Buna ziua! Am o speta putin mai ciudata: 2 surori au o mama handicap grad I, permanent, parlizata. Una dintre ele este persoana aleasa de mama ca si insotitor persoana cu handicap, cred ca tutore i se spune. Problema apare acum: cele doua surori aveau grija de mama alternativ cate 4 luni pentru ca tutorele avea o slujba in afara tarii. In perioada cand tutorele era plecat, sora avea grija de mama primind bani de la sotul tutorelui: numai ca de 5 ani a primit jumatate din banii pentru indemnizatie, repectiv 230 ron pentru ca efectiv nu a stiut care este valoarea, 534 ron. Se poate dovedi ca tutorele mai mult de jumatate din timp nu a fost in tara, sunt martori, etc.
Poate sa recupereze "prejudiciul" in instanta?
Buna seara!
Oricat am incercat sa gasesc prin hatisul asta legislativ nu am reusit sa ma dumiresc: care este diferenta dintre asistentul persoanal al persoanei cu cu handicap si insotitor persoana cu handicap (nu ma refer la persoana angajata pentru ingrijirea unei persoane cu dizabilitati grave).
Si o alta intrebare: cum sunt platite aceste categorii?
Multumesc!
Daca dau statul roman in judecata pentru scaderea indemnizatiei de crestere copil, indiferent daca aceasta este procentuala sau suma fixa, am sanse sa castig?
Buna ziua! Poate ma "descurcati" in urmatoarea problema:
Un angajat al societatii a incalcat flagrant ROI - ul cat si CCM-ul. Conform Codului Muncii eu pot uza de:
Art. 36 (1) Sancţiunile disciplinare care se pot aplica în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de bază şi, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Daca abaterea este deosebit de grava pot trece direct la litera f a articolului ? Evident dupa ce sunt urmati pasii premergatori unei astfel de sanctiuni.
Am nevoie de cateva informatii legate de racordarea le reteaua de gaze a Distrigaz Sud (Targoviste). Am parcurs toti pasii pentru a deveni client al Distrigaz Sud. In urma cererilor depuse, reprezentantii societatii mi-au eliberat un ACORD DE ACCES LA SISTEMUL DE DISTRIBUTIE GAZE NATURALE . In raspunsul primit se arata ca, pentru alimentare gaze naturale locuinta, trebuie sa ACHIT CONTRAVALOARE EXTINDERE RETEA pe o lungime de 152 de metri, iar suma se ridica la 14418,04 lei plus 1200 RON bransamentul final. In amonte mai sunt alte persoane care, momentan nu doresc sa se racordeze iar eu sunt singurul care voi suporta toate cheltuielile de extindere retea. Intrebarea mea este: exista cadrul legal prin care acestea sunt obligate sa ma despagubesca atunci cand hotarasc sa se branseze la retea?