avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare casa

Buna ziua. Am un unchi care are o fata infiata, iar sotia lui a murit. El este batran iar acum vrea sa il ajut sa vanda casa si cu banii luati sa ii cumpar o garsoniera pe numele meu , dar in care sa locuiasca el pana la deces. Intrebarea este daca poate sa vanda casa fara acordul fiicei, care este o betiva si il bate si il da afara din casa. Casa este pe numele lui. Va multumesc.
Daca acel imobil este obtinut in timpul casatoriei, nu poate sa il vanda pana la dezbaterea succesiunii sotiei, el detinand din punct de vedere legal doar 1/2 din casa.
Partea sotiei decedate se va imparti in felul urmator:
3/4 pentru fiica si 1/4 pentru el.

Daca e proprietatea lui exclusiva o poate vinde fara nici un acord.
Dar daca acesta casa era bun comun dobandit in timpul casatoriei cu sotia decedata, atunci se pune problema mostenirii, avand si fiica infiata dreptul la mostenirea mamei adoptive.
Verificati daca adoptia sa facut verbal sau cu documente in regula.
Singura dvs. sansa ar fi sa anulati certificatul de mostenitor daca "fiica" nu ar avea vocatie succesorala, sau vindeti cota lui indiviza pentru ca nimanui nu-i place sa fie vecin in propria lui casa si atunci cu siguranta si "fiica" va fi nevoita sa vanda cota sa alaturi de dansul.Urmatorul pas in vederea cumpararii unui imobil in care acesta sa locuiasca, pana la data decesului, ar fi prin perfectarea la notariat a unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de abitatie.Mentionez ca va fi nevoie de 2 acte notariale.Primul prin care el cumpara bunul imobil si al doilea prin care va vinde dvs cu clauza mai sus mentionata.
Buna ziua!
Daca a dobandit casa inainte de casatoria cu sotia decedata, atunci casa este a dansului exclusiv si nu-i trebuie acordul numanui.
Daca a dobandit-o in timpul casatoriei, treaba se comllica, intrucat pe jumatatea sotiei va trebui facuta mostenirea, asta daca nu s-a facut deja. La mostenire va trebui chemata si fiica infiata, care va mosteni cota de 3/4 din jumatatea mamei, daca infierea a fost facuta atat de dansul, cat si de sotia decedata.
Daca infierea a fost facuta numai de catre dansul, nu si de catre sotia decedata, atunci partea sotiei decedate va fi mostenita de catre dansul si, in cazul in care exista, de alte rude ale sotiei in proportii variabile in functie de gradul rudelor respective.
Daca se ajunge la situatia in care fiica infiata sa mosteneasca 3/4 din jumatatea sotiei decedate, respectiv 3/8 din intregul imobil, atunci va trebui sa ajungeti in instanta pentru iesirea din indiviziune a unchiului fata de fiica infiata.
Ulterior, dupa ce ii plateste acesteia sulta, poate vinde oricui doreste.
Cu stima,
av. Silviu Serban

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire liviughita liviughita Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire in cazul decesului tatalui oviovi62 oviovi62 Tatal meu a fost recasatorit timp de 20 ani cu o persoana care nu are nici un copil, singura ruda apropiata fiind o sora. Impreuna au cumparat in timpul ... (vezi toată discuția)
Mostenirea sotiei ContSters116875 ContSters116875 In cazul in care intr-o familie sotul decedeaza, ce cota parte dintr-o casa ii revine sotiei si cat celor doi copii (minori sau majori) ? Multumesc. (vezi toată discuția)