avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 325 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort si recasatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort si recasatorie

Am sa va explic un caz aparte si cer un sfat in cazul unei casatori si divort.
In 1993 m-am casatorit in Belgia, apoi am emigrat in Canada si trait acolo pana in 1918 odata cu repatrierea mea. Am cazut de acord cu fosta sotie sa divortam (nu avem copii) astfel incat fosta sotie a venit in tara in 2018, a tradus si legalizat certificatul de casatorie din Belgia si a initiat actiune de divort. De comun acord am divortat iar sentinta de divort a fost declarata definitiva in martie 2019.

Acum cateva zile am fost la primarie cu anlizele si sentinta de divort ca sa ma recasatoresc. Mi s-a spus ca nu se poate pentru ca in starea mea civila apar ca necasatorit, iar eu trebuia dupa ce m-am casatorit in Belgia in 1993 sa revin in Romania si sa inregistrez casatoria. I-am explicat functionarului ca am emigrat din Belgia in Canada pentru a incepe o alta viata nerelatata cu Romania si nici nu am stiut daca ar fi existat o astfel de cerinta. Ma indoiesc ca in 1993 sa fi existat necesitatea de a inregistra o casatorie in legea care o fi fost atunci in 1993. Stiu ca doar 1996 a fost prima lege in privinta casatoriei, sau gresesc?

Am explicat ca sentinta de divort este definitiva dupa cum arata si actul si este dat de o juecatorie din Romania. Cei de la primarie se intrebau cum a putut fi posiibl ca judecatoria sa defaca o casatorie nefiind inregistrata in Romania? Pana la urma, seful departamentului relatat la casatorii, mi-a spus ca ma pot “totusi” recasatori daca dau o declaratie ca in perioada urmatoare sa ma ocup personal ca sa dezgrop dosarul divortului si sa transmit o copie legalzata de la fostul act decasatorie, precum si sentinta definitiva de divort la locul unde am inregistrata nasterea, fiind necesara a fi la zi situatia mea civila. Prin urmare am dat aceasta declaratie.

Ceea ce doresc sa intreb:
- Este intradevar necesara o astfel de procedura, desi cred fiind aplicata retroactiv?
- Care este valabilitatea unei astfel de declaratii? Sau vorbim simplu de o lipsa de infrastructura ca sa nu foloesc cuvantul incompetenta?
- Ce este bine sa fac?
Cel mai recent răspuns: Ovi60 , utilizator 16:12, 9 Martie 2020
Ce vreti mai exact dar in cateva cuvinte?
- Deci sunt divortat prin sentinta definitiva din 2019, act emis de judecatorie.
- M-am prezentat la primarie pentru a ma recasatori.
- Intrucat am fost casatorit in 1993 (retineti anul) in afara tarii si apoi am emigrat mai departe, statutul meu civil nu arata ca m-am casatorit in 1993 si respectiv divortat in 2019.
- Am fost casatorit in Belgia dar divortat in Romania, divort initiat de fosta sotie printr-un avocat. Ea locuind in continuare in afara tarii.
- Ca sa ma pot recasatori desi am sentinta definitiva de divort, primaria mi-a cerut sa scriu o declaratie prin care ma angajez ca in viitor sa trimit actele necesare in orasul unde m-am nascut pentru a-mi aduce la zi starea civila.
Ca nota: Nu am cum sa mai fac rost de acte, doar daca cer judecatoriei sa fac copii la actele de divort care au fost inaintate de fosta sotie.
Intrebarile sunt:
- Este: este necesar ca eu sa fac ceea ce mi-a cerut primaria?
- Fiind casatorit in 1993, legea casatoriei nu era data unde era necesar ca intr-un termen sa legalizez casatoria in Romania, atunci mai este aplicabil mie?
Daca nu faceti rost de acte nu rezolvati cu cei de la starea civila.
Cautati avocat ca sa va obtina actele si sa rezolve problema.
Inteleg ce spuneti. Intrebarea mea este legata de legalitate prin faptul ca mi s-a pretins ceva bazat pe o lege venita dupa 3 ani de la casatorie. Este normal sa se aplice asa ceva retroactiv?
De fapt aceasta a fost si intrebarea din primul mesaj. Am incercat sa scriu cat mai pe scurt insa daca mesajul este citit pe sarite este probabil mai greu de interpretat.
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2020
Ovi60, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere divort, schimbare nume joana72 joana72 Buna ziua, Am o intrebare: Eu locuiesc in Danemarca de 10 ani, dar mi-am pastrat cetatenia romana, nu sint cetatean danez. In 2002 m-am casatorit cu ... (vezi toată discuția)
Netranscrierea casatoriei in alt stat cristiina cristiina buna ziua m-am casatorit in italia cu un cetatean italian am facut si divortul dar nu am transcris nimic in romania.acum vreau sa ma recasatoresc in tara cu un ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea casatoriei intocmita in belgia kath kath Buna, In anul 2009 m-am casatorit in Bruxelles cu un cetatean roman. Dupa doar doi ani ne-am despartit si un an mai tarziu a urmat si divortul:( in urma ... (vezi toată discuția)