avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Activitate MariuIrimia

Activitate MariuIrimia

Se da urmatoare situatie:
1996: moare bunicul iar bunica ramane in apartamentul care-l foloseau impreuna cat si un garaj
1997: moare tatal meu
Raman mostenitori in urma bunicului pe bunurile lui, sotia (bunica mea), matusa mea ( sora tatalui ) si eu din partea tatalui meu
2000: bunica obtine de la notar un certificat calitate de mostenitor in care apare si numele meu, atat ( fara cnp, adresa unde locuiesc, recunoastere mostenire sau vreo instiintare ca exista acest document)
2000: bunica preia prin contract de inchiriere teren, contractul anterior de pe numele bunicului, teren pe care se afla un garaj.
Succesiune se afla in stare de inviziune, eu neavand nici cea mai mica idee de aceasta mai ales ca eram mic pe vremea aceea.
2017: bunica abandoneaza apartamentul si garajul si incep sa se stranga datorii reprezentand chiria datorata pe teren si impozit apartament.
2019. primaria , in incercarea de a-si recupera creantele ne da pe toti mostenitorii in judecata. Asa aflu si eu de aceasta mostenire si certificat de mostenitor
2019: se cere in instanta iesirea din inviziune la care prententia mea si a matusei este plata sultei
2020: instanta obliga bunica la plata integrala a creantei ( nu o face), in cazul dosarului cu primaria
2022: Se termina dezbaterea mostenirii in care eu si matusa primim sultele cuvenite iar bunicii ii se atribuie in natura bunurile imobile
2022: dupa termenul legal se apeleaza la un executor judecatoresc
2022: la sfarsitul anului moare bunica. La dosarul de executare ii se atribuie un curator
2023: primaria incearca iarasi sa-si recupere creantele pe periaoda 2020-2022, de data aceasta somandu-ma doar pe mine si matusa (fara bunica).

Intrebarile mele:
1. E normal ca bunica sa fie exclusa din aceasta pretentie a primariei? Chiar daca este decedata, sunt mostenitori de pe urma ei iar createntel pot fi recuperate in numele ei dupa finalizarea vanzarii bunurilor.
2. Totodata, este legal sa incerce primaria inca sa recupere creantele de la mine si matusa tinand cont ca bunurile imobile au fost atributie bunicii si mai ales ca aceasta s-a folosit de aceste bunuri cat si le-a asumat la semnarea contractului de inchiriere.

As dori sa contest aceasta somatie dar as dori sa stiu daca exista un cadrul legal in favoarea lucrurile ce le sustin eu.

Multumesc!
Buna ziua,
In urma unei dezbateri a unei mosteniri ( 3 mostenitori in cauza) s-a dat decizia ca unul din cei 3 mostenitori sa primeasca apartamentul debatut iar restul sa primeasca solda cuvenita
Intrebarea mea acum este: Cum pot intra in posesia soldei daca cel care a primit masa succesorala nu plateste de buna voie?
Se ocupa instanta de judecata de executarea silita sau trebuie eu sa demarez ceva? Si ce anume ar trebui sa demarez?
Răspuns la discuția Certificat mostenitor ciudat
Mulțumesc pentru răspunsuri.
Importanța este simplu pentru mine. Intamplator oamenii întreabă pentru o mai bună cunoaștere și înțelegere.
Inteleg ca poate fi o bibliotecă întreaga pe acest subiect. Intrebam pentru o indrumare mai bună și o intelegre proprie mai bună a contextului.
Din ce citesc o sa incerc sa fac următoare corectari, sper eu,
pertinente.
Tutore ma refer la mama.In baza art. 75 " In cazul moștenitorlui incapabil, se citează reprezentantul sau legal si autoritatea tutelară." Am înțeles, puteam sa nu fiu citat.
O sa incerc sa clarific acest "prejudiciu" ( cer scuze pentru interpretarea greșită)
Nu stiam de existenta acestui certificat. Acest certificat a fost folosit pentru actualizarea cu numele mostenitorilor in contractul de locațiune al garajului aflat pe propietatea publică in urma decesului bunicului
Bunica s-a folosit s-a folosit de aceste bunuri pana camd a decis ca nu mai vrea sa plătească chiria pe garaj. Chiriile au crescut mult in ultima vreme.
Acum primaria cere din partea tuturor mostenitorilor chiria + penalitati.
Am folosit acest termen, ciudat, deorece mi s-a pus in cârcă un contract care nu stiam de existenta lui.pe baza acestui certificat de moștenitor.
Faptul ca nu știam nici nu am putut sa-l denunț.
Sper ca acestea aduc mai multa lumină.
Ma repet, fac această discuție, deoarece vreau sa inteleg mai.bine procedurile si legile, nu sa caut cai de atac. Un avocat mi-a zis ca ca am ce sa fac dar vreau sa înțeleg mai bine de ce nu pot.

Răspuns la discuția Certificat mostenitor ciudat
Multumesc de răspunsuri dar ma tem ca a fost complicata prea mult. Intrebarea este simplă.
Putea notarul sa incheie procedura succesorala si sa elibereze certificatul de moștenitor in baza legii mentionate fără ca eu sa fiu prezent respectiv tutorele meu legal(citat) si fara sa ma identifice concret(Cnp adresa de reședință etc)? Nu contest certificatul doar ca nu stiam de existenta lui.
Fac referirire la art. 75 pana 83 din legea 36/1995 din proceduri succesorale
Buna ziua,
In anul 1997 a murit bunicul iar in 96 tatal. In urma bunicului am ramas mostenitor din partea tatalui.
Intrebarea mea:
Cum este posibil ca un birou notarial sa elibereze un certificat de mostenitor in care apare numele meu fara a fi citat ( tutorele meu legal la acea vreme, aveam 6 ani) si fara a primi o copie dupa certificat?
Legea folosita la acea vreme este 36 din 12 mai 1995. Am inteles ca a fost o lege mai lacunara dar nu inteleg cum a fost posibila incheierea finala fara mine sau un reprezentant de-al meu?
Intreb deoarece in urma acestui a rezultat un prejudiciu si sunt chemat sa repar prejudiciul pentru ceva ce nici nu stiam ca detin.
Prejudicul este chiria pe garaj.
In toata aceasta perioada bunica a fost cea care a folosit patrimoniul iar noi nu am pastrat niciodata legatura.
Va multumesc de raspuns.
Nu se poate, din pacate, apela la mediere tinand cont ca partile nu-si arata disponibilitatea de mediere. Ar fi fost situatia ideala.
Pe mine ma intereseaza mai mult posibilitatile in raport cu primaria tinand cont ca contractul de inchiriere imi este, parere mea, atribuit abuziv.
Buna ziua,
In urma decesului bunicului din partea tatalui (1998) si a tatalui (1996) am ramas mostenitor asupra unui imobil, garaj si un loc de veci, eu fiind minor la vremea aceea (n. 1991) , mostenire din partea bunicului. La vremea respectiva nu s-a inaintat nici o dezbatere de mostenire, toate aceste propietati ramanand in stare de indiviziune in folosul sotiei supravietuitore din urma bunicului.
Problema apare in dreptul garajului. Incepand cu anul 2016 primaria a majorat considerabil chiria pe garaj adunanduse o suma considerabila, datorie, catre primarie, suma care nu a mai putut fi platita de sotia supravietuitore. Mentionez ca nu am tinut legatura in acesti ani cu aceasta parte a familiei din varii motive.
Pentru prima data aflu de aceasta situatie printr-o chemare in judecata in care primaria, partea vatamata, isi cere dreptul asupra acestei chirii, la inceputul lui 2019.
Pe perioada actiunii civile am analizat documentele depuse si am descoperit cu stupoare ca exista un certificat de mostenitor ( obtinut dupa decesul bunicului 1998 ) in care sotia supravetuitoare a declarat mostenitorii, biroul norial a facut impartirea conform legii iar aceasta din urma a folosit documentul sa continuie contractul de inchiriere a garajului fara nici o modalitate de informare formala sau nonformala a celorlalti mostenitori, in cazul acesta, pe mine sau tutorele meu legal de la acea vreme. Sotia supravietuitoare a folosit acest garaj pe durata acestor ani.
Intrebari:
Cum a fost posibil ca acel contract pentru garaj sa fie continuat fara acceptul sau instiintarea mea sau a tutorelui meu legal? ( Mentionez ca sotia supravietuitoare, in certificatul de mostenitor, mi-a mentionat doar numele fara nici o alta informatie, adresa de domiciliu ( o stia), CNP etc.) iar primaria nu si-a batut capul sa ma caute. A trimis instiintari prin Bucuresti la o adresa de a surorii tatalui meu care si aceasta murise intre timp. Nu am locuit niciodata in Bucuresti, nici macar pentru o perioada scurta.
Ce as putea sa fac sa contest aceasta datorie care primaria o predinte de la mine?
Exista vre-un mod sa contest acest contract care se pare ca se actualizeaza automat anual chiar daca sunt sau nu prezenti mostenitorii?
Exista vre-un mod de a obliga partea care a avut in folosinta acest bun sa fie responsabil de acest garaj, fie prin platirea integrala a chiriei fie prin daramarea acestuia prin formele legale?

Mentionez ca mostenirea este in curs de dezbatere la judecatorie ce are o evolutie foarte dificila datorita partilor, in special a sotiei supravietuitoare care refuza sa se prezinte la judecatorie, timp in care datoria creste. Momentan este pandemie asa ca astept iar datoria creste in continuare.
Multumesc si astept orice sfat care ar putea sa ma ajute sa obtin ceea ce in fond este moral si drept.