avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de proprietate doar pe numele sotului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de proprietate doar pe numele sotului

As dori un sfat in urmatoarea problema:
In prezent sunt divortata. Locuiesc impreuna cu cei 2 copii ai mei care mi-au fost incredintati spre crestere intr-un apartament care a fost primit ca locuinta de serviciu de catre sotul meu. Acum 2 ani am avut posibilitatea sa cumparam locuinta in rate. Toate formalitatile necesare s-au facut de catre juristii de la locul de munca al fostului meu sot.Ratele le platim direct la institutia care ne-a vandut apartamentul. In extrasul de carte funciara apare ca proprietar doar sotul meu desi subliniez ca vanzarea s-a facut in timpul casatoriei noastre. Acum ma aflu in imposibilitatea de a face vreun act pe numele meu. Spre exemplu nu pot trece utilitatile (curent, gaz, telefon) pe numele meu deoarece eu nu apar niciunde. Mentionez ca deocamdata am cazut de acord sa nu facem partajul si sa contribuim in mod egal la plata ratelor care se intind pe durata a 8 ani. Va rog sa ma lamuriti daca este normal ca eu sa nu apar in actul de proprietate si daca institutia nu era obligata sa ma treaca coproprietar. Ce ar trebui sa fac in acest caz?
Chiar daca e trecut in actul de proprietate doar fostul sot, nu are nici o importanta din punct de vedere legal, imobilul fiind dobandit in timpul casatoriei, e bun comun.
Daca doriti ca numele dvs. sa apara atat pr contract cat si posibilitatea de a incheia personal contracte cu furnizorii de servicii, ar trebui sa faceti partajul, apartamentul sa fie atribuit dvs. cu obligarea de a plati 1/2 sotului, in echivalent banesc.

E greu de raspuns de ce nu ati fost mentionata si dvs. in acel contract, probabil si pentru faptul ca, initial, acea locuinta i-a fost repartizata sotului, in calitate de salariat al acelei societati, ulterior, existand posibilitatea de cumparare, s-au preluat aceleasi date existente la firma( doar ale sotului).
Dar, repet, acest fapt nu ii confera un drept exclusiv de proprietate asupra imobilului.
Stimata doamna,
Va puteti adresa Biroului de Carte Funciara aferent localitatii dvs. pentru rectificarea cartii funciare a bunului imobil prin "notarea comunitatii de bunuri".Sa aveti grija sa completati corect formularul ce vi se va inmana, la care bineinteles veti atasa buletinul dvs. si al sotului in copie simpla, o copie legalizata a certificatului de casatoriei si respectiv a contractului de vanzare-cumparare cu plata in rate pentru bunul in cauza.Aceste documente sunt necesare pentru argumentarea pura a dreptului dvs. de proprietate.
Eu cred ca trebuie vazute actele pentru a determina daca e bun comun sau propriu... In mod normal, locuinta de serviciu este un drept personal rezultat in baza relatiilor de munca.
Asa cum salariul sotului meu nu mi se va inmana niciodata legal mie, nu cred ca si vanzarea (chiar in parte) a unui imobil in baza unor raporturi personale se poate face catre sotia beneficiarului acestor drepturi.

Sunte discutii lungi si intrerminabile referitoare la ce drept are ea asupra acelei case si e foarte posibil (in functie de cum joaca fiecare) sa se constate numai un drept de creanta al sotiei, avand in vedere ca si ea l-a creditat cu unele rate...
Sau se va putea considera ca venitul cu acre el a contribuit in casa a fost salariul - rata... dupa caz, dupa jude si dupa avocatul fiecarei parti...
Buna ziua!
Nu, nu era obligatoriu ca institutia sa va treaca pe amandoi ca proprietari, intrucat oricum sunteti deja considerati copriprietari in temeiul legii, avand in vedere ca a fost cumparat in timpul casatoriei. Ceea ce era obligatoriu sa se mentioneze in contract este starea civila a sotului (casatorit/necasatorit) de la data cumpararii.
Oricum, acest lucru se va reglementa cu ocazia partajului.
Veti putea cere cu succes cota de 1/2 din acel imobil, mai ales ca inca mai contribuiti la plata lui.
Cu stima,
av. Silviu Serban

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soțul meu vrea să vândă casa, din al cărei preț el a plătit singur doar avansul. cum pot opri acest lucru? Carmaci Carmaci Sunt cu soțul de 24 de ani el a dat avansul casei dar ratele le-am platit împreună .Am lucrat amândoi .Casa este pe numele lui .Vrea să mă arunce în ... (vezi toată discuția)
Apartament cumpãrat înaintea cãsãtoriei - obiect de partaj? idsix idsix Am o locuinţă în proprietate, achitată integral si intenţionez să mă căsătoresc. Întrebări: 1. În cazulunui divort, locuinţa - proprietatea mea, ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil posibila? vhm2014 vhm2014 Este posibila vânzarea unui imobil proprietate personala de care proprietar in situatia in care acesta este trecut singur in contract, fara acordul sotiei???? ... (vezi toată discuția)