avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Activitate lia19

Activitate lia19

Buna ziua.Va rog , o sugestie
1. Avem un sofer care trebuie sa participe la cursuri atestat competenta profesionala. Cine plateste aceasta suma ?
1 Avem un consilier juridic care lunar sau anual trebuie sa plateasca acea cotizatie pentru Colegiu.Cine o plateste?
Daca soferul este indreptatit ca institutia sa i plateasca aceste cursuri , juristul de ce nu ar fi indreptatit sa i se plateasca contributia?
Discuție Mostenire...
Buna ziua..Bunica mea are mai multi nepoti.Pentru ca ceilalti:) sunt straini in ceea ce priveste situatia ei, mi a facut acum 10 ani contract de donatie cu clauza de intretinere.Ideea este in ultima vreme , cam bat apropouri in ceea ce priveste aceasta situatie. Ce fel de contract am facut si tot felul de astfel de intrebari.Spuneti mi ce varianta credeti ca i cea mai buna,.Nu am mers pe un contract de vanzare cumparare, nu ca nu ar fi vrut batrana, dar nu mi se pare in regula ca un batran sa renunte la bunurile sale la o varsta inaintata si sa renunte la calitatea sa de proprietar.Va multumesc.
Răspuns la discuția Colegiul consilierilor juridici
La functionarii publici , se spune clar ca obligatia ii revine angajatorului.Ori, la consilierii juridici nu este precum in cazul profesiei de avocat.Un avocat munceste pentru sine ,consilierul juridic nu munceste in interes personal si de aceea nu prea vad normal sa platesc din buzunatul propriu in conditiile in care castigarea unui proces in instanta nu mi aduce mie un avantaj ci institutiei pe care eu o reprezint . In cazul altor profestii liberale ,anual se plateste o cotizatie la o uniune a artistilor, scriitorilor, etc .Plata acestei cotizatii are drept scop, o data cu iesirea la pensie, un surplus acordat de catre uniunea respectica , tocmai ca urmare a platii anuale a acestei cotizatii.Ideea este nu ca se plateste ci de ce trebuie sa fie platita de catre consilierul juridic care este salariat al unei institutii si ceea ce face in instanta nu este in interes personal, dupa cum am precizat.
Răspuns la discuția Colegiul consilierilor juridici
Discutabil.Se pare ca este obligatorie inscrierea.Si aceasta presupune inregistrarea, primirea unei embleme, unui numar de identificare-inregistrarea in Colegiul Consilierilor juridici , dreptul de a beneficia de roba si mai ales posibilitatea de a aparea in fata instantei de judecata ca reprezentat al institutiei angajatoare. De asemenea se plateste o taxa de 180,00 lei /anual.Iar vis a vis de aceasta taxa nu stiu cine are obligatia de a o plati:consilierul juridic sau institutia angajatoare??
Sunt consilier juridic din 2007 .Ptr ca nu am avut activitate care presupunea prezentarea in fata instantei nu m am inscris in Colegiu.Cum trebuie sa procedez daca o sa fie nevoie sa ma inscriu.Exista consecinte ca nu am facut acest lucru?
Răspuns la discuția Perioada preaviz
Contractul inceteaza dupa 20 de zile pentru ca durata preavizului nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.Deci contractul va inceta cu data de 02.04.2019 .
Va rog ..o parere referitoare la urmatoarea intamplare.Azi, la usa a venit un tanar de la un distribuitor de energie si gaze ,nou intrat pe piata.Ei ,probabil sunt bine ptegatiti sa te zapaceasca.Nu stiu cat de mult a zapacit o pe mama mea, cert este ca a semnat contractul de furnizare energie electrica si gaze naturale.Precizez ca asata s a intamplat azi, 05.09.2018.
Este valabil termenul de 30 de zile in vederea rezilierii sau am gresit...platim?
Va multumesc..
Buna ziua.
Fratele meu este casatorit de 5 ani cu o fata din Republica Moldova.Au venit in urma cu 5 ani ,s au casatorit si au plecat la munca in Italia .Asadar au certificat de casatorie dar ea nu si a facut buletin romanesc.
Problema este urmatoare. Fata vrea sa si faca buletin romanesc .O sa vina in luna august cand se implinesc cinci ani de la casatorie in vederea inceperii demersurilor ptr obtinerea cartii de identitate romaneasca .
Am inteles ca trebuie sa fie luata in spatiu in Romania,din ce am mai citit pe aici este f neclar daca trebuie sa mearga la Oficiul ptr Emigrari,daca trebuie sa obtina cazier din Republica Moldova ,etc .
Fata nu se mai poate intoarce in Republica Moldova ptr ca fiind plecat de cinci ani,cred ca ar avea probleme .....daca si ar dori sa mai iese.Asadar ..riscul este f mare.
Va multmesc .....
Am inteles ...dar am tinut cont de faptul ca nicio masura nu poate fi dispunsa mai inainte de procedura cercetarii disciplinare.Am zic ca este mai in regula sa fie.
Un salariat are contract de munca pe perioada determinata pana la data de 01.Mai 2016.
In perioada octombrie 2015 pana la 1 Martie 2016 a avut contractul suspendat pentru motive personale.In data de 02.03.2016 trebuia sa se prezinte la serviciu.SEful ierrarhic superior a inaintat o adresa catre compartimentul abilitat prin care a precizat lipsa acestuia.Salariatului i a fost transmisa convocare pentru data de 09 Martie 2016 la care nu s a prezentat.
Deci:Procedez in felul urmator:
-ii suspend contractul pt absente nemotivate in perioada 02.03.216-09.03.2016 iar in data de 10.03.2016 ii desfac contractul de munca .E corect