avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 123 soluții astăzi
Forum Activitate Claark

Activitate Claark

Bună ziua.
După demisia la zi și nerespectarea perioadei de preaviz, angajatorul m-a sancționat disciplinar și nu mi-a plătit deloc ultimul salariu. Este legală treaba asta?
Vă mulțumesc.
Răspuns la discuția Avertisment scris
Aveti dreptate, dar nu pot semna un lucru fals.
Răspuns la discuția Avertisment scris
Multumesc pentru raspunsul rapid.
Nu semnez decizia, pentru ca nu sunt vinovat si vad ca nici angajatorul nu da interesul ca sa intocmeasca o decizie asa cum ar trebui.
Buna ziua

Lucrez la o firma particulare, unde am primit un avertisment scris pentru un fapt necomisa de mine. (Doi colegi au avariat o baterie de stivuitor, iar pentru asta au primit avertisment scris toti angajatii care au permis de conducere stivuitor. Deci a fost un fel de sanctionare colectiva).
In decizie scrie ca avertismentul este aplicat in temeiul art.263 si 264 lit. a din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, dar vad ca aici este vorba de raspundere penala.
Intrebarea mea e daca este legal avertismentul asta?
Răspuns la discuția Munca sambata
Daca inteleg bine, angajatorul e obligat la plata unui spor la salariu conform alin. (3), Art. 137 din Codul muncii? Deci, daca angajatul lucreaza sambata sau duminica are dreptul la un spor? Dar cred ca asta nu este stabilit in ROI, sau in contractul de munca, numai orele suplimentare.
Răspuns la discuția Munca sambata
Inteleg, dar nu primim spor la salariu. Pana acuma daca lucram de luni pana vineri si ne chema sambata la lucru, atunci sambata adica a sasea zi era platit 200%. Acum angajatorul, ca sa nu plateasca sporul de sambata a recurs la trucul asta ca duminica si luni zi libera, de marti pana sambata zile de lucru. Si nu este vorba de faptul ca repausul in zilele de sambata ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii. Pur si simplu e vorba despre bani si pentru asta ne incurca weekendul. Muncitorii numai de pierdut au, nu au un weekend normal, plus ca nu primesc nici sporul la salariu.
Discuție Munca sambata
Buna Ziua!
La locul meu de munca (firma privata), in ultima vreme s-a format o noua "moda". Normal orele suplimentare si zilele de lucru sambata sunt platite 200%. Incepand din luna Ianuarie, daca e nevoie de trei persoane ca sa lucreze sambata, acei trei persoane sunt obligati sa ramane acasa luni, astfel sunt platiti in regim normal. E legal asa ceva?
Inteleg, daca este prins cineva fumand in grupul sanitar, se poate sanctiona conform regulamentului intern. Dar e legal sa sanctioneze pe toti fumatorii daca nu a aflat cine a facut abaterea?
Buna ziua. La o firma in cursul unei schimb de 8 ore sunt stabilite doua pauze de fumat, de 5 minute. Totusi sunt cateva angajati care mai fac o pauza de tigara in grupul sanitar. Acuma se aude ca daca este prins cineva fumand in grupul sanitar, va fi sanctionat disciplinar cu reducerea salariului cu 10%. Iar daca se gaseste fum de tigara sau chistoace in grupul sanitar si nu se va afla cine a fost, directorul va sanctiona toti fumatorii din schimbul respectiv cu 10%. Deja trebuia sa semnam o lista daca sutem fumatori sau nu. Este legal asa ceva? (sanctionarea colectiva?).
Buna ziua. La o firma privata, un muncitor care a cauzat o paguba minora, a fost amenintat ca va suporta o parte din cheltuielile de reparatii. Dar nu prin taierea unei sume din salariu, ci va fi chemat intr-o sambata oarecare si va lucra 8 ore fara a fi platit. E legal asa ceva?