Buna ziua
va aduc in discutie situatia unei bune prietene care se afla intr-o situatie foarte delicata. Pe scurt: constatarea unei lipse in gestiune urmata de semnarea unui angajament de plata prin care isi recunoaste insusirea banilor si se obliga sa returneze suma respectiva in 2 transe. Doua intrebari am sa va adresez: una este legata de imposibilitatea de a plati suma aferente primei rate. Termenul se apropie rapid iar prietena mea nu a reusit sa stranga banii. fostul angajator i-a spus ca se va trezi cu politia la usa. asa este? ma intereseaza aspectul penal sau civil - executare silita. in al doilea rand, prietena mea nu si-a mai primit salariile de aproximativ un an - ceea ce a dus si la fapta ei regretabila. poate deschide - in paralel cu eventualele actiuni ale fostului angajator - un proces prin care sa isi primeasca drepturile banesti. mentionez ca suma salariilor neplatite=lipsa din gestiune. ce sanse are ca o hotarare judecatoreasca sa ii anuleze datoria catre firma? si inca o intrebare: ea si-a dat demisia de la fostul loc de munca (asa i s-a sugerat) acum o luna, dar nu stie nici pana azi daca i-a fost inchis a cartea de munca. ea si-a gasit de munca intre timp si ar avea nevoie de carnetul de munca. cum poate afla care este situatia? va multumesc
buna ziua,
va rog sa imi spuneti daca e posibil sa mi se elibereze nota de lichidare cand eu sunt in concediu de odihna. ma aflu in co pentru ca eu, cand mi-am dat demisia, am cerut sa lucrez numai 4 ore pe zi - trebuia sa preiau postul unde urma sa plec. nu mi s-a aprobat asa ca am preferat sa intru in co, iar luni ma duc la sediul firmei sa predau masina si telefonul. concediul meu se termina pe 15 iul si, odata cu el, si contractul de munca. as dori sa fac nota de lichidare luni, este posibil? va multumesc
va multumesc, aveti dreptate, nu ma intereseaza cine si daca a beneficiat cineva de tichetele mele. as mai avea o intrebare: o sa solicit in instanta si remunerarea duminicilor lucrate (am chitante prin care dovedesc acest lucru), si multe alte drepturi (salariale, concedii, etc). trebuie sa fac un calcul si sa cer o suma precisa, sau suma se va stabili ulterior?
va rog sa ma ajutati (cum ati facut-o de atatea ori) intr-o problema: sunt in posesia unei adeverinte din care reiese ca beneficiez de tichete de masa desi eu nu am primit niciodata nimic. o sa dau in judecata angajatorul, dar problema intervine in momentul in care trebuie sa specific pentru ce perioada solicit aceste tichete. adeverinta pe care o am e din aprilie 2008, dar eu sunt angajata la ei din sept. 2006. stiu sigur ca ei se scad de aceste tichete pe spatele angajatilor de multi ani. deci: cer tichetele (sau contravaloarea lor) incepand din aprilie 2008 sau din sept 2006? trebuie sa aduc dovezi in sprijinul afirmatiei ca timp de 22 luni altcineva a beneficiat de bonurile mele de masa sau pot cere instantei sa solicite angajatorului tabele nominale cu aceste tichete? va multumesc
Si mai am o intrebare pentru dvs: care sunt modalitatile prin care angajatorul poate demonstra ca a platit salariul angajatului? Eu stiam de state de plata semnate si viramente bancare. Mai sunt si alte posibilitati? Multumesc mult
Buna ziua
Daca eu urmeaza sa imi dau in judecata angajatorul pentru neplata salariului si a altor drepturi, trebuie sa prezint in fata instantei si dovada scrisa ca eu am solicitat aceste drepturi, sau angajatorul este obligat sa aduca (eventuale) dovezi de plata a acestora? Si inca o intrebare: sunt in posesia unor copii conform cu originalul a unor acte aditionala la contractul de munca de marire de salariu pe care se vede foarte clar ca la "angajat" nu este semnatura mea. E legal lucrul acesta?
Poate fi angajatorul pedepsit pentru acest lucru? Va multumesc
Insist totusi in legatura cu norma de hrana: eu lucrez la o firma de productie si distributie a produselor din carne (mezeluri). Eu lucrez in distributie. Firma este din Bucuresti iar eu sunt din provincie. Angajatilor fabricii care locuiesc in Bucuresti li se asigura o masa la cantina. Aceasta este norma de hrana? Eu nu am mancat niciodata la cantina (era cam greu sa fac 150 km pentru o masa). Avand in vedere ca in contractul meu de munca este specificat ca beneficiez de norma hrana pot cere acordarea retroactiv a normei de hrana in bani? Va multumesc