avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Activitate Ovi60

Activitate Ovi60

Răspuns la discuția Divort si recasatorie
Inteleg ce spuneti. Intrebarea mea este legata de legalitate prin faptul ca mi s-a pretins ceva bazat pe o lege venita dupa 3 ani de la casatorie. Este normal sa se aplice asa ceva retroactiv?
De fapt aceasta a fost si intrebarea din primul mesaj. Am incercat sa scriu cat mai pe scurt insa daca mesajul este citit pe sarite este probabil mai greu de interpretat.
Răspuns la discuția Divort si recasatorie
- Deci sunt divortat prin sentinta definitiva din 2019, act emis de judecatorie.
- M-am prezentat la primarie pentru a ma recasatori.
- Intrucat am fost casatorit in 1993 (retineti anul) in afara tarii si apoi am emigrat mai departe, statutul meu civil nu arata ca m-am casatorit in 1993 si respectiv divortat in 2019.
- Am fost casatorit in Belgia dar divortat in Romania, divort initiat de fosta sotie printr-un avocat. Ea locuind in continuare in afara tarii.
- Ca sa ma pot recasatori desi am sentinta definitiva de divort, primaria mi-a cerut sa scriu o declaratie prin care ma angajez ca in viitor sa trimit actele necesare in orasul unde m-am nascut pentru a-mi aduce la zi starea civila.
Ca nota: Nu am cum sa mai fac rost de acte, doar daca cer judecatoriei sa fac copii la actele de divort care au fost inaintate de fosta sotie.
Intrebarile sunt:
- Este: este necesar ca eu sa fac ceea ce mi-a cerut primaria?
- Fiind casatorit in 1993, legea casatoriei nu era data unde era necesar ca intr-un termen sa legalizez casatoria in Romania, atunci mai este aplicabil mie?
Am sa va explic un caz aparte si cer un sfat in cazul unei casatori si divort.
In 1993 m-am casatorit in Belgia, apoi am emigrat in Canada si trait acolo pana in 1918 odata cu repatrierea mea. Am cazut de acord cu fosta sotie sa divortam (nu avem copii) astfel incat fosta sotie a venit in tara in 2018, a tradus si legalizat certificatul de casatorie din Belgia si a initiat actiune de divort. De comun acord am divortat iar sentinta de divort a fost declarata definitiva in martie 2019.

Acum cateva zile am fost la primarie cu anlizele si sentinta de divort ca sa ma recasatoresc. Mi s-a spus ca nu se poate pentru ca in starea mea civila apar ca necasatorit, iar eu trebuia dupa ce m-am casatorit in Belgia in 1993 sa revin in Romania si sa inregistrez casatoria. I-am explicat functionarului ca am emigrat din Belgia in Canada pentru a incepe o alta viata nerelatata cu Romania si nici nu am stiut daca ar fi existat o astfel de cerinta. Ma indoiesc ca in 1993 sa fi existat necesitatea de a inregistra o casatorie in legea care o fi fost atunci in 1993. Stiu ca doar 1996 a fost prima lege in privinta casatoriei, sau gresesc?

Am explicat ca sentinta de divort este definitiva dupa cum arata si actul si este dat de o juecatorie din Romania. Cei de la primarie se intrebau cum a putut fi posiibl ca judecatoria sa defaca o casatorie nefiind inregistrata in Romania? Pana la urma, seful departamentului relatat la casatorii, mi-a spus ca ma pot “totusi” recasatori daca dau o declaratie ca in perioada urmatoare sa ma ocup personal ca sa dezgrop dosarul divortului si sa transmit o copie legalzata de la fostul act decasatorie, precum si sentinta definitiva de divort la locul unde am inregistrata nasterea, fiind necesara a fi la zi situatia mea civila. Prin urmare am dat aceasta declaratie.

Ceea ce doresc sa intreb:
- Este intradevar necesara o astfel de procedura, desi cred fiind aplicata retroactiv?
- Care este valabilitatea unei astfel de declaratii? Sau vorbim simplu de o lipsa de infrastructura ca sa nu foloesc cuvantul incompetenta?
- Ce este bine sa fac?
Buna ziua,
O am pe mama cu Alzhaimer destul de avansat. In prezent locuieste in apartamentul ei iar cheltuielile de intretinere precum si o femeie care sta cu ea 24/24 le suport eu in buna parte, pensia ei neacoperind cheltuielile necesare. Ca mostenitori sunt eu si o nepoata (urmasul sorei mele) care este plecata peste mari si zari si cu un interes aproape inexistent. Ma intereseaza ca sa pot oferi mamei tot ce este necesar.
Inteleg ca dupa decesul tatalui meu, care a murit acum trei luni, mama are 50% sau 50% plus o treime din proprietate. As dori sa-i iau mamei un curator sau tutore (nu am inteles exact diferenta si care din termeni este corect) si care sa i se atribuie prin acte in regula partea mamei din proprietate atunci cand ea nu va mai fi. Nu am nici o problema ca acel curator sau tutore sa obtina partea mamei din proprietate si in plus ma va usura pe mine foarte mult. Este posibil?
Cine poate fi acest curator sau tutore si cum pot sa demarez acest lucru si cum sa incep procedura legala?
Inteleg ca trebuie sa obtin o decizie medicala prin care se arata ca mama nu are discernamant. Aceasta se poate face prin medicul ei neurolog sau cum sa fac?
Va multumesc.
Răspuns la discuția Nu pot posta in forum!
Cred ca am gasit! Practic forumul nu posteaza caractere fractionare. Cand scriu 1 pe 3 in fractie, nu se posteaza.
Răspuns la discuția Nu pot posta in forum!
A doua parte:
Răspuns la discuția Nu pot posta in forum!
Prima parte:
Răspuns la discuția Nu pot posta in forum!
Voi incerca sa divizez mesajul in trei parti si sa incerc sa-l postez in aceasata sectie. Probabil anumite cuvinte nu sunt pe placul forumului si ar trebui sa revizuiti setarile corespunzatoare.
Răspuns la discuția Nu pot posta in forum!
Incerc sa postez o intrebare care este insotita de explicatii, astfel incat folosesc cut si paste insa nu se posteaza. Daca fac paste la text aici, acest post nu va fi publicat. Ce se intampla
Va rog ajutati - Rezolvat