avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Activitate ildiko-etelka

Activitate ildiko-etelka

Bună ziua,

O persoană, pensionară, cu handicap grav are dreptul la însoțitor?

Mulțumesc!
Vă mulțumesc pentru răspuns.
Bună ziua,

Printr-o licitație se vinde jumătatea unui imobil. Cumpărătorii ocupă partea dinspre stradă a imobilului. Cu această ocazie nu le permit celor care au fost proprietarii casei să folosească nici poarta mică nici cea mare, intrarea fiindu-le interzisă.

În capătul casei există o poartă care are lățimea de cca 80 de centrimetri, foștilor proprietari fiindu-le permis accesul pe acea poartă. Foștii proprietari, printr-o ordonanță prezidențială, au obținut dreptul de a folosi poarta mare și cea mică. Cumpărătorii au contestat acea ordonanță și foștilor proprietari li s-a interzis accesul pe poarta mare și cea mică.

Acest lucru s-a întâmplat în 2010.

Foștii proprietari, părinții mei, au decedat. Eu aș mai avea dreptul să solicit prin instanță folosirea celor două porți?

(Intrarea actuală este în capătul clădirii, este o poartă mică de vreo 80 de c.m., lățime. Intrând, pe partea dreaptă este un gard al vecinilor, pe stânga este peretele imobilului care are 15 metri lungime. Când intri pe poarta aia mică, trebuie să înaintezi sub streașină 15 metri pe o lățime de 80 de cm.)

Conform legii, acea intrare îngustă poate avea rolul unei servituți de trecere?

O persoană abia încape în acel spațiu de 80 de c.m. lățime, Nu se poate introduce sau scoate niciun obiect mai voluminos.

Există vreo lege care să specifice mărimea unei servituți de trecere?

Vă mulțumesc!
Bună ziua,

Cu respect vă adresez următoarea întrebare: Un teren de 3000 de metri pătrați are patru coproprietari. Doi au câte 1000 de metri pătrați, doi au câte 500 de m.p., terenul fiind obținut prin moștenire.

Cei doi coproprietari care au câte 1000 de m.p. își vând parțile fără să se consulte cu ceilalți doi care au câte 500 de m.p.

Își vând părțile fără ca terenul să fie dezmembrat, fără să se știe care parte a terenului a fost vândut.

Unul dintre coproprietarii terenului de 500 de m.p. vrea să își păstreze partea, celălalt vrea să-și vândă partea. Problema este că nu își poate vinde partea, terenul nefiind dezmembrat.

Ce s-ar putea face?

Vă mulțumesc!

Bună seara,

M-am îmbolnăvit. Acest lucru a presupus internarea mea în spital/e de patru ori în șase luni. Din cauza acestor internări, am depășit numărul de 90 de zile de concediu medical.

În iulie a.c. am fost operată aici, în orașul meu. Pentru a primi concediu medical am avut nevoie de avizul comisiei de expertiză medicală a capacității de muncă. Am primit avizul și concediul medical.

În luna octombrie a.c. a trebuit să mă prezint într-un spital din Cluj Napoca pentru control.

Am fost internată în spital din data de 11 oct. până în 23 oct. 2022.

La externare mi s-a spus că pot primi și 21 de zile de concediu medical. Din fericire am spus că nu am nevoie doar de o săptămână. De aici a început calvarul.

Am primit certificatul de concediu medical, 11-23 oct. 2022.

În data de 24 oct. m-am prezentat la serviciu, am predat certificatul de concediu medical. Mi s-a spus ă actul nu este valid fiindcă nu este completat de către medicul expert.

Din această cauză vineri, în data de 28 oct. 2022 m-am dus la Cluj ca medicul expert să îmi valideze certificatul de concediu medical.

Aici mi-au reținut actul, spunându-mi că pentru ca actul să fie valid, trebuie să duc avizul cabinetului de expertiză medicală a capacității de muncă de aici din orașul meu! Atunci când m-am internat la Cluj, am predat toate actele necesare, printre acestea și adeverința de la locul meu de muncă, adeverință care arată că am peste 100 de zile de concediu medical. Instituția, internându-mă și văzând că îmi trebuie avizul comisiei, trebuia să facă rost de acest aviz din partea comisiei din Cluj! Nu eu trebuia să îl duc din partea comisiei din orașul meu.

Normal, ei știau acest lucru, și m-au trimis la comisia din Cluj. M-am dus. Acolo mi s-a spus că fără programare nu am ce căuta acolo! Am spus dnei că am venit dintr-un oraș care se află la 200 de km de Cluj. Nu a contat, nu am fost primită.

Am sunat medicul, i-am spus și am venit acasă.

Luni, în 31 oct. 2022 m-am dus la comisia medicală din orașul meu și am primit avizul pentru concediul medical. În aviz s-a specificat nr. de zile de concediu care mi se acordă, cât și intervalul.

Cu acest aviz m-am dus înapoi la Cluj unde mi s-a eliberat un alt certificat de concediu medical. De aceasă dată mi s-au recunoscut ca și concediu medical DOAR zilele în care am fost internată, nu și ultimele șase zile de concediu medical. Mi s-a spus că mi se recunosc doar zilele internării din cauza faptului că am predat prea târziu avizul comisiei medicale!!! Medicul din Cluj mi-a spus că medicul meu de familie să îmi valideze acele zile de concediu medical!

Am avut șase zile nemotivate în condițiile în care am fost internată într-un spital. Din fericire, la locul meu de muncă, mi s-a permis ca acele zile să fie recunoscute ca și concediu fără plată.

Îmi poate spune cineva dacă cei de la spitalul din Cluj au procedat corect în condițiile în care mi-au acordat concediu medical doar pe timpul internării mele în spital. Concediu medical pe care l-am primit în baza avizului dat de către cabinetul de expertiză medicală a capacității de muncă dar nu mi-au recunoscut ultimele șase zile, fiind pusă pe drumuri, cheltuind bani, timp și nervi, având parte, zic eu, de o batjocură crasă!

Vă mulțumesc!


Vă mulțumesc pentru răspuns.
Bună ziua,

Cu respect mă adresez domniilor voastre cu următoarea întrebare: În cazul în care o persoană se pregătește de pensionare și - cu ocazia demisiei nu respectă preavizul, ce i se poate întâmpla?

Vă mulțumesc.
Vă mulțumesc pentru răspuns.
Bună seara,

Un sat din județul nostru, de vreo doi ani, are canalizare, dar nu are apă curentă. Oamenii se descurcă așa cum pot cu apa; au fântâni care, atunci când nu este secetă, au și apă, atunci când seacă fântânile, normal, apă nu există, dar taxa fixă de canalizare se plătește oricum.

La un moment dat edilul a vrut să pună contoare de apă pe fântâni !!! pentru ca locuitorii satului să plătească canalizarea după cantitatea de apă folosită din fântâni. Oamenii nu au fost de acord cu acest lucru, în consecință, nu au contoare pe fântâni, dar sunt obligați să plătească lunar 7(șapte) lei de persoană pentru canalizare.

O familie locuiește pe un deal. Au un puț de vreo 30 de metri adâncime care aproape tot timpul este secat, oamenii aducând apă cu căruța de unde pot. În pofida acestui fapt, normal, și ei plătesc șapte lei de persoană/lună pentru canalizare. Cei în cauză au întrebat de ce plătesc canalizare în condițiile în care nu au baie în casă, nu au apă în fântână. Li s-a spus că taxa de 7 lei de persoană lunar trebuie să fie plătită deoarece, cică, țeava de canalizare trece prin fața curții lor!

Este normal să se perceapă taxă de canalizare în condițiile în care oamenii nu au apă curentă?


Pe vremuri satul era păzit. Pentru acest lucru oamenii plăteau anual o taxă. În pofida faptului că satul nu mai are pază de ani de zile, totuși, locuitorii trebuie să plătească o taxă anuală pentru acești paznici inexistenți.

Este normal perceperea unei taxe de canalizare în condițiile în care nu există apă curentă?

Pentru eventualele răspunsuri vă mulțumesc !




Bună seara,

O persoană trăiește în altă țară, este bolnavă mintal, internată fiind la spital. Nu poate răspunde pentru faptele sale. Aici, în România are un teren de vreo 500 de metri pătrați, care urmează a fi vândut.

Persoana bolnavă, cu ajutorul unui tutore poate să întocmească o procură pe care ulterior să o trimită prin poștă pentru ca acel teren să fie vândut; sau, acea procură ar putea fi trimisă prin email? Prin email procura ar avea valabilitate în condițiile în care ar urma să fie tradusă?

Mulțumesc.