Buna ziua,
Sunt angajata la o firma particulara de la 15 iunie 2014. In CIM am trecute 21 de zile de CO pe an. In anul 2014 am avut 11 zile de CO acordate. Anul acesta cand am anuntat angajatorul ca as avea nevoie de 5 zile la sfarsitul lunii iulie si 5 zile la sfarsitul lunii august mi s-a spus ca asa ceva nu se poate, ca la "noi" se pleaca in concediu doar 5 zile pe perioada verii....si cateva zile la sarbatorile de iarna. Are dreptul angajatorul sa faca asa ceva (sa-mi dea doar 5 zile vara si 8 zile iarna). Ce pot face eu sa pot pleca in concediu atunci cand am eu nevoie?
Buna ziua,
Sotul meu are PFA si trebuie sa plateasca contributia la CAS (suma lunara de 244 lei). Cineva i-a spus insa ca persoanele nascute dupa 1967 pot suspenda plata catre CAS insa eu nu gasesc nicio informatie in acest sens...
Multumesc
Buna ziua,
Ce se intampla cu ultima luna de CIC daca tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei? Sotul este PFA dar in perioada dinaintea nasterii copilului (7 martie 2012) el a avut firma suspendata, deci nu a avut venituri. In aceasta situatie pot ramane eu in CIC si ultima luna si sa primesc si banii?
Mentionez ca eu am intrat in CIC din somaj deci nu am un loc de munca la care sa ma intorc.
buna seara, in august 2011 am intrat in somaj (as fi avut dreptul la 9 luni se somaj deci pana in mai 2012). Intre timp am intrat in concediu prenatal incepand cu 1 ianuarie 2012 iar in martie am nascut. La cate luni de somaj mai am dreptul dupa ce se incheie CCC in martie 2014?
Buna ziua,
As vrea sa stiu daca poate intra cineva in somaj de 2 (sau mai mullte) ori in acelasi an. Angajatii de la o firma de confectii printre care si mama mea, au fost trimisi in somaj la sfarsitul lunii aprilie, pe motiv ca nu mai sunt comenzi. Dupa aproximativ 1 saptamana, au fost chemati inapoi la serviciu si astfel s-a intrerupt si somajul.
Ce se va intampla daca iar nu vor mai avea comenzi si vor fi trimisi acasa din nou peste, sa zicem, 2 luni? Au dreptul sa intre in somaj din nou?
Cu tot respectul...nu cred ca are vreo legatura sanatatea mea si a copilului meu cu intrebarea pusa de mine. Eu fiind in somaj oricum sunt acasa tot timpul, cele 42 de postnatal oricum le luam dar nu stiam ce sa fac cu cele de prenatal. (Pentru cineva care are somaj de doar 430 de lei conteaza chiar si acei 50-60 de lei in minus.)
Va multumesc de raspuns, as mai avea o intrebare totusi. Somajul este adus acasa de postas, daca intru in prenatal acei bani vor fi platiti de Agentia de Prestatii Sociale? Si acei bani tot de postas vor fi adusi sau pot sa-i cer pe card?
Multumesc inca o data!
As dori sa ma lamureasca cineva daca cele 126 de zile de concediu de maternitate sunt obligatorii toate. 42 de zile stiu ca sunt obligatorii dupa nastere. Momentan ma alfu in somaj din luna august si voi naste la inceputul lui martie 2012 dar am inteles ca indemnizatia pt concediu pre si postnatal este mai mica decat somajul. E adevarat? Cum se calculeaza aceasta indemnizatie?
.
daca ati fost angajata peerioada determinata si v-a expirat contractul, puteti beneficia de somaj si apoi de prenatal, postnatal si CIC. Dar pentru somaj trebuie sa aveti lucrate cel putin 9 luni din ultimele 24 de luni. Asa stiu eu. Interesati-va la AJOFM-ul de care apartineti.
Multumesc foarte frumos pt raspunsuri. Cel mai devreme pot duce o adeverinta de la medic doar vineri. Nu va fi prea tarziu nu? sunt constienta ca am facut o greseala nespunand de sarcina.
Ma mai pot obliga sa fac cursul daca le duc adeverinta?