Buna ziua!
Povestea mea pe scurt este urmatoarea:
1) M-am separat de fostul meu sot in noiembrie 2018, insarcinata fiind
2) Divortul s-a pronuntat in octombrie 2018
3) Baietelul nostru care acum are 1 an are domiciliul stabilit la mine, autoritatea parinteasca este comuna si fostul meu sot are dreptul la legaturi personale cu baietelul din doua in doua saptamani cate 2 ore, la domiciliul meu
4) Cele 2 ore sunt prea mult pentru fostul sot, dupa aproximativ 20-30 min de la sosire, il aduce pe fiul nostru, mi-l pune in brate, umbla prin toata casa, este... pur si simplu lipsit de bun simt
5) Din 25 noiembrie si pana in 6 ianuarie nu la vizitat pe fiul nostru
6) La vizita din 6 ianuarie ac, partenerul meu actual era la mine. Vizita s-a desfasurat total diferit ca de obicei. Fostul meu sot a stat cu baietelul in camera lui, fara sa faca spectacolul obisnuit
In cursul zilei de ieri mi-a trimis un mesaj ca l-a contactat pe avocatul care m-a reprezentat la divort si mi-a transmis prin dansul niste "chestii" la care "vrea sa auda raspuns!", adica mai exact vrea sa ia "copilul" la el in orele de vizita, in caz contrar "ne vedem la tribunal!". "Mai exact vrea sa se intample asta din februarie!"
Întrebarea mea este urmatoarea:
In conditiile in care fiul nostru nu are 1 an implinit, fostului meu sot nu i s-a ingradit accesul la el, intotdeauna a primit un spatiu in care sa aiba intimitate cu baietelul, in speta camera lui, ce sanse reale are ca instanta in cazul unui eventual proces intentat de el sa schimbe pentru un copil atat de mic modul in care se desfasoara vizitele? Precizez ca acestea au fost stabilite in urma intelegerii dintre noi, instanta luând act de intelegerea partilor.
Multumesc pentru raspunsuri!
Buna ziua,
Tatal are dreptul la legaturi cu minorul dar avand varsta pe care o are .... va fi greu sa i se permita sa ia minorul la domiciliul sau.
Angajati-va avocat daca va da in judecata.
S-ar putea sa invoce dorinta bunicilor paterni de a cunoaste minorul dar .... e discutabil.
Nu este deloc exagerata dorința tatălui de a lua câteva ore copilul cu el. Asa se formează legăturile sănătoase.
Pe de alta parte vizita tatălui la copil doar în prezenta tatălui și eventual și a iubitului nu este sănătos sau funcțional nici pentru copil dar nici pentru adulți inclusiv dumneavoastră.
E normal ca relația sa evolueze în timp și dacă tatăl va da în judecata pana primește termen, vine vacanta de vara și se face anul iar copilul va avea nu doar vârstă potrivita pentru a pleca cu el câteva ore ci pentru a rămâne peste noapte la părinte.
Nu prea aveți șanse sa obțineți ce doriți dumneavoastră ba din contra, puteți pierde mai mult.
Va sfătuiesc deci sa cooperanți cu tatăl pentru ca nu aveți absolut nici un temei legal sa împiedicați ca cei doi sa aprofundeze legătură. Ma îndoiesc ca exista jude sănătos la cap care sa considere ciorbita mama, fost partener, actual partener și copil benefica în vreun fel minorului. Dacă adăugăm la asta și bunicii care posibil sa vrea sa cunoască nepotul obținem o telenovela de toată frumusețea.
againstPAS
Utilizator 1din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
@moniqk
Ideea e ca separarea/divortul sa nu va modifice gandirea cand vine vorba de copilul dvs. Sa va dau un exemplu: daca nu ati fi divortat, nu ar fi mers tatal o ora, doua in parc cu copilul? Nu ar fi impins si el caruciorul? Nu l-ar fi schimbat de scutec? Nu ar fi stiut ce sa-i dea de mancare in cateva dati in care l-ati fi lasat in grija lui? E greu cu divortul, nu zic ca nu e, dar ideal pentru copil e sa va intelegeti cat de cat cu fostul si de ce nu, sa-si asume grijile unui tata si in afara domiciliului dvs.
Dorinta tatalui n-ar fi exagerata daca pana in prezent ar fi venit la vizita, nu la circ!
Cum pana acum a facut spectacol, asa se exprima utilizatoarea, nu urmeaza sa aprofundeze relatia, ci sa sicaneze mama!
Dna fiti aparent "cuminte". Lasati-l in legea lui si filmati/inregistrati tot! Cum sta 20-30 minute, cum nu vine etc!
Nu va lasati impresionata. Aveti o hot jud. Ori de cate ori nu vine sau sta mai puti ii dati un sms calm, politicos. Imi pare rau ca nici azi nu ai stat mai mult de 20 de min cu fiul nostru.... Imi pare rau ca nici azi n-ai putut veni.... etc
Transmiteti-i sms cu nevoile copilului: te=as ruga ca data viitoare cand vii sa aduci un box de pampersi sau sosete sau salopete etc Nu aduce, scrieti dupa: Imi pare rau ca n-ai adus.... poate aduci data viitoare, ar fi util pentru copil.
Lasati-l linistita sa mearga la tribunal. Domnul are deja o hotarare. Ca sa obtina alta, domnul trebuie sa dovedeasca schimbarea imprejurarilor! Nu are cum (momentan).
Mergeti la un avocat si stati linistita, dar adunati probe, inclusiv martori!
Măsura stabilită de instanță prin hotărârea judecătorească poate să fie schimbată doar în cazul schimbării împrejurărilor care au fost avute în vedere de instanță la data pronunțării sentinței.
Puteți invoca autoritatea de lucru judecat, având în vedere faptul că circumstanțele nu s-au modificat.