Buna ziua,
O alta abordare: exista contract intre parti in care se specifica penalitatile de intarziere, insa nu s-a emis factura pentru aceste penalitati, nici debitul nu a fost achitat, iar debitorul aflat in insolventa nu accepta acum penalitatile pe motiv ca nu au fost facturate. Tribunalul a considerat ca nu e necesar emiterea unei facturi pt penalitati, dar debitorul face recurs, invocand legea contabilitatii. Imi dati o idee, la fel de bine documentata?
Buna ziua,
Revin la subiect: in contract sunt stipulate penalitati de intarziere, dar nu le-am facturat deoarece nici factura nu a fost platita integral (mi se pare normal sa facturez penalitatile dupa ce s-a efectuat plata, pt a stii exact pana la ce data sa facturez penalitati). Intre timp firma a intrat in insolventa, ne-am insris la masa credala cu factura restanta si penalitatile aferente, dar nu am emis factura pt aceste penalitati. Firma intrata in insolventa a facut recurs la Curtea de Apel, invocand legea contabilitatii, si spun ca nu recunosc aceste penalitati pt ca nu sunt facturate (desi Tribunalul considera ca nu e necesara emiterea facturii pt penalitati, acestea curgand conform conventiei partilor). Vad ca subiectul este interpretabil, avand adepti de ambele parti. Care e baza legala pt a nu fi nevoie de facturarea penalitatilor?
Buna ziua,
Am si eu un caz: Firma X SRL, 2 asociati, A si B, doar A este si administrator (cf ORC). In decembrie 2008, asociatul B semneaza si stampileaza un contract cu Y, in 2009 face 2 plati catre firma Y, facturi emise in baza acelui contract (contract intre X si Y), dar nu plateste o a 3-a factura emisa de Y. Acum X este in insolventa, Y s-a inscris la masa credala cu factura nr.3 si penalitati, Tribunalul accepta aceasta creanta, dar X face recurs la Curtea de Apel invocand nulitatea contractului pe motiv ca nu a fost semnat de administratorul A al firmei, ci doar de asociatul B care nu e reprezentant legal. Poate fi considerat nul un contract semnat de un asociat, care s-a declarat reprezentant legal al firmei, desi nu este el administratorul?
Va multumesc mult tuturor pentru raspunsuri.
In cazul meu, se pare ca intradevar acel teren micut de 23 mp este al statului roman. In 2002, cand am facut cererrea de intabulare la primarie, ni s-a spus verbal ca e ok, nu se mai trimite raspuns scris, dar sa verificam la CF sa ne convingem ca s-a facut intabularea. Conform extraselor cf eram proprietari, mai ales ca ulterior am facut si mostenire si donatii cu acel teren, desi acum aflam ca de fapt era al statului.
Din pacate, se pare ca trebuie sa plecam capul si sa o luam de la capat, sa mai cumparam inca odata acel teren. Nici nu stiu ce pret va avea si cat vor fi cheltuielile cu reglementarea juridica.
in ce conturi se inregistreza diferentele de curs valutar calculate la creante si datorii cu ocazia inventarierii la 31.12.
din pdvd fiscal se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil din moment ce nu sunt incasate sau platite in cursul anului ; se trec in declaratia finala de impozit . multumesc.
Buna ziua!
Am o problema care imi depaseste limitele intelegerii, dar poate ca aveti dvs. vreo idee sau sfat.
In 2002, in urma unei sentinte judecatoresti, am facut cerere la Primarie pentru intabularea unei parti din gradina casei, de 23 mp. Am verificat ulterior, si pe extrasul CF apareau patrintii mei ca proprietari ai acele suprafete. Era ok. In 2005 am facut mostenirea dupa mama mea, inclusiv acea parcela de 23 mp a fost impartita intre frati, iar apoi am facut si donatii reciproce cu acea parcela; bineinteles ca aceste acte s-au facut la notar, pe baza unor extrase CF de autentificare iar apoi au fost notate in CF. In 2007 obtin certificatul de urbanism pentru constructie,cu extrase CF noi, si se cere si comasarea terenurilor (curte si gradina). Alte extrase CF noi, documentatie depusa la cadastru pentru comasare, iar dupa verificarile lor, raspunsul e favorabil - da, e ok sa se faca comasarea. Merg la notar pentru intocmirea documentelor, ocazie cu care aflu ca acea bucata de 23 mp din gradina e a statului roman, iar pana acum CF a gresit. Cum e posibil sa "greseasca" timp de 6 ani, in atatea ocazii?
Iar acum mi se spune fac cerere la Primarie sa cumpar acel teren si sa o iau de la capat. Bineinteles ca in aceste conditii pierd nu numai nervi si timp, dar si bani. Cine plateste?
Poate aveti vreun sfat care sa ma ajute. Multumesc.