avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Activitate e-lawyer

Activitate e-lawyer

In principiul daca dezbateti succesiunea in termenul de acceptare expresa de 6 luni, nu plati impozit.In schimb, referitor la valoarea "declarata de parti", notarul nu taxeaza la ceea ce declarati dvs. decat in cazul in care suma este mai mare decat valoarea sa de expertiza, pe care este obligat sa o faca publica la cererea clientului.
Alte taxe notariale pentru dezbaterea succesiunii:
- 17,85 lei- verificare succesiune defunct catre INFONOT;
- 23,8 lei- verificare succesiune defunct catre ARHIVA SUCCESORALA;
- onorariu- se calculeaza dupa o grila de in functie de suma.
Răspuns la discuția vanzare casa
Verificati daca adoptia sa facut verbal sau cu documente in regula.
Singura dvs. sansa ar fi sa anulati certificatul de mostenitor daca "fiica" nu ar avea vocatie succesorala, sau vindeti cota lui indiviza pentru ca nimanui nu-i place sa fie vecin in propria lui casa si atunci cu siguranta si "fiica" va fi nevoita sa vanda cota sa alaturi de dansul.Urmatorul pas in vederea cumpararii unui imobil in care acesta sa locuiasca, pana la data decesului, ar fi prin perfectarea la notariat a unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de abitatie.Mentionez ca va fi nevoie de 2 acte notariale.Primul prin care el cumpara bunul imobil si al doilea prin care va vinde dvs cu clauza mai sus mentionata.
Răspuns la discuția cum sa procedez???
In sine, contractul de vanzare-cumparare este cel mai indicat in situatia dvs.Mergeti la notar cu bunica si respectiv tatal dvs., (pentru bunica va fi necesara si o adeverinta de la un medic de specialitate precum ca "este in deplinatatea facultatilor mentale") si cereti perfectarea actului pe cotele lor indivize.Daca unchiul dvs. se va tine de cuvant si va va vinde la un moment dat, dupa decesul bunicii, cota sa indiviza din bunul imobil, dvs. nu va mai ramane in final decat sa alipiti toate aceste cote.
Mentionez faptul ca la notar veti plati urmatoarele tarife:
- 40 lei- extras de carte funciara pentru autentificare;
- impozit- 2% sau 3% din valoarea declarata sau de expertiza a imobilului- depinde de momentul dobandirii imobilului in cauza;
- tarif ANCPI - 0,15% din valoarea declarata sau de expertiza a imobilului;
- onorariu notarial - cu valoare la decizia notarului
Stimata doamna,
Va puteti adresa Biroului de Carte Funciara aferent localitatii dvs. pentru rectificarea cartii funciare a bunului imobil prin "notarea comunitatii de bunuri".Sa aveti grija sa completati corect formularul ce vi se va inmana, la care bineinteles veti atasa buletinul dvs. si al sotului in copie simpla, o copie legalizata a certificatului de casatoriei si respectiv a contractului de vanzare-cumparare cu plata in rate pentru bunul in cauza.Aceste documente sunt necesare pentru argumentarea pura a dreptului dvs. de proprietate.