de acord sa iau eu deciziile in ceea cel priveste pe fiul nostru in varsta de 9 luni (ex. intocmire si ridicare pasaport, calatorii in strainatate in scop medical, turistic, educational, etc) pentru cazul in care nu este disponibil sau refuza pe viitor sa isi dea acordul, ce sanse am ca instanta sa pronunte o hotarare in acest sens si sa ia act de intelegerea partilor atata timp cat aceasta nu contravine interesului superior al fiului nostru? Precizez ca am divortat de curând si am lamurit toate celelalte aspecte legate de fiul nostru, custodia fiind comuna. Multumesc!
Buna ziua, prezint succint din hotararea instantei. Ce solutii as avea in acest moment? Am achitat taxa de timbru solicitata, era la avocat in mana, exceptia nulitatii s-a ridicat verbal doar pentru petitele VI si VII mentionate de instanta si situatia este cea de mai jos.
Multumesc anticipat pentru orice raspuns avizat.
.....Reprezentantul reclamantei arată că nu va depune la dosarul cauzei dovada achitării taxei de timbru în ceea ce priveşte cererea adiţională, având în vedere că părţile s-au înţeles, astfel încât solicită un termen scurt pentru a depune la dosarul cauzei o tranzacţie.
Instanţa de judecată arată că nu se va acorda un termen scurt în acest sens, urmând a lua act de înţelegea părţilor la acest termen, în cuprinsul încheierii.
Reprezentantul reclamantei arată că este de acord.
Pârâtul arată că este de acord.
Reclamanta, prezentă la acest termen de judecată, şi pârâtul arată că au ajuns la o înţelegere în prezenta cauză şi doresc desfacerea căsătoriei încheiată între părţi prin acordul acestora......
.....Reprezentantul reclamantei solicită instanţei de judecată să întrebe pe pârât dacă este de acord ca pe numele pârâtului să fie eliberat un paşaport şi ca minorul, împreună cu reclamanta, să părăsească teritoriul ţării de fiecare dată când va fi nevoie, în caz contrar consimţământul acestuia să fie suplinit.
Pârâtul arată că este de acord ca minorului să îi fie eliberat un paşport şi ,de asemenea este de acord ca acesta să părăsească, împreună cu reclamanta, teritoriul ţării ori de câte ori este necesar. Arată că are convingerea că reclamanta se va ocupa de creşterea şi educarea minorului în mod corespunzător chiar dacă aceasta va presupune deplasarea în străinătate. Este de acord ca în situaţia în care nu îşi va putea exprima acordul sau se va afla în imposibilitate a se prezenta pentru a-şi exprima acordul prezenta hotărâre să suplinească acordul.....
.....Instanţa de judecată, având în vedere că până la acest termen de judecată nu s-a depus la dosarul cauzei dovada achitării taxei de timbru în ceea ce priveşte cererea adiţională de obligare a pârâtului la plata daunelor morale, invocă din oficiu excepţia nulităţii cererii adiţionale.
Reprezentantul reclamantei solicită admiterea excepţiei invocată din oficiu.
Pârâtul arată că lasă la aprecierea instanţei de judecată.
Instanţa de judecată va admite excepţia nulităţii cererii adiţionale formulată de reclamantă având în vedere că nu s-a achitat taxa de timbru aferentă acesteia şi va anula această cerere ca netimbrată......
....Prin încheierea din data de 27.06.2019, instanţa a pus în vedere reclamantei să achite taxa judiciară de timbru aferentă cererii adiţionale în cuantum de 2025 lei sub sancţiunea anulării acesteia.....
.....La termenul din data de 10.10.2019 instanţa a invocat excepţia nulităţii cererii adiţionale întrucât reclamanta nu a făcut dovada achitării taxei judiciare de timbru.
La termenul din 10.10.2019 părţile au arătat că solicită desfacerea căsătoriei prin acord. De asemenea, părţile au arătat că au ajuns la un acord şi asupra aspectelor ce îl vizează pe minorul....
.....Părţile au arătat că sunt de acord cu desfacerea căsătoriei încheiate între ele şi că au ajuns la un acord cu privire la cererile accesorii divorţului......

.....În ceea ce priveşte capetele de cerere accesorii divorţului, instanţa reţine că părţile s-au înţeles cu privire la acestea şi, constatând totodată că interesul superior al minorului este în concordanţă cu înţelegerea părţilor, va lua act de aceasta.....

.....Instanţa mai constată că a fost admisă excepţia nulităţii cererii adiţionale întrucât reclamanta nu a timbrat capetele suplimentare de cerere. Instanţa reţine că excepţia nulităţii a vizat toate capetele de cerere solicitate suplimentar şi netimbrate întrucât reclamantei i s-a pus în vedere la termenul din 27.06.2019 să achite taxa judiciară de timbru pentru: suplinire acord pârât pentru eliberare paşaport, suplinire acord pârât pentru ieşirea din ţară, acordarea de despăgubirile morale cauzate de desfacerea căsătoriei, cererea vizând cheltuielile efectuate de reclamantă, schimbare domiciliu parat (f. 83). Instanţa reţine că excepţia netimbrării este incidentă cu privire la toate acele capete ce nu au fost timbrate de către reclamantă, deci inclusiv asupra capetelor VI şi VII menţionate expres, dar această excepţie nu se rezumă la aceste două capete de cerere.
Drept urmare, instanţa va respinge capetele de cerere suplimentare din cererea adiţională, ca netimbrate. Instanţa nu poate ignora faptul că pârâtul a arătat în faţa instanţei faptul că este de acord şi doreşte modificarea adresei de domiciliu, eliberarea paşaportului minorului şi deplasarea acestuia în afara ţării însă în lipsa timbrării corespunzătoare instanţa nu poate emite dispoziţii în acest sens.
.....PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE:
Admite excepţia nulităţii cererii adiţionale, invocată de instanţă, din oficiu.
Respinge cererea adiţională formulată de reclamantă vizând suplinire acord pârât pentru eliberare paşaport, suplinire acord pârât pentru ieşirea din ţară, acordarea de despăgubirile morale cauzate de desfacerea căsătoriei, cererea vizând cheltuielile efectuate de reclamantă, schimbare domiciliu parat, ca netimbrată.....