Am o microîntreprindere și aș dori să înființez încă o firma (micro daca se poate).
1) Cum aș putea să deschid încă o microîntreprindere? Am înțeles că pot deține un maximum de 25% din a doua microîntreprindere. Ar fi legal să dețin 25% eu, 25% prima microîntreprindere și 50% soția?
Sau există alte variante legale?
2) Cum pot transfera sau împrumuta bani de la o microîntreprindere la alta, dacă sunt asociat în ambele? Este necesar să efectuez această operațiune cu dobândă?
Nu aș dori să retrag dividende pentru a credita firma.
3) Dacă dețin 25% dintr-o firmă, pot fi singurul care creditează firma sau va trebui ca fiecare asociat să participe la creditare, proporțional cu cota pe care o deține în firmă?
Să presupunem că dețin o firmă care are în proprietate două apartamente (valoare EUR 200.000). Sunt asociat unic.
1) Este posibil să adaug o altă persoană la firmă (sotia), prin cesiune de părți sociale, fără costuri/impozite/aprobari? Adică această persoană va obține o parte din firmă gratuit, fără o majorare de capital?
Am citit că acest lucru este posibil, dar mi se pare ciudat că cealaltă persoană primește o "avere" fără să plătească vreun impozit (evident va plăti impozit pe dividende).
2) Este mai ușor dacă persoana deține, să zicem, 1% din firmă și dobândește încă 49% gratuit?
Vreau sa cumpar 1-2 apartamente pe firma si sa le inchiriez pe AirBNB/booking - adica regim hotelier.
1) In acest caz impozitul anual pe cladire va fi rezidential sau nerezidential?
2) ce caen aleg?
3) am nevoie de vre-o autorizare de la ministrul turismului sau primarie sau acordul vecinilor?
Am deja o firma cu o alta activitate dar pentru imobiliare/investitii as mai deschide o firma.
Avand in vedere ca blocul este inca in constructie (si sa nu platesc contabilul degeaba pana cand e gata apartamentul) m-am gandit sa cumpar apartamentul pe firma existenta deocamdata.
Cand e gata apartamentul, imi deschid a doua firma si cesionez contractul.
Este legal sa fac asta?
Constructorul imi da voie sa cesionez gratuit contractul.
Cum fac cu avansul? De exemplu fac antecontract pe firma1 , platesc un avans de 25%. Inainte de plata finala, deschid firma2, fac contract de cesioune si platesc avansul firmei1? Sau cum?