avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Activitate livia_r0

Activitate livia_r0

Buna ziua, am doua intrebari legate de directionarea 3,5% si de sponsorizarea unui ONG.
1. Poate firma care are drept actionar unic o persoana care face parte si din conciliul de administratie si dintre membrii fondatori ai unui ONG sa directioneze 3.5% respectivului ONG? (Exista limitari legale? Daca da, care sunt acestea in mod concret)
2. Si acest lucru( sponsorizarea) nu este posibila conform -LG 32/1994
Articolul 6

Facilitățile prevăzute în prezenta lege nu se acordă în cazul:

a) sponsorizarii reciproce între persoane fizice sau juridice;

b) sponsorizarii efectuate de către rude ori afini până la gradul al patrulea inclusiv;

c) sponsorizarii unei persoane juridice fără scop lucrativ de către o altă persoană juridică care conduce sau controlează direct persoana juridică sponsorizata.
ot dona ca membru fiondator si Prededinte al ONG-ului o anumita suma respectivului ONG? Contabilul spune ca nu se poate din cauza legii sponsorizarii care interzice acest lucru pana la rude gradul 4. As vrea sa am confirmarea, sau sa ma ajutati cu trimitere catre legea care arata ca nu ar fi asa. Va multumesc!
Buna ziua, domnule avocat, multumesc pentru raspuns, dar intrebarea mea ramane. Va spun si ca nu avem jurist/ avocat. Nu avem niciun angajat, iar finantarile pe care le castigam sunt punctuale, pe proiect, nu putem angaja avocat in cadrul proiectelor punctuale. Nu dorim sa infiintam un SRL pentru ca avem nevoie de venituri in asocatie pentru a sustine proiectele viitoare. Stim ca exista ong-uri cu activitate economica, care isi sustin proiectele pentru benefiicarii defavorizati din servicii platite pentru alti beneficiari (care pot plati), de aceea am intrebat. Ne-ar ajuta mult daca am afla pasii legali pentru a putea dezvolta activitate economica pe ONG, nu pe o alta firma. Daca ma puteti ajuta cu un raspuns avand in vedere aceasta detaliere a situatiei ar fi grozav, multumesc mult!
Buna ziua, ong-ul pe care il conduc nu are activitate economica, a functionat pe baza de concursuri de proiecte pentru a obtine finantari. Dorim sa incepem activitatea economica pe domeniile specificate in statut & act constitutiv. Ce pasi trebuie sa facem pentru a putea fi activi economic din punct de vedere legal? Va multumesc foarte mult!
Situatia este urmatoarea. Suntem casatoriti de 7 ani. Avem un copil in varsta de 6 ani si sunt inscarcinata in 4 luni. Sotul meu doreste sa divortam si sa ramana la el copilul pentru vita de zi cu zi, motivand ca el detine casa in care a crescut pana acum copilul, fiind mostenire de la parintii lui (iar eu nu am niciun drept in aceasta privinta) si ca in urma cu un an l-am inselat. Mentionez ca nu a formulat nicio dorinta sau pretentie in privinta copilului care se va naste in august. Probabil ca neavand in relatie personala cu el construita in timp, nu va pune probleme in orivinta custodiei si il voi putea ingriji eu.
Intrebarea mea: Este posibila o astfel de situatie in care el sa invoce faptul ca detine proprietatea in care a crescut pana acum copilul si ca este spre binele lui sa ramana acolo, prin urmare, sa obtina astfel dreptul de a-l ingriji zilnic? De asemenea sustine ca vrea sa invoce ca argument si faptul ca l-am inselat, ca nu sunt o persoana morala, etc. Mentionez ca nu ma opun divortului, din contra. Vreau totusi sa stiu daca este posibil un astfel de scenariu in care el sa obtina custodia copilului, iar eu sa-l vad doar cand decide instanta. Aveti cunostinta legat de astfel de situatii? Nu imi doresc sa se intample acest lucru din multe motive, unul dintre ele fiind acela ca, desi este o persoaa educata este dependent de jocuri de calculator si doar asa isi petrece in momentul de fata timpul cu copilul, fara nicio alta activitate de invatare. Sunt complet impotriva acestui mod de a creste copilul si ma ingrozeste varianta in care ar putea fi viabil scenariul pe care il doreste el. Mentionez ca nu am pretentia pentru copil la niciun beneficiu (pensie alimentara), vreau doar sa ramana in grija mea, chiar daca eu voi fi cea care va parasi casa in care a crescut copilul. Va multumesc!
Craciun Fericit! Va multumesc pentru raspuns, dl. Cornel Vasile. Prin urmare, veniturile din contractele de prestari servicii se iau in calcul pentru indemnizatie. Stiti cumva si care sunt actele pe care trebuie sa le prezint cand se face calculul? Este necesara o adeverinta cu veniturile din contract, de la compania angajatoare, altceva in plus mai este nevoie? Multumesc tare mult!
Speta este urmatoarea. am un contract de munca (respectiv un loc de munca pentru care iau salariul lunar) si in paralel, pentru durate scurte 2, 3 luni, am contracte de prestari servicii pentru care compania angajatoare plateste impozitul de 10% , venituri care imi sunt platite ca "venituri din alte surse" in baza acelor contracte de presatari servicii. Sunt si aceste venituri, luate in calcul pentru indemnizatia de crestere a copilului, pe langa cele din salariu? Daca da, care sunt conditiile? deocamdata am doua pareri contrare, a contabilului meu care sustine ca legal "Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară” care spune ca nu ma incadrez pentru ca la mine nu sunt venituri enumerate mai sus, ci venituri din alte surse, si parerea unui avocat care spune ca atata timp cat veniturile din alte surse sunt niste venituri pentru care s-a platit impozit ( de catre compania angajatoare) vor fi luate in calcul. Lamuriti-ma, va rog, cum statu la acest capitol si ce acte ar trebui sa am, daca intr-adevar beneficiez de aceste venituri pentru calcului indemnizatiei.