avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Activitate Naieta

Activitate Naieta

Daca am depășit termenul de contestare a deciziei de pensionare, mai pot contesta invocând articolul 44 din Constituție? Am șanse să -mi admită instanță contestația??
Va multumesc!
Salariul minim pe economie a fost majorat la 2300. Avand in vedere inghetarea salariilor bugetarilor, se recalculeaza gradatiile 1-5 pentru cei ce au salariile de functie, gradatia zero egale cu salariul minim pe economie??
E calculul celor cinci gradatii. Nu doar a cincea.
Sunt asistent personal al persoanei cu handicap grav si am gradatia 5 de vechime.
Salariul de functie asistent personal, gradatia zero, este egal cu salariul minim garantat in plata. In anul 2017, 2018 de cand se aplica Legea 153/2017 , am avut gradatia 5. Cuantumul gradatiei 5 prin aplicare procente gradatii la salariul de functie 2080, asa cum prevede Codul Muncii si art. 10 din legeasalarizarii, este 510.Prin adunare,.2080+510= 2590 .Insa eu am salar de 2477. Atat salariul minim pe economie cat si gradatia de vechime 5 , sunt drepturi prevazute de lege. Angajatorul sustine ca aplica articolul 38 alin.(3) lit. a) din L 153/2017. In acest salar nu se regasesc cele doua componente. Prin aplicarea articolului 38 alin.(1) lit. a) , iar noilor angajati articolul 10 , consider ca este o discriminare .Cine greseste, legiuitorul sau angajatorul?
Răspuns la discuția Asistent personal
Numarul asistentilor personali ai persoanelor cu dizablitati nu poate fi limitat deoarece conform legii 448/2006 asistentul personal este un drept al persoanei cu dizabilitati , Aceasta isi exprima optiunea intre a avea asistent personal ce are calitatea de angajat , sau o indemnizatie de insotitor ,iar primarii au obligatia sa angajeze asistentul personal si sa ii asigure toate drepturile salariale prevazute in legi.
Răspuns la discuția Asistent personal.
Legea 153/2017 prevede sporuri dar nu vor sa le acorde. Trebuie sa le cunoasteti si chiar sa mergeti cu un avocat pentru a va negocia drepturile. Puteti sa cereti punctul de vedere al ANPD dar sa mentionati diagnosticul.
Dar este obligat. Facesti o sesizare superiorului sau.

Bodnar Cătălin Dan a scris:

Pe 15.09'2019 am suferit A. V. C.. Sunt în tratament la domiciliu. Când pot cere "Referat de specialitate (tip a4) de la medicul specialist? Acum nu vrea să-mi dea. Am 52 ani,nici un venit, fam. monoparentală(1 copil clasa 9) și nu pot lucra. Mulțumesc.

Doua persoane, ce pentru functia lor, au salariul de baza pentru gradatia zero, egal cu salariul minim pe economie, au calculul gradatiilor diferit si implicit cuantumul. Ambi au gradatia cinci de vechime.
1. Unul are trecut in actul aditional , ca salariu de baza ,salariul minim pe economie 2080 lei . Si apoi pe fluturas are trecut si calculul celor cinci gradatii in cuantum de 510 lei plus restul drepturi si contributii .
2. Altul are trecut in actul aditional ,ca salariu de baza cuantumul de 2477 lei ce include calculul celor cinci gradatii .Acesta a fost trecut in actul aditional ca sa lariu de baza. Acest cuantum a fost obtinut prin adaugarea majorarii cu 1/4 din diferenta dintre salariul minim pe economie din anul 2022 si cel din 2018, la salariul avut in anul 2018 care si acesta a fost calculat la fel cu majorarea de 25% adaugata la salariul ce includea calculul gradatiilor din anul 2017. Insa 2477-510=1967 ceia ce nu este egal cu salariul minim pe economie ce a fost stabilit si garantat in in plata conform constitutiei in cuantum de 2080 lei ,care este aferent gradatiei zero. Cum e corect??? ROG SA INDICATI SI LEGI, ARTICOLE . VA.MULTUMESC.
Răspuns la discuția gradatie
Si se poate corecta in revisal?
Sunt si in situatia in care avand salariul de baza pentru gradatia zero egal cu salariul minim pe economie , dar eu avand gradatie cinc , in anul 2017 mi-a fost aplicat calculul gradatiilor la salariul minim pe economie 1450 lei . In anul 2018 mi-a fost aplicat marirea de salar de 25% la salariul cu gradatia cinci avut in anul 2017 si acesta mi-a fost trecut ca salariu de baza in actul aditional. E corect asa ?Sau trebuia sa aplice calculul gradatiilor la noul salariu minim pe economie care este si salariul pentru gradatia zero la functia pe care o am? Iar in acutul aditional trebuia sa fie trecut salariul de baza ca fiind cel minim pe economie. Eu consider ca asa cum au procedat ei nu respecta prevederile articolului 160 din codul muncii referitor la salariul de baza.

Cornel Vasile a scris:

Se poate aplica retroactiv gradatia, chiar daca vi s-a adus adeverinta cu intarziere.