avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Activitate Dragomiralex

Activitate Dragomiralex

Buna ziua

Am o intrebare referitoare la autorizatii, am construit in curte un padoc de 2.5x2.5m cu 6 stalpi, eu nu am turnat beton peste tot, doar pe perimetru padocului cat sa fie legati stalpii intre ei de beton, in interior am lasat pamant.

Pentru o asemenea constructie trebuie facute toate demersurile si trebuia autorizatie de constructie?

Daca da atunci intrebarea aduce, bineinteles, alta si anume daca exista o procedura legala sa obtin toate documentatiile acuma cu constructia gata facuta?
Buna ziua,

O intrebare referitoare la intretinerea spatiilor de langa casa, eu locuiesc intr-o comuna, ca la multe comune avem o strada noua care se intersecteaza direct cu drumul principal iar casa mea este prima cum intri pe strada cu lateralul curtii la drumul principal (este un DJ), cunosc ca eu trebuie sa intretin frontul stradal, intrebarea mea este cine trebuie sa intretina santul de-a lungul drumului principal unde creste iarba ca in codru? Este de indatorirea mea sau a primariei?

Multumesc frumos!

Cornel Vasile a scris:

Nu mai trebuie sa tineti seama de ceva anume.

Va multumesc din suflet pentru ajutorul acordat!

Cornel Vasile a scris:

6250 lei net /an calendaristic este suma ...

Legea prevede ca , pe durata CCC se pot realiza în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației (n.m., 6250 lei) fara a distinge categoriile de venituri care se pot realiza. - echivalent a 520 lei net/luna - 889 lei brut/luna - echivalentul unui c.i.m. cu o durata a timpului de munca de 66 ore/luna .

Multumesc mult de raspuns, mai este ceva de ceea ce trebuie tinut cont sa nu am probleme pe langa orele de munca lunare si venitul maxim ce se poate realiza?
Buna ziua
Urmeaza sa intru in concediu de 2 ani de zile pentru crestere copil cu primirea indemnizatiei, mentionez ca sunt cadru militar.
Stiu ca sunt cateva conditii care guverneaza posibilitatea realizarii de venituri suplimentare in mod legal pe perioada CCC-ului.
Mai precis potrivit art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010 plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010 (5 x 2,5 x 500 lei = 6250 lei). Precizam ca majorarea plafonului de la 3 la 5 indemnizatii minime s-a realizat prin Legea 89/2019.

Totodata, asa cum se prevede si la art. 9 1 din din HG 52/2011, in perioada concediului pentru cresterea copilului, persoana indreptatita va putea realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul plafonului prevazut de art. 16 alin. (3) lit. c) din OUG 111/2010, prin desfasurarea efectiva a unei activitati, cu conditia suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie.

Problemele care doresc sa imi fie elucidate daca este cu putinta sunt urmatoarele:
1) Daca este de actualitate ce am scris (adica daca nu este gresit sau modificata legea)
2)Angajarea, ca numar de ore pentru un venit asa mic, trebuie sa figureze ca part time (exista vreo restrictie referitoare la numarul maxim de ore care se pot lucra lunar, sau poate sa figureze la angajare ca program normal de 8 ore pe zi)?
3) Activitatea de baza va fi suspendata urmand sa ma angajez instructor sportiv la o sala (ma gandesc ca, logic, nu au caracter asemanator job-urile si nu pot intra in conflict una cu alta)
4)Daca fata de cele stipulate imi mai scapa mie ceva ce trebuie sa am in vedere vis-a-vis de situatia pronuntata.

Astept raspunsul dvs. multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Plata impozit la primarie
Multumesc frumos!
Buna ziua
O intrebare referitoare la plata impozitului
Eu sunt cadru militar si am scutire de impozit conf. art. 2, lit. a) din OUG nr. 82/2006 si a codulu fiscal art. 456, alin. (1), lit. p).
Problema este urmatoarea, eu sunt casatorit cu casa luata in coproprietate cu sotia, functionarul de la primarie prin aceasta scutire imi acorda doar cota parte scutire din impozitul pe casa si teren (adica partea mea) motivand ca acea cota parte a sotiei nu intra in scutire, eu sustin ca nici unde in codul fiscal nu stipuleaza asa ceva, ba din contra daca se citeste legea reiese ca toata casa este scutita de plata impozitului indiferent ca este proprietate sau coproprietate.
Mentionez ca in codul fiscal scrie asa:
"ART. 456 - Scutiri
(1) Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru:
...
p) clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 2 lit. a), c)-e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare;"
De asemenea legiuitorul a dat explicatii in subsolul articolului la toate neclaritatile si/sau specificatiile suplimentare referitoare la scutiri partiale a cladirilor din acest art. 456 punctul 1, aceste note suplimentare sunt:
"În cazul scutirilor prevăzute la alin. (1) lit. r), s) şi t):
a) scutirea se acordă integral pentru clădirile aflate în proprietatea persoanelor menţionate la alin. (1) lit. r), deţinute în comun cu soţul sau soţia. În situaţia în care o cotă-parte din clădiri aparţine unor terţi, scutirea nu se acordă pentru cota-parte deţinută de aceşti terţi;
b) scutirea se acordă pentru întreaga clădire de domiciliu deţinută în comun cu soţul sau soţia, pentru clădirile aflate în proprietatea persoanelor menţionate la alin. (1) lit. s) şi t). În situaţia în care o cotă-parte din clădirea de domiciliu aparţine unor terţi, scutirea nu se acordă pentru cota-parte deţi nută de aceşti terţi."
Deci dupa cum observam nici unde nu scrie nimic de scutire partiala sau cota parte in situatia mea.
Va rog daca se poate sa aruncati un pic de lumina asupra subiectului, iar daca este cum gandesc eu va rog sa ma asistati si sa imi dati un sfat cu privire la ce trebuie facut daca primaria refuza in continuare sa ma scuteasca total de acest impozit.
Multumesc