avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Activitate pokka

Activitate pokka

Răspuns la discuția Adaugare asociat prin cesiune?
Deci pot sa adaug o persoana oricand, fara probleme?

adriandimitriu a scris:

Cesiunea părților sociale nu înseamnă neapărat o vânzare. Proprietarul e și rămâne firma. Veniturile firmei se impozitează

Am o microîntreprindere și aș dori să înființez încă o firma (micro daca se poate).

1) Cum aș putea să deschid încă o microîntreprindere? Am înțeles că pot deține un maximum de 25% din a doua microîntreprindere. Ar fi legal să dețin 25% eu, 25% prima microîntreprindere și 50% soția?

Sau există alte variante legale?

2) Cum pot transfera sau împrumuta bani de la o microîntreprindere la alta, dacă sunt asociat în ambele? Este necesar să efectuez această operațiune cu dobândă?

Nu aș dori să retrag dividende pentru a credita firma.

3) Dacă dețin 25% dintr-o firmă, pot fi singurul care creditează firma sau va trebui ca fiecare asociat să participe la creditare, proporțional cu cota pe care o deține în firmă?

Multumesc.
Să presupunem că dețin o firmă care are în proprietate două apartamente (valoare EUR 200.000). Sunt asociat unic.

1) Este posibil să adaug o altă persoană la firmă (sotia), prin cesiune de părți sociale, fără costuri/impozite/aprobari? Adică această persoană va obține o parte din firmă gratuit, fără o majorare de capital?

Am citit că acest lucru este posibil, dar mi se pare ciudat că cealaltă persoană primește o "avere" fără să plătească vreun impozit (evident va plăti impozit pe dividende).

2) Este mai ușor dacă persoana deține, să zicem, 1% din firmă și dobândește încă 49% gratuit?
Am o microintreprindere dar vreau sa mai deschid una.
Stiu ca nu pot sa detin mai mult de 25% la a doua microintreprindere.

Imi puteti spune ce variante mai am?

M-am gandit sa am 25% eu si 75% sotia dar in cazul unui divort as pierde 75% din firma (nu am de gand sa divortez doar vreau sa ma asigur)

Sau poate avea micro1 o detinere de 75% din micro2?

Ce variante mai am?
Multumesc.
In cazul inchirierii in regim hotelier, impozitul pe caldire anual va fi rezidential sau nerezidential?
Răspuns la discuția Partaj Firma Suspendata Temporar
multumesc
Am un SRL deschis inainte de casatorie (am fost asociat unic) care a fost suspendat dupa ce m-am casatorit.

Acuma, fiind casatorit, daca se reia activitatea firmei suspendate, ce se intampla cu firma in cazul unui divort?

Se imparte intre soti? Va fi considerat bun comun?
Vreau sa cumpar 1-2 apartamente pe firma si sa le inchiriez pe AirBNB/booking - adica regim hotelier.

1) In acest caz impozitul anual pe cladire va fi rezidential sau nerezidential?
2) ce caen aleg?
3) am nevoie de vre-o autorizare de la ministrul turismului sau primarie sau acordul vecinilor?
Pot sa fac asa: firma 2 plateste avansul cat a platit firma 1.

Daca deschid firma acum, problema este ca timp de 2 ani ramane deschisa, fara activitate. Timp in care trebuie sa platesc contabilul.

Care ar fi solutia aici?
As dori sa cumpar minim 1 apartment pe firma.

Am deja o firma cu o alta activitate dar pentru imobiliare/investitii as mai deschide o firma.

Avand in vedere ca blocul este inca in constructie (si sa nu platesc contabilul degeaba pana cand e gata apartamentul) m-am gandit sa cumpar apartamentul pe firma existenta deocamdata.

Cand e gata apartamentul, imi deschid a doua firma si cesionez contractul.

Este legal sa fac asta?
Constructorul imi da voie sa cesionez gratuit contractul.

Cum fac cu avansul? De exemplu fac antecontract pe firma1 , platesc un avans de 25%. Inainte de plata finala, deschid firma2, fac contract de cesioune si platesc avansul firmei1? Sau cum?