avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Activitate DanaDM

Activitate DanaDM

Buna ziua!
Ce se intampla daca angajatorul nu majoreaza salariul angajatilor care au minim 24 luni vechime in companie si un salariu minim brut?
In situatia unei majorari, chiar si cu 1 leu, se pierde si beneficiul celor 200 lei netaxabili.
Discuție Tichete de masa
Buna ziua,

Va rog sa imi comunicati cum interpretati urmatoarea speta privind acordarea tichetelor de masa:
- De exemplu, un angajat intr-o luna cu 21 zile lucratoare care a lucrat 22 zile lucratoare, primeste 22 tichete de masa, deoarece isi ia luna urmatoare liber platit si va lucra in loc de 20 de zile lucratoare, doar 19 zile.
Legea spune ca trebuie acordat lunar un tichet pentru fiecare zi lucrata dar nu mai mult de numarul zilelor lucratoare din luna.

Dar care este logica, sa nu ii pot acorda 22 de tichete intr-o luna daca atatea zile a lucrat si luna urmatoare a lucrat cu o zi mai putin cand a primit si mai putine tichete, respectiv 19?
Inteleg ca se doreste o astfel de limitare ptr a nu se exista fraude, dar pe de alta parte poate fi demotivant pentru angajati si o piedica pentru angajatorul care doreste sa fie corect a.i. angajatul sa primeasca tichet ptr fiecare zi lucrata.

In astfel de situatii, considerati ca ar fi necesara o reglementare similara cu orele suplimentare care pot depasi numarul maxim admis daca media pe ultimele 6 luni nu depaseste media lunara, de exemplu?

Multumesc!
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o clarificare/interpretare a Codului Muncii privind repausul saptamanal de 48 de ore. De exemplu, avem un program de lucru care respecta repausul saptamanal: 48 ore consecutive saptamanal si se acorda spor de weekend.
De exemplu, avand in vedere ca programul saptamanal este de 7 zile (Luni-Duminica), avem urmatorul program:
- Luni& marti (48 ore - libere consecutive)
- miercuri-duminica - se lucreaza 8 ore/zi, iar ptr sambata si duminica se acorda spor.
Saptamana imediat urmatoare programul este urmatorul:
- Luni-vineri - se lucreaza 8 ore/zi
- sambata-duminica (48 ore libere consecutive)

In aceasta situatie, considerati ca sunt respectate toate prevederile legislative, avand in vedere ca saptamana este definita ca fiind de Luni pana Duminica?
Ceea ce nu regasesc in legislatie este precizarea ca dupa cele 5 zile lucratoare trebuie sa fie imediat 48 ore libere, ci doar precizarea ca se pot acorda zilele libere cumulat +spor dupa o perioada de activitate continua pana in 14 zile calendaristice.

In exemplul de mai sus, daca cele 48 de ore libere consecutive sunt acordate saptamanal (L-D) dar in prima parte si ultima pe o perioada de 2 saptamani, considerati ca este respectata legislatia in vigoare?

Mentionez ca un astfel de program poate ajuta acolo unde se lucreaza inclusiv weekend.

Multumesc!
Buna dimineata!

Va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Numai bine!
Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:
un salariat care este incadrat cu salariul minim pe economie de 3.000 lei si care beneficiaza de deducerea suplimentara de 200 lei are CO de 5 zile in decursul unei luni.

Pentru aceste 5 zile de CO beneficiaza in continuare de deducerea suplimentara in valoare totala de 200 lei sau deducerea se calculeaza proportional cu timpul lucrat, ca atare aceste zile trebuie sa fie deduse din reducerea suplimentara in mod proportional cu numar de zile lucratoare ale acelei luni?

Multumesc!