avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Activitate Adrian Vasile10

Activitate Adrian Vasile10

Multumesc!Care este atunci diferenta intre zilele de weekend si cele suplimentare?
Multumesc pt raspuns!Totusi sunt zile lucrate in zilele de repaus saptamanal in limita a8 ore.Eu la final de luna nu am practic ore pe plus tinand cont ca se dau liber imediat cele lucrate pe weekend.Deci lucrez 160 ore/luna.Nu se asimileza ca ore de weekend aceste ore lucrate in zilele de repaus saptamanal si ar trebui platite cu spor cf. Legii?

Cornel Vasile a scris:

Regula : compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare;

Exceptia : daca nu se pot compensa cu timp liber corespunzător în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare, se plătește cu o majorare din solda de funcție/salariul de funcție cuvenită/cuvenit, la nivelul minim stabilit la art. 123 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii,

In speta , se platesc numai daca nu se pot compensa cu timp liber corespunzator.

Bună seara!Ținând cont de Ordonantă trenuleț din 31.12.2024 va rog sa imi spuneti daca in M.A.I. orele prestate in week-end în intervalul orar 8-16 se vor mai plati cu spor.As fi incantat daca as primi un raspuns concret si nu un paragraf din Ordonanta respectiva pe care am citit-o deja.
Mulțumesc pt raspuns!Totusi nu sunt ore suplimentare,sunt ore de weekend.Ma intereseaza daca dupa ce muncesti de luni pana duminica in intervalul 8-16,ai dreptul doar la repausul saptamanal pe care il iei luni si marti,sau mai ai dreptul la inca 2 zile libere reprezentand compensarea orelor de weekend.

Cornel Vasile a scris:

De la 01.01.2025, se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora în următoarele 90 de zile după prestarea muncii suplimentare.

Va multumesc!Tinand cont ca anul acesta orele de weekend nu se mai platesc(asa cum spune "Ordonanta trenulet") ci se compenseaza numai cu zile libere,care este modul de compensare?
Daca eu lucrez spre exemplu de luni pana duminica intre orele 08-16,ar trebui din cate inteleg eu,sa am repaosul saptamanal luni si marti,iar pt compensarea orelor de weekend lucrate,inca 2 libere miercuri si joi.E corect?

Cornel Vasile a scris:

Ore de week-end sunt considerate... în anul 2024, pentru activitatea desfășurată de personalul militar, polițiști, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază cuvenită/cuvenit.

Plata se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.

Buna ziua!Lucrez in cadrul MAI avand planificarea facuta de luni pana vineri de la ora 08 la ora 16.Se intampla sa lucrez si in weekend,uneori sambata alteori duminica tot de la 08 la 16.Va rog sa imi spuneti cum se compenseaza aceste ore lucrate in werkend.Spre exeplu saptamana trecuta am lucra de luni pana vineri intre orele 08-16,sambata am lucrat 08-16,duminica 08-16.Cum ar fi normal sa iau liberle?Aceste ore lucrate in weekend sunt considerate ore de weekend sau ore suplimentare?Care este diferenta dintre repaosul saptamanal si comepnsarea orelor de weekend?Multumesc!
Bună ziua!Urmeaza să ma branșez la curent pe terenul proprietate personala unde am casa in constructie.Din auzite,am intelea ca exista o OUG care prevede plata pt bransament,apoi banii se restituie celui care s-a bransat(platesti undeva la 2000 lei si se restituie 1800).Cunoasteti aceste aspecte?Multumesc!
Buna ziua!Care este termenul pt plata orelor de weekend daca acestea nu se pot da liber?Daca am program normal de lucru de 8 ore/zi de luni pana vineri insa in ultima perioada am lucrat si in weekend (8 ore,sambata,respectiv 16 duminica)Am lucrat de aceasta maniera cam 3 weekenduri.Din cauza programului incarcat aceste ore de weekend nu s-au dat liber(doar s-au platit cu spor).
Buna ziua!Am un contract de inchiriere inregistrat la ANAF care ajunge la termen pe 12.07.2024.Dupa ajungerea la termen,in caz ca nu voi mai sta acolo,mai trebuie sa merg cu proprietarul la ANAF pt a anunta inchiderea contractului si sa nu se mai perceapa impozit pe chirie sau acest lucru se va face din oficiu,contractul ajungand la ternen?Multumesc!
Buna ziua!Doresc sa inchiriez 2 camere intr-o casa.Proprietara mi-a spus ca a dobandit terenul respectiv si casa batraneasca (pe care a demolat-o intre timp si a construit-o pe cea noua in care eu vreau sa inchiriez cele 2 camere) in baza unui contract de intretinere intre ea si bunica ei (care locuieste cu ea in casa ce noua).In contractul de chirie tipizat pe care mi l-au dat de la serviciu pt a-l completa(mi se deconteaza valoarea chiriei) am urmatoarea rubrica:"Proprietatea este detinuta cu titlu........ in baza actului nr......."Proprietara mi-a spus ca ea are doar autorizatia de constructie si cu procesul verbal de receptie a lucrarilor.Banuiesc ca ar trebui sa existe si un titlu de proprietate dar mi-!spus ca ea nu are ci are doar bunica ei acest titlu de proprietate(in care este prins terenul si casa batrabeasca).Cum ma sfatuiti sa conpletez rubrica respectiva in contract?Multunesc!